13. oktoober: Isevalitsemise õigus

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Sel nädalal on nii regionaalminister kui ka õiguskantsler korranud: haldusreform tuleb ära teha ja väikesed vallad kaotada, sest need ei suuda pakkuda oma elanikele küllalt häid teenuseid. Mina isiklikult arvan ka, et väikesed omavalitsused võiksid ühineda, aga ei õiguskantsleri ega regionaalministriga ma nõus olla saa.

Ei saa sellepärast, et — ma ei tea, kas kogemata või meelega — nad unustavad omavalitsuse põhiülesande, mida ütleb isegi nimi: ”oma valitsus”. Omavalitsuse mõte on ju ikkagi, et võim ei libiseks inimestest liiga kaugele.

Leian, et kui inimesed tahavad ise oma kodukoha saatuse üle otsustada, siis on see nende õigus. Neile tuleb selleks võimaldada ka riigi heldusest sõltumatud tuluallikad. Kui vallarahvas tahab oma valla säilimist, aga riik ühendab selle põhjendusega, et see teeb valla elu paremaks, siis on see ikkagi vägivald. Kujutage ette, et mõni võõrriik liidaks sama põhjendusega enda külge Eesti.

Iseasi, kui omavalitsuses puudub tahe või jõud ennast valitseda. Läänemaalgi on näiteid valdadest, kellel on raskusi volikogu kokkusaamisega.

Tarmo Õuemaa

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments