Haapsalust saab alguse Eesti uus kultuuripoliitika

Küljendaja

konnakulles@gmail.com

Kultuurilehe Sirp peatoimetaja Kaarel Tarand on üks kultuurifoorumi moderaatoreid. Foto: Piia Ruber
Kultuurilehe Sirp peatoimetaja Kaarel Tarand on üks kultuurifoorumi moderaatoreid. Foto: Piia Ruber

 

Homme ja ülehomme peavad kultuuriinimesed ja poliitikud Haapsalu kultuurikeskuses maha Eesti kultuuri koja esimese foorumi, millel räägitu peaks saama aluseks Eesti uuele kultuuripoliitikale.

Sissejuhatus president Toomas Hendrik Ilveselt, väitlemas teiste seas praegune kultuuriminister Rein Lang, moderaatorid on näiteks Peeter Jalakas, Kaarel Tarand ja Ando Kiviberg, osalejaid registreerunud üle kahesaja.

„Viimane kultuuripoliitika pärineb 1998. aastast, mil kultuuriminister oli Jaak Allik. See oli paratamatult oma aja laps, mis püüdis hõlmata kõike tollast, aga tulevikku ju ette ei näinud. Oleks vaja uued suunad ühiskonnas läbi rääkida,” selgitas Eesti kultuuri koja juhatuse liige Kaarel Tarand. Seepärast loodigi veebruaris Eesti kultuuri koda ja seepärast kutsuti kokku Haapsalu foorum.

„Kõik, mis inimmõte sünnitab, tuleb suhtlemise kaudu. Haapsalus ei valmi uus kultuuripoliitika. Kui suudame sõnastada, mis on tähtsad küsimused või probleemid, sõnastada sihid, siis saame pärast eraldi töögruppides neile vastuseid otsida,” selgitas ta Haapsalu foorumi eesmärki.

 

Eesti kultuuri koja foorum Haapsalus

Eesti vaimne julgeolek ja kultuuripoliitika põhisuunad, lühendatud kava.

Reede
Kl 12–12.30 „Vaimse julgeoleku põhiküsimus”, Toomas Hendrik Ilves, Eesti Vabariigi president.
Kl 12.30–12.50 „Kultuuripoliitika uute põhisuundade sõnastamise ja koostamise lähtekohad”, Mart Meri, Eesti kultuuri koja juhatuse liige.
Kl 12.50–14.20 Parlamendierakondade debatt kultuuripoliitika suundumustest, moderaator Kaarel Tarand, osalevad Rein Lang,  Liisa–Ly Pakosta, Mailis Reps, Jaak Allik.
Kl 14.35–15 Kultuuripoliitika põhimõisted ning teoreetiline raamistik (inglise keeles), poliitikateadlane Ritva Mitchell, Soome kultuuriuuringute fondi CUPORE juht.
Kl 15–15.30 Eesti kultuur 2020: visioonikõne (Toomas Kiho, Juku–Kalle Raid).
Kl 15.30–16 „Loomemajanduse arengusuunad Euroopa kontekstis” (ettekanne inglise keeles), prof Tuomas Auvinen, EMTA kultuurikorralduse ja humanitaarainete osakonna juhataja.
Kl 17–19 „Kõik on kõigega seotud”. Viis paneel– ja vabadiskussiooni kultuuri seostest teiste eluvaldkondadega:
—     kultuur ja rahvastik (moderaator Kaarel Tarand);
—     kultuur ja haridus (moderaator Ando Kiviberg, panelistid Andrei Hvostov, Andres Tali, Ülle Raud);
—     kultuur ja tehnoloogia (moderaator Ville Jehe, panelistid Linnar Viik, Daniel Vaarik, Hardo Aasmäe, Andrus Raudsalu);
—     kultuur ja majandus (moderaator Peeter Jalakas, panelistid Hans H Luik, Heldur Meerits, Tarmo Jüristo);
—     kultuur ja riik (moderaator Ott Karulin).

Laupäev
Kl 10.30–11 Paneeldiskussioonide kokkuvõtted.
Kl 11–13 Avatud ruum. Juhib Peeter Jalakas, Eesti kultuuri koja juhatuse liige. Temaatiliste rühmade moodustamine ja arutelu, mis keskendub peamiselt kultuuripoliitika põhisuundade dokumendi üldosa teemade käsitlemisele.
Kl 13.15–14 Avatud ruumi kokkuvõtted rühmajuhtidelt.
Kl 14–14.40 Vana ja uus: kommentaar ja hinnang kultuuripoliitikale ja kahe päeva jooksul arutatule. Jaak Allik, kultuuriminister 1996–1999 ja Rein Lang, kultuuriminister 2011.
Kl 14.40–15 Lõppsõnad: Peeter Jalakas, Eesti kultuuri koja juhatuse liige.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
hollister uk
10 aastat tagasi

Very vigorous post, I liked that a lot. Will there be a chapter two?
hollister uk http://www.artdecoratornia.co.uk/uk/tag/hollister-models/

Hollister Stores In UK
10 aastat tagasi

Downloading material from this website is as effortlesswebsites which transfer me here and there aboard the internet pages.
Hollister Stores In UK http://www.blueprintgrc.co.uk/hollister-stores-in-uk-2/

Rein Vatku /rein@normanoptika.ee
12 aastat tagasi

Iga inimene, kui ta paneb oma mõtted kirja, peab ju nendest lugu. Miks te oma nime all ei taha kirjutada?

Lible
12 aastat tagasi

See ongi meie uus kultuuripoliitika et pole vaja sinna igasuguseid kaasa mõtlema. Äkki hakkab veel midagi arenema. Kujuta ette seda kulu nüüd riigieelarvele. Kust see raha võetakse. Ega riigieelarve pole kui täispuhutav lehm kes hakkab peale täispuhumist piima andma ja rohtu sööma. Täpselt sama kehtib ka põllumajandus, majandus, justiits, haridus , tervishoiu ja muude poliitikate kohta. Poliitikat tehakse meil kui Smolnõis – PÕRANDA ALL. Sina käitu kui Lible mine kohale aja käed jalad harki ja nõua õlut ja viina. Ega seal kaine mõistusega nagu nii maidagi teha pole. Pohmell on meie riigipoliitika lahutamatu osa.

kodanik
12 aastat tagasi

hirmus kahju, et ei leidnud õigel ajal infot regimise kohta. Kindlasti oleks väga huvitav osaleda.