14. jaanuar: Võlaorjad

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Swedbank ja SEB kiidavad läänlasi, kes maksavad oma laene ülejäänud Eestiga võrreldes väga hästi. Samuti kinnitavad mõlemad pangad, et hätta sattunud laenuvõtjatele püütakse igatpidi vastu tulla ja kodu sundmüük on alles see kõige viimane lahendus, mis tuleb käiku siis, kui asi on juba nii hull, et kinnisvara müük teeb seda kõigile osapooltele paremaks.

Jääb üle seda juttu kas uskuda või mitte, sest pankade andmed ei ole kuigi läbipaistvad. Võib oletada, et mullu ületas viimase piiri üle Läänemaa pere laenuvõlg, nii et nende kodu tuli sundmüüki panna.

Vaevalt et suurem osa neist müüdud on — kinnisvaraturg ei ole meil üleliia aktiivne. Isegi aga kui kohtutäitur kodu müüb, ei vabasta see veel tingimata võlast, sest kinnisvara on näiteks Haapsalus umbes poole odavam kui buumi ajal ja sundmüügiga ei saa peaaegu kunagi täit hinda. Nii et laenuvõtja võib ilma jääda kodust, aga peab müügiga tasa teenimata osa edasi maksma.

Selles kontekstis on ka mõnikümmend sundmüüki pandud maja ja korterit Läänemaa kohta liiga palju.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Timereaver
12 aastat tagasi

See Läänemaa pere müüdud kodu päästis nüüd kindlasti panga!

u
12 aastat tagasi

Kahjuks selles on otseselt süüdi riik , Meil riik ei vastuta selle eest et tänu sellisele,riigi majanduse juhtimisele on riigis suur töö puudus ja puuduvad inimestel sissetulekud, Tänu sellele et riik ei kaitse kodanike pankade eest , pankade valereklaami ja kretiitide peale surumise eest . Ei kaitse kodanike pankadepoolt inimeste ja nende vara laostamise eet, Samuti riik ei tee mitte midagi selleks et peatada see mittemillegaki põhintatud hinndade tõus , Elekter soojus korterite omanikele, siiski hindade tõus peaks olema tasukaalus inimeste sissetulekutele või siis toimup sihipärane uue sotsjaal a sotsjaalide loomine riigi poolt!

naljatilk
12 aastat tagasi
Reply to  u

meie riik ongi rootsi pank