Lauttasaaren Laulajat ja ja Haapsalu kammerkoor annavad tasuta kontserdi

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Lauttasaaren Laulajat. Foto: Ronie Lehmann
Lauttasaaren Laulajat. Foto: Ronie Lehmann

Laupäeval, 26. novembril kell 19 on piiskopilinnuse toomkirikus oivaline võimalus nautida kahe koori esinemist – tasuta kontserdi annavad Haapsalu kammerkoor ja Lauttasaaren Laulajat Helsingist.

Kontserdi juhatab sisse Haapsalu kammerkoor traditsioonilise koorimuusikaga. Esitatakse eesti heliloojate loomingut ja laule naabritelt nii ühelt kui teiselt poolt.

Lauttasaaren Laulajate kava koosneb väikestest eri stiilis tervikutest. Alustuseks esitatakse traditsioonilisi soomekeelseid jõululaule, mille abil võib end advendilainele häälestada. Nende meeleolu ja sõnum jõuavad kuulajani tundlike meloodiate kaudu, isegi kui keelt päriselt ei mõistagi.

Pärast jõululaule muudab koor meeleolu. Järgnevad palad viivad mere taha – lauljad tõlgendavad ameerika gospelmuusika rütme.

Võõrustajamaad peetakse meeles järgmiste paladega, mis esitatakse eesti keeles. Osa neist on eesti laulud, ent kavas on ka koorile ja soomlastele lähedane “Maa on nii kaunis”.

Omaette väikese “saare” moodustab “Ubi Caritas”, mis on osa ühest Maurice Durufle loodud suuremast koguteosest. Hiljemalt selle teose ettekande ajaks võiks loota, et toomkiriku hea akustika on ennast õigustanud.

Kooride ühine osa on meeleolult isamaaline – koos lauldakse Peep Sarapiku “Ta lendab mesipuu poole”.

Lauttasaaren Laulajat on Helsingist pärit segakoor, mis asutati 1948. aastal. Viimastel aastatel on selle juhendajaks olnud koorijuht Victoria Meerson. Kooris laulab lisaks lauttasaarelaistele kõikjalt Helsingist ja pealinna ümbrusest pärit muusikasõpru. Kavas on nii tõsist kui kergemat muusikat. Viimane suur proovikivi oli eelmisel kevadel esitatud Karl Jenkinsi “Requiem”. Koor käis eelmisel korral Eestis 2008. aasta kevadel Saaremaal.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments