Martnalased ei taha ühineda

Küljendaja

konnakulles@gmail.com

Foto: Arvo Tarmula

Martna vallavanem läheb täna volikogu ette eelnõuga lükata tagasi Kullamaa ettepanek liita üheks omavalitsuseks Risti, Kullamaa ja Martna vald.

„Arvamust avaldas 115 inimest, mis on tubli kümnendik kogu rahvast. Viis inimest oli liitumise poolt, ülejäänud on vastu. See on meile väga tõsine sõnum,” ütles Martna vallavanem Tiiu Aavik.

Aavik kinnitas, et läheb volikogu ette ei–sõnaga, mis oli ka prognoositav.
Et välja selgitada, mida arvab võimalikust liitumisest Martna rahvas, peeti kaks rahvakoosolekut: üks paari nädala eest Martna päevakeskuses, teine üleeile Rõude külamajas.

Küsitluslehed olid üle kuu aja väljas valla kahes kaupluses, raamatukogudes ja vallamajas.

„Pühapäeval öeldi rahvakoosolekul välja lause: „Kui ma olen selles vallas sündinud, siis tahan ma selles vallas ka surra,”” iseloomustas Aavik koosolekul valitsenud meeleolu.

Kui emotsioonid kõrvale jätta, siis kaalusid miinused ikkagi plussid üles, rääkis Aavik. „Kui ikka head ei paista, siis liituma ei kiputa. Hirm on suur,” nentis Aavik.
Aaviku sõnul pelutab rahvast enim võimalus jääda ilma oma koolist, sest esimesena läheks kindlasti sulgemisele just Martna kool kui kõige pisem. Ka on inimestel hirm, et Martna muutub veel rohkem ääremaaks, kui ta on juba praegu.

„Mina sellega nõus ei ole,” ütles kolme valla liitumise kohta Martna valla elanik ja ettevõtja Tiit Seiton.
Seitoni sõnul tekiks kolme valla liitudes üks suur keskus, ülejäänu oleks täisääremaa. Kolme liitumisest paremaks pidas Seiton pigem maakonnasuurust Lääne valda, mis annaks osavaldade tekke võimaluse ega ääremaastaks juba niigi kõrvalisi paiku.

Maakonnasuurust valda pooldas ka Martna kooli õpetaja Kairi Mustjatse. „Martna tõmbekeskused on pigem Haapsalu ja Taebla, mitte Kullamaa,” ütles Mustjatse.
Mustjatse rääkis, et temale pole tähtis, kus asub vallamaja, sest ta saab asjad ka interneti teel aetud, aga vanemaile inimestele on küll.
„Ühendus Kullamaaga on vilets ja tee halb. Kui asju ajada, siis tuleb bussiga kohapeale sõita hommikul kella seitsmeks ja enne kella seitset õhtul koju  tagasi ei saa,” rääkis Mustjatse.

Tiiu Aavik ütles, et kuna Martna vallal on Risti ja Kullamaaga võrreldes väga väike võlg, kardetakse, et tuleb hakata maksma teiste oma.
„Kui ka mingid eelkokkulepped sõlmitakse, siis saab need alati uuesti läbi vaadata,” rääkis Aavik rahva hirmudest.

Liitumise plusspoole pealt nimetas Aavik võimalust rohkem ehitada ja rohkem laenu võtta, samuti parandada ametnike kompetentsi. „Praegu on vallaametnik nagu laia profiiliga traktorist,” ütles Aavik.

Liitumine tooks kaasa inimliku noodi kadumise. Võim jääks kaugeks ja võõraks, rääkis Aavik. „Enam ei saaks ametnikul lipsust kinni võtta, et oma mure ära rääkida,” ütles ta.

Kullamaa vallavolikogu tegi Risti ja Martna vallale liitumisettepaneku detsembris. Ettepaneku järgi moodustaks kolm valda senistes piirides uue haldusüksuse, mille suurus oleks 661 km² ja rahvaarv üle 3000.

Jaanuaris otsustas Risti volikogu, et lükkab Kullamaa ettepaneku tagasi. Martna volikogu otsustab liitumise üle täna.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
17 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
ätt.
12 aastat tagasi

Muret pole kauaks.Ansipile lüüakse hingekella ,varsti tuleb järgmine ja paneb jõuga paika.Kes ei taha viiakse talli taha ….Igal lollusel on lõpp!

haha
12 aastat tagasi

Kaunis pilt Martnast ilustreerib seda artikklit

haha
12 aastat tagasi

Mis martna inimesi seal kinni hoiab? Peale selle, et nad on seal ehk sündinud jne. Pole ju seal midagi huvitavat, kaunist, vabaaja veetmis varjante…
Mis?

Kalle
12 aastat tagasi

Martna on nagu Iloni Imedemaa……kõik lapsed merre, lapsed merre
kõik lapsed merre mängima!
Peab poodi õlle järgi minema……

lihtne
12 aastat tagasi

mõistlik otsus siiski, jätta range režiimiga mängumaa uksetaha.

tahan
12 aastat tagasi

vene tsaari, saksa keisri või rootsi kuninga võimu alla, kaua me siin jalgratast leiutame

Tont.
12 aastat tagasi

See ühinemine on jama.Kohalik omavalitsus kaugeneb inimestest veelgi ja Võõras omavalitsuses ei pruugita tihti kohalikke muresid mõista.Kindel on,et oleme kahjuks saanud omale rahvavaenuliku ja valelikuriigi valitsuse.Mis kaaperdas külma kõhuga töötu ja haigekassa rahad ning sama külmavereliselt sulgeb koole ja päästekomandosid.

Ansipi vend
12 aastat tagasi
Reply to  Tont.

See ei huvita kedagi et kaugeneb. Mida kaugemale lägeb seda odavamad riigi ülalpidamiskulud on. Võõras omavalitsuses ei pruugita tihti kohalikke muresid mõista – ;))) nagu praegu mõIstaks. Teisalt ei peagi mõistma sest muidu ei saa see juht endam enda ambitssioone reliseerida. Teisalt peabki maainimest juba nii kaugele viima et et te ei saaks ise ka enam aru mis on tähtis mis mitte, kes neid soove muidu täita jõauab. See viiks riigieelarve tasakaalust välja see on peamine. Mis kaaperdas külma kõhuga töötu ja haigekassa rahad ning sama külmavereliselt sulgeb koole ja päästekomandosid. – nii peabki olemas sest vaid nii suudame jõuda… Loe rohkem »

Lumemees
12 aastat tagasi

Valitsuse poolt oli üks ettepanek, et vallad ise otsustaksid, kuidas ühineda. Piiriks oli 5000, sellest vähem ei tohi olla. Samal meetodil on ka mujal Skandinaavias omavalitsusi liidetud, number muidugi suurem. Ja kui vallad ise ei suuda liitumist kokku leppida, teeb selle valitsus. Minu meelest vägagi viisakaks meetod probleemi lahendamiseks.

2.kodanik
12 aastat tagasi
Reply to  Lumemees

Minu küsimuse mõte oli pigem, et mille poolest on kodaniku elu omavalitsuses parem, kui valda on sisse kirjutatud 3000. asemel 5000 inimest.

Lumemees
12 aastat tagasi

See valdade ühinemise teema on juba päris jaburaks läinud. Kui üks suhteliselt kenasti hakkamasaav vald teeb vaesematele ühinemisettepaneku ja need selle tagasi lükkavad, on ikka asi väga mäda. Mis mõtet on vallaelanikelt arvamust küsida, niikuinii tahaksid kõik oma valda säilitada, samuti on sooja kohta hoidvad vallaametnikud sama meelt. Tegelikult oleks ka kolme valla elanike arv (3000) liiga pisike, et normaalselt toimida. Tuleks veel mõni naaber alla neelata, et miinimum 5000 täis saada. Elanike arv maal väheneb aga jätkuvalt…

2.kodanik
12 aastat tagasi
Reply to  Lumemees

Mille poolest on 5000 parem, kui 3000? On see kuidagi põhjendatud või lihtsalt emotsioon?

Pikker
12 aastat tagasi

Laupäeval kell 10 toimub laupäevak Martna poe taga,kõigil jkohalikel jotadel osavõtt kohustuslik!Hiljem suundutakse segase jutu ja kõva laulu saatel bussijaama üritust jätkama!