Eestlased saavad oma laenude tagasimaksmisega paremini hakkama

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Viivislaenude ehk üle 60 päeva maksetähtaega ületanud laenude maht vähenes novembris kiiremini kui tänavu varasematel kuudel.

“Viivislaenude maht kahanes kuu jooksul 59 miljoni euro võrra. Kuu lõpuks alanes pikaajalises võlgnevuses laenude osakaal 5,3 protsendini laenuportfellist. Ühelt poolt paranes nii ettevõtete kui majapidamiste laenumaksevõime, teiselt poolt kandsid pangad bilansist maha lootusetuid laene,” teatas Eesti Panga finantssektori poliitika allosakonna juhataja Jana Kask.

Hoiused suurenesid novembris 42 miljoni euro võrra. Novembri lõpus oli Eesti ettevõtete ja majapidamiste hoiuste kogumaht 7,8 miljardit eurot ehk 6 protsenti rohkem kui aasta tagasi. “Vaatamata suhteliselt madalale hoiuseintressimäärale eelistavad majapidamised finantsturu kõrge volatiilsuse tõttu paigutada säästud pangahoiustele,” märkis Kask. “Majapidamiste tähtajaliste hoiuste maht on 2011. aastal pidevalt suurenenud ning nende osakaal tõusis novembri lõpuks 51 protsendini.”

Ettevõtetele anti novembris 145 miljoni euro väärtuses pikaajalisi laene ehk sama palju kui oktoobris. Ka lühiajaliste laenude ja liisingute maht ei muutunud oktoobriga võrreldes kuigivõrd. “Ettevõtlussektoris oli laenuaktiivsus suurim kaubanduses, kus võeti aasta lõpus kasvava müügimahu ootuses kaubavarude täiendamiseks rohkem lühiajalisi laene. Kaubandusettevõtted on tänavu 11 kuu jooksul saanud ligi 28 protsenti rohkem laene ja liisinguid kui aasta tagasi,” kommenteeris ta.

Eluasemelaenuturul novembris olulisi muutusi ei olnud. Kui 46 miljoni euroni ulatunud eluasemelaenude käive oli aastatagusest tagasihoidliku 5 protsendi võrra suurem, siis arvuliselt anti novembris laene vähem. Samas on autoliisingu müük jätkuvalt aktiivne, mida märgib novembris 58 protsendini ulatunud aastakasv, tõdes Jana Kask.

Lisanduvate laenude maht on endiselt ebapiisav, et pankade laenuportfelli vähenemine peatada. Eesti ettevõtetele ja majapidamistele antud laenude ja liisingute kogumaht vähenes novembri jooksul 107 miljoni euro võrra 14,4 miljardi euroni. Aastatagusega võrreldes oli laenu- ja liisingujääk 5,3 protsenti väiksem. “Majanduskasvu oodatav aeglustumine hoiab tõenäoliselt ka järgmisel aastal laenunõudluse madala, mistõttu pankade laenu- ja liisinguportfell kahaneb 2012. aastal Eesti Panga prognoosi kohaselt 1,4 protsenti, lisas Kask.

Laenuintressimäärad püsisid ka novembris peaaegu muutumatuna. Kuu jooksul antud eluasemelaenude ja ettevõtete pikaajaliste laenude keskmised intressimäärad olid vastavalt 3,4 ja 4,4 protsenti.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments