Nõvale jääb päästekomando alles

Küljendaja

konnakulles@gmail.com

Nõva kant on üle elanud mitu suurt metsatulekahju. Sel suvel said kohalikud pritsimehed metsapõlengule enne jaole, kui see suureks jõudis paisuda. Foto: Katrin Pärnpuu
Nõva kant on üle elanud mitu suurt metsatulekahju. Sel suvel said kohalikud pritsimehed metsapõlengule enne jaole, kui see suureks jõudis paisuda. Foto: Katrin Pärnpuu

 

Vahepeal sulgemisohus olnud Nõva päästekomando jätkab tegutsemist varasemast suurema päästjate arvuga, päästevõimekus kasvab ka Risti ja Lihula päästekomandos.

Suvel avalikkuse ette lekkinud päästeameti analüüsis oli kavandatud 2012. aastal Läänemaal sulgeda Nõva ja Vormsi komando. Nüüd on otsustatud, et Läänemaal ei suleta ühtegi päästekomandot.

Kui Vormsi puhul sai otsustavaks saareline asend, siis Lääne–Eesti päästekeskuse juhi Ivar Kaldasauna sõnul käib ka Nõva päästeteenuse poolest saarelisuse mõiste alla.

„Põhjalike analüüside ja ajavõrdluste kaudu on jõutud arusaamisele, et Nõval peaks olema teenus tagatud, sest teised komandod jõuavad sinna nii hilja,” selgitas Kaldasaun.

Päästeameti analüüsi uues versioonis on võetud eesmärgiks, et päästjad peavad sündmuskohale jõudma 30 minutiga ja vähemalt kolme päästjaga, kes teeksid esmased toimingud, kuni teistest komandodest abi kohapeale jõuab.

 

Päästjaid lisandub

Tänavu juulist töötas Nõva komando korra kohaselt, mille järgi oli poole kohaga koduses valves ühtaegu üks–kaks meest sellest olenevalt, kuidas mehi jätkus. Tulevikus hakkab valves olema kolm päästjat, neist kaks komandos ja üks kodus. Nõva komandopealiku Peeter Jõgari sõnul saaks uuele valvekorrale üle minna pärast uute meeste koolitust, mitte enne veebruari algust. Muudatustega seoses võetakse Nõval juurde viis uut päästjat.

Vastuseks küsimusele, miks varem väideti, et Nõvalt ei leia nõuetekohaseid töötajaid, nüüd aga on need leitud, nimetas Jõgar selle üheks põhjuseks ebakindlust. „Reformist on räägitud seinast seina jutte. Iga normaalne mees tahab oma peret toita ja teeb oma otsused aegsasti,” ütles ta.

Ivar Kaldasaun rääkis, et Läänemaa komandodest suureneb koosseis ka Ristil ja Lihulas. Eesmärk on mõlemas kohas tagada igapäevane neljameheline valve. Ristil ollakse praegu valves kolmekesi, Lihulas küll enamasti neljakesi, kuid tuleb ette päevi, mil tööl on kolm päästjat.

Päästekeskuse juht ei osanud öelda, millal nimetatud komandode koosseis suureneb. See oleneb sellest, millal suletavate komandode arvel töökohti ja raha ümber paigutatakse.

 

Segadused segavad tööd

Tänavu suvel jõudis avalikkuse ette päästeameti analüüs, mille järgi pidi Eestis aastatel 2012–2015 suletama 28 riiklikku komandot. Nüüd on sulgemisohus olevate komandode arv kahanenud kümmekonnani. Siseminister Ken–Marti Vaher ütles riigikogus esinedes, et järgmise aasta riigieelarves on ette nähtud 2,1 miljonit eurot lisaraha komandode elupäästevõimekuse suurendamiseks. Küsimusele, kas viimati välja öeldud komandode arv on lõplik, vastas Kaldasaun: „Ega saa öelda, et mingi asi on raudkindel. Aga loodan, et need otsused on tehtud suure töö ja analüüsi tulemusena.”

Lääne–Eesti päästekeskuse juht tõdes, et segadused on organisatsioonisiseselt valusalt mõjunud. Kui seni on muudatused tema hinnangul ellu viidud pikkade debattide tulemusena, siis nüüd on poliitilised mõjud ja rahaliste vahendite otsimine sisesuhtlust pärssinud. Seda on töötajatel olnud raske taluda ning see on tekitanud trotsi ja pettumust. „Kui loed hommikul ajalehest, et komando pannakse kinni, on väga raske tööle minna, sära silmis,” ütles Kaldasaun.

Ta leiab aga, et päästjate kokkuhoidmine ja meeskonnatunnetus on olnud alati tugev ja tänu sellele saadakse ka raskustest üle.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kummaline
12 aastat tagasi

on see maailm ja suurte pealike suhtumine ikka küll….. Sellisele arusaamisele jõudmiseks pole ju ometi vaja aastate kaupa teha “põhjalikke analüüse ja ajavõrdlusi”, järjekindlalt lõhkuda toimivat teenistust ja süvendada töötajates ebakindlust homse päeva suhtes. Aastaid tagasi tegid tulemuslikumat tööd see osakond ja pealik, kes suutsid välja pakkuda järjekordse “teenistuse optimiseerimise ja teenuse ühtlustamise ” kava. Nüüdsete töövõitudega püütakse mingil määral taastada reaalselt tehtud vigu. Uudset pole neis järeldustes ja otsustes midagi, arengust rääkimata. Loomulikult on hea meel, kui päästekomandod säilivad ja meeskondade isikkoosseisu suurus võimaldab ka reaalselt midagi sündmuspaigal ette võtta. Soovin juhtivkooseisule järgnevaks rohkem sirgeselgsust teenistuse reaalsete huvide eest… Loe rohkem »

jah
12 aastat tagasi

kui oleks A.Liiv aasta algul tulnud meie juurde jutuga ,et nui neljaks Nõva kinni panna ma ei lase,poleks ma ära läinud aga mehel oli rusikas laual – aastal 2012 pannakse Nõva kinni, mõelge kuidas te siin edasi toimetate – siis sellise suhtumise peal olin nõrdinud ja mul on hea meel et ühel oinal on oma mihklipäev

Nõvalane
12 aastat tagasi

Väga hea uudis. Loomulikult on meile päästekomandot vaja!!!