Näitusel näeb õhkõrnu Haapsalu rätte

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Foto: Katrin Pärnpuu

Foto: Katrin Pärnpuu

Täna avati Haapsalu kunstikooli galeriis näitus „Haapsalu rätikute pitsilised koed“, kus külastajatele pakuvad silmailu Haapsalu käsitööseltsi liikmete kootud õhkõrnad rätid.

Haapsalu käsitööseltsi juhatuse esimehe Mirje Simsi sõnul on näitus kummardus Haapsalu rätile ning võimalus näidata külastajatele räti võlu ja ilu. „Meil on väga vedanud, et Haapsalul on selline kaunis pitskudum, mida me saame väärtustada ja kõrgelt hinnata,“ nentis Sims.

Nii mõnedki näitusel eksponeeritavatest käsitööpärlitest on kootud Siiri Reimanni ning Aime Edasi möödunud aastal ilmunud raamatu „Haapsalu rätt“ jaoks või siis sealt saadud inspiratsiooni ajendil.

Nobedate kudujanäppude sõnul kulub suure Haapsalu räti tegemiseks keskmiselt üle kuu, kui seda teha muu töö kõrvalt. „Keerukama mustri kudumisel võib ühe rea lõpetamiseks aega minna isegi rohkem kui kümme minutit,“ tõdes Haapsalu suur kudumismeister Linda Elgas. Elgas teab, mida räägib, kuna on oma eluaja jooksul kudunud üle tuhande Haapsalu räti.

Aukudega kroonpitsikiri, päikesekettakiri, murtudsüdame kiri – need on vaid mõned mustrid, mida külastajad saavad kunstikooli galeriis imetleda kuni 3. märtsini.

Eveliis Eek

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments