Haapsalu foorum annab kultuuripoliitikale suuna

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Haapsallu kultuurikoja foorumile kogunenud Eesti kultuurieliit arutles ja otsis vastuseid küsimusele, mis on kultuur ja kuidas seda säilitada, kas meie riigis on kultuuri juhtimine otstarbekas.    

Tõsisemaks vaidluseks läks Sirbi peatoimetaja Kaarel Tarandi juhitud debatis, kus riigikogu nelja erakonna esindajad arutlesid, mida parteid õieti silmas peavad, kui räägivad kultuurist. Üsna kiiresti muutus debatt maksuvaidluseks.
    
Kultuuriminister Rein Lang leidis, et elame üle jõu. Liiga palju on üksteist dubleerivaid institutsioone, kõigile jagatakse raha natuke, kõik on piskuga rahul, sest kardavad, et seegi võetakse käest. Keegi seda süsteemi puutuda ei julge, sest siis tuleb pahandus.
    
Allik vastas, et kultuur on alarahastatud. Kui riigieelarve kasvab 11%, siis kultuuriraha vaid 0,1%. Ainuüksi kaitseministeerium saab juurde rohkem raha, kui on terve kultuuriministeeriumi eelarve, üle 63 mln euro. Kapo eelarve 21 mln eurot on niisama suur kui Eesti teatrite eelarve kokku.  
    
Allik küsis, mille eest inimesed võitlesid ja kartulikoori lubasid süüa, kui nüüd ei jagu kultuurile enam  raha. Tol ajal jaksati kultuuri üleval pidada ja palgavahedki polnud ühiskonnas nii suured kui nüüd.
    
„Kultuur ei ole prioriteet,” vastas Allik oma küsimusele.
    
Nii Mailis Reps kui ka Allik pooldasid maksude tõstmist, Allik leidis, et inimesed saavad sellest aru ja on nõus rohkem maksma, kui selgeks teha, kuhu raha läheb.
  
„Oleme ehitanud edevad hooned, aga inimesed seal sees  saavad väga väikest palja,” ütles Reps.
    
Lang leidis, et  eestlased on nagu ameeriklased, umbusaldavad valitsust ja vihkavad makse — nad ei ole nõus rohkem maksma. Reps pareeris selle: riik on nii õhukeseks lihvitud, et inimene peab ise kõige eest maksma. Siis tekibki küsimus, milleks veel üldse makse vaja.
    
Liisa Pakosta meelest käib  kultuuriministeeriumis pigem pidev tulekahju kustutamine kui rahulik areng. Vaieldakse üksikute rahastamisküsimuste üle, selmet välja töötada mõõdetavad põhimõtted. Näiteks et koolilaps peab aastas saama vaadata üht balleti– ja üht draamaetendust.
  
Pakosta ja Lang ei pooldanud, et kultuurile eraldatakse igal aastal kindel protsent eelarvest. Pigem peaks igal aastal arutama, mida on vaja ja mis see maksab.
    
Langi meelest on vaja uuringuid, et selgeks teha, mida rahvas vajab. Kärbime institutsioonide ja programmide toetusi ning uurime; kuni uuringuid ei ole, tuleb ikkagi langetada otsuseid, sest otsustamatus on kõige halvem, ütles Lang ja debatiks antud aeg saigi läbi.

Haapsalu kultuurimajja kogunenud Eesti kultuuri Koja foorum valmistab ette uut kultuuri alusdoumenti, sest 1998. astal riigikogus kinnitatud põhimõtted on ammendunud või aegunud. 

Kultuuri Koja juhatuse liige Mart Meri ütles, et Eesti kultuuripoliitika arengusuunad aastani 2020 peaksid olema tuleva aasta alguseks nii valmis, et selle saab esitada riigikogule. Siis on lootust, et riigikogu saab selle jaanipäevaks läbi arutada ja heaks kiita. Ettepanekuid saab esitada 30. novembrini.

„Töö algab täna, homme teeme esimesi kokkuvõtteid täna sündinud ideedest,” ütles Meri. Ta soovis foorumile kõrget lendu, aga siiski mitte nii kõrget, et kaob silmside koduga.

„Haapsalu foorum on ka poliitiline tegu meie vaimse julgeoleku kindlustuseks,” lisas Meri.  

Eesti president Toomas Hendrik Ilves pidas foorumi avaettekande, millele ta oli pannud pealkirjaks „Vaimse julgeoleku põhiküsimus”.

Ilves meenutas ettekandes juute, kes pärast 2000 aastat lõid taas oma riigi. Mis neid hoidis assimileerumast, küsis Ilves ja vastas. Enne kui nad maailma laiali läksid, valisid nad välja tekstid, millest sai toora, nende kultuuri põhitekst, mida kõik juudid pidid õppima.

„Looming päästis rahva assimileerumisest,” ütles Ilves. „Mitte asjad, mida inimesed endaga kaasa võtsid, vaid raamat.”

 

Vaata ka http://www.kultuuripoliitika.ee ja http://www.kultuurikoda.eu.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
annalustikova
12 aastat tagasi

Спасибо публикатору это на по моему мнению тоже важно знать.