Palju õnne, major Juhans!

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 27

Täna 50aastaseks saanud major Arnold Juhans võinuks praegu olla Raplas, Narvas või Tallinnas mõnel kõrgel kohal politseinik, aga nüüd võõrustas ta õnnitlejaid Kaitseliidu Lääne maleva saalis, mis oli suurele rahvahulgale selgelt kitsas.

Mundrit on see mees kandnud 30 aastat: 18 politseis, 11 Lääne maleva pealikuna.

Risti malevkonna vastne pealik, aga enne Juhansit Lääne malevat juhtinud ja Kaitseliidu peastaabis kõrgetel ametikohtadel teeninud ning nüüd pensionile jäänud Aksel Heidemann tunneb Juhansit läbi ja lõhki.

„Juhansil on õiged juhiomadused,” ütleb Heidemann. „Juht pole see, kes üksi kõik ära teeb. Juht on see, kes loob meeskonna ja toetab meeskonna tegevust.”

Naiskodukaitse Lääne ringkonna esinaine Mare Laide meenutas, et ajal, mil Facebooki veel ei olnud, tavatses malevapealik Juhans naiskodukaitsjaile naistepäeva hommikul sõnumeid saata.

„See oli nii armas,” ütles Laide. „Ta on alati meie eest seisnud. Kohtleb meid nagu võrdseid, me ei pea staabis seinaääri mööda käima. Ta on meid üle kullanud!”

Laide peab Juhansi puhul eriti hinnatavaks, et mehele meeldib teisi tunnustada. See tõstab enesetunnet ja innustab tegutsema.

Heidemann ütleb: „Kui Arnold oleks autoritaarne juht, oleks meil siin malevas kõik uued näod tööl.” Aga ei ole. Põhituumiku moodustavad need, kes on staabis juba kaua aega töötanud, kes on alustanud korrapidaja toolilt ja jõudnud instruktorini või kaugemalegi.

Juhans, kes on Eestis kõige staažikam malevapealik, naudib ja hindab oma tööd, sest kuigi tegemist on iga aastaga aina rohkem, on selles töös vähe rutiini ja palju positiivset.

Alluvaid on Juhansil malevas 20, aga vabatahtlikke kaitseliitlasi koos noortega on 1500. „Tegeled meeste, naiste ja noortega. Puutud kokku teistsuguste asutustega kui politseis: kirikuga, valdadega, firmadega, koolidega,” ütleb ta.

Lehte Ilves

Fotod: Arvo Tarmula

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
mats
12 aastat tagasi

Õnne ja edu TÖÖS JA ISIKLIKUS ELUS!!!!! Et sul oleks kõik olemas, aga sul selle eest midagi ei oleks!!!!!!(et sul sellepärast pahandust ei tuleks!!!!!!)

Tont.
12 aastat tagasi

Õige mees õigel kohal. Palju õnne ! Kui jamaks peaks minema,ei lippa see mees väljamaale,vaid annab põõsast tina…..