Suvel Eestis peetava noorte jalgpalli EMi avalikuks näitamiseks peab hankima UEFA litsentsi

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Eesti Esitajate Liit (EEL) ja Eesti Jalgpalli Liit (EJL) algatasid eilsest kampaania, mille eesmärgiks on stimuleerida pubisid ja teisi avalikke ettevõtmisi hankima suvel toimuva noorte jalgpalli EMi ülekannete edastamise jaoks UEFA (Euroopa Jalgpalliliit) litsents.

U-19 vanuseklassi Euroopa meistrivõistluste finaalturniir toimub 3.–15. juulini Tallinnas, Haapsalus ja Rakveres. Ühtekokku peetakse 15 mängu, mille tulemusel selgub Euroopa meister.

Kuus kohtumist peetakse Tallinnas Lilleküla staadionil, mis võõrustab ka mõlemat poolfinaali ja finaali. Kadrioru, Haapsalu ja Rakvere staadionidel mängitakse igal kolm alagrupikohtumist.

Eesti koondis peab oma esimese kohtumise 3. juulil kell 20.45 Lillekülas.

“Ligi 90 päeva pärast algava noorte jalgpalli EMi eel otsustasime sel aastal selgemini ja tugevamini kommunikeerida vajadust hankida avalikes kohtades jalgpalli ülekannete edastamiseks UEFA vastav litsents, mis on osal juhtudest kättesaadav tasuta, osal juhtudest aga tasuline,” selgitas EEL tegevjuht Urmas Ambur. “Esitajate liidu ja kõigi autoriõiguste esindamisega seotud organisatsioonide huvi selles kampaanias on juhtida pubide, kohvikute ja teiste avalike kohtade tähelepanu taaskord sellele, et võõra autorlusega teoste kasutamiseks ärilistel eesmärkidel tuleb ka autorilt eelnev luba saada ja vajadusel natuke rahakotti kergendada.”

Litsentsi saab taotleda otse UEFA kodulehelt kuni 18. maini. Saadud loa edasisaatmisel Eesti Esitajate Liitu või Eesti Jalgpalli Liitu osaleb loasaaja auhindadega kampaaniamängus.

1. aprilliks litsentsi hankinute vahel loosivad jalgpalliliit ja Eesti Esitajate Liit välja hulgaliselt auhindu. Peaauhindadeks on vastavalt Konstantin Vassiljevi särk koos Eesti koondislaste allkirjadega ja Liis Lemsalu esinemine EMi finaali õhtul.

Eesti Jalgpalli Liidu avalike suhete juhi Mihkel Uibolehe sõnul soovib ka jalgpalliliit juhtida kampaaniaga avalikkuse tähelepanu sellele, et enamasti on mittekommertslikud jalgpalli ülekanded UEFA poolt tasuta, kuid seda vaid juhul, kui on olemas litsents. Neil, kes aga tulu teenida soovivad, tuleks maksta litsentsitasu.

Kes peavad litsentsi hankima?

Vastavalt UEFA tingimustele ei ole litsentsi omamise kohust vaid neil jalgpalli EMi ülekandvatel üritustel, kus rahvale midagi ei müüda, kus pole piletit, kus ekraani diagonaali suurus jääb alla 3 meetri ja kuhu koguneb mängu jälgima alla 150 inimese. „Nendele ettevõtmistele litsentsi nõue ei laiene ja seega ei osale ka nemad meie kampaanias,“ ütles Ambur. „Seevastu on litsents kohustuslik kõigile neile, kes näitavad jalgpalli kommertslikest huvidest lähtuvalt, müües juurde süüa-juua või küsides piletiraha. Samuti on litsents kohustuslik neile mittetulunduslikele ettevõtmistele, kus ekraani suurus on üle 3 meetri ja kuhu oodatakse enam kui 150 inimest.“

UEFA nõuded näevad ette, et need organisatsioonid, kes mängupildi edastamise pealt tulu ei teeni, ei pea ka litsentsi eest maksma. Kõigile teistele kehtib aga ekraani suuruse ja arvuga seotud litsentsitasude hinnakiri, mis on avaldatud UEFA kodulehel. Amburi sõnul sõltuvad lõplikud litsentsitasu määrad kasutuskohas olevate ekraanide suurusest ja arvust. „Näiteks 46-tollise teleri puhul 1,12 euro tasumine mängu kohta ei tohiks ühelegi toitlustusasutusele üle jõu käia. Tasuda tuleb enne litsentsi saamist krediitkaardiga.”

Samuti sätestavad UEFA reeglid, et teavitus ja reklaam mängude avalikust näitamisest ei tohiks sisaldada UEFA või EURO 2012 logosid või sellega seonduvaid kujundusi, millest vaatajatel võib jääda ekslik ettekujutus, et avalikku näitamist korraldatakse UEFA poolt.

Täiendav info on leitav UEFA veebilehelt.

Litsentsi taotlemise keskkond asub siin.

EEL ja EJL ootavad kõigilt ettevõtetelt ja organisatsioonidelt, kes on saanud UEFA litsentsi, sellekohaseid kinnitusi e-kirjadena aadressidel jalgpall@eel.ee või info@jalgpall.ee. Kõigile enne 1. maid litsentsi saanutele ja sellekohase kinnituse saatnutele jagatakse A3 formaadis tunnistus ja jalgpallikoondise plakat. Kõigi nende vahel, kes hangivad litsentsi esimeste seas ehk juba enne 1. aprilli, loosivad EEL ja EJL täiendavalt välja kümneid ergutusauhindu, nende seas U-19 EM-finaalturniiri pileteid. Peaauhindadeks on Konstantin Vassiljevi võistlussärk koos koondislaste autogrammidega ning Liis Lemsalu esinemine finaalmängu õhtul.

UEFA litsentsi saab taotleda kuni 18. maini. Neile, kes litsentsi ei oma ja jalgpallimänge reeglitevastaselt siiski näitavad, võivad oodata UEFA-poolsed rahalised sanktsioonid.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments