Tüli pankrotipesa ümber

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Pankrotihaldur loodab, et Haapsalu Paekivile leidub uus omanik, kes töö jälle käima paneb. Foto ARVO TARMULA
Pankrotihaldur loodab, et Haapsalu Paekivile leidub uus omanik, kes töö jälle käima paneb. Foto ARVO TARMULA

Haapsalu Paekivi pankrotihaldur kahtlustab, et ettevõtte üks omanik püüab teiselt naha üle kõrvade tõmmata. 

Septembri algusest ametlikult pankrotis oleval Haapsalu Paekivil on võlgu 500 000 eurot. Neljapäeval pidas pankrotihaldur Rein Vaiksaar võlausaldajate esimese koosoleku. Kohal oli kuus võlausaldajat.

Esimese koosoleku tähtsaim toiming oli häälte andmine võlausaldajaile — kellel on enim hääli, see määrab ka pankroti edasise kulu.

Pankrotihaldur jättis arvestamata Tartu firma Grand Arenduse 233 000 euro (üle 3,6 mln kr) suuruse nõude, sest kahtlustab, et selle taga võib olla Haapsalu Paekivi ühe omaniku Gunnar Kooli pahatahtlik soov võtta pankrotimenetlus enda kontrolli alla.

Selle nõude kohaselt on Haapsalu Paekivi omanikfirma AAB Stone Group laenanud Haapsalu Paekivile raha, kuid  haldurile paistab, et see ei olnud mitte laen, vaid aktsiakapitali sissemakse. Mõlemad summad on ühesuurused.
 
AAB Stone Group on loovutanud oma  nõude  edasi Grand Arendusele.
 
„AAB Stone Group püüab kätte saada aktsiakapitali pandud raha,” oletas Vaiksaar ja tunnistas, et selle manöövri taga paistavad Gunnar Kooli kõrvad.

Vaiksaar lisas, et Haapsalu Paekivi nõukogu liige, AAB Stone Groupi juhataja ja üks omanik Gunnar Kool ei olnud sellest nõudest teavitanud oma teist äripartnerit Jaan Tootsi. Toots kuulis nõudest alles Vaiksaarelt ja see tuli Tootsile halva üllatusena, ütles  haldur.

Haldur jättis arvestamata ka F1 Autotalli OÜ 11 000 euro suuruse nõude, sest nõue ei olnud tema hinnagul dokumentidega tõendatud. Mõlemat firmat esindanud Ingmar Pärn Krediidikorralduse OÜst  lubas mõlema nõude arvestamata jätmise vaidlustada kohtus.

Pankrotihaldurile esitatud dokumentide põhjal jäi suurimaks võlausaldajaks nüüd maksu– ja tolliamet, kel on pankrotimenetluses 754 häält. Krediidiinfo andmeil oli Haapsalu Paekivil maksuvõlg eilse seisuga 57 977 eurot.

Pankrotihaldur andis hääli veel kolmele võlausaldajale, nende hääled on 13–51 vahel.

Revisjon toob ettevõtte seisukorra kohta selgust

Võlausaldajate koosolek otsustas, et Haapsalu Paekivi ei ole otstarbekas likvideerida, vaid püüda müüa tervikvarana. Firma saaks uute omanikega tööd jätkata, lootis pankrotihaldur.

„Ma ei saa üldse aru, miks on ettevõte pankrotis,” ütles Vaiksaar. Et saada täpne ülevaade Haapsalu Paekivi seisukorrast, tellib haldur dokumentide revisjoni ja auditi. 

„Audit koos dokumentaalrevisjoniga peaks pankroti põhjuseid lähemalt selgitama,”  ütles Vaiksaar.

Auditeerimise järel saab määrata ka ettevõtte alghinna.

Pankrotihaldur teavitas võlausaldajaid muu hulgas Haapsalu Paekivi džiibist Grand Cherokee, mis on kolm aastat olnud kolmandate isikute ehk Gunnar Kooli sõbra kasutuses. 

Paekivitööstus vireles poolteist aastat

Haapsalu Paekivi töötajatega on töölepingud lõpetatud, haldur on esitanud 13. septembril töötukassale taotluse maksta 14 töötajale välja kolme viimase kuu eest saamata töö– ja puhkusetasu. Taotluse menetlemiseks aega 30 päeva.

Läänemaal jäi tööta 11 inimest, neist kaks on pensionärid. Viis inimest on siiani tööta, neli on leidndu uue töö, ütles Haapsalu Paekivi endine tootmisjuht Lembit Kivistik, kes on samuti üks tööotsijaist.

Kivistiku sõnul hakkas tehast kimbutama tööpuudus kaks aasta tagasi. Läinud talvel ei olnud üldse tööd, inimesed ei saanud neli kuud palka.

Endine tsehhijuhataja Arnold Aljaste meenutas, et õitseajad jäid aastate taha, mil oli palju suuri tellimusi. Viimased poolteist aastat jagus tööd vaid kolmeks päevaks nädalas.

Firma seisukorda Kivistik kuigi heaks ei pidanud. Omanikud ei ole firmasse kuuel viimasel  aastal midagi investeerinud. Masinad on ostetud 20 aastat  tagasi.

Ettevõttel oli Tallinnas kontor tegev– ja müügijuhiga, sealt saadeti tehasele tellimusi.

„Kust see investor peaks tulema?” kahtles Kivistik. „Võlakoorem on ikka väga suur.”

Tehase uksed on kinni umbes kuu aega.

 
Haapsalu Paekivi
Asutatud 1992. aastal, 51% aktsiaid kuulus väliseestlasele Erich Aasale, kes kasvatas oma osalust lõpuks 72%le.
2005 müüs Aas oma aktsiad osaühingule AAB Stone Group, mille osanikud on Gunnar Kool ja Jaan Toots.  Müügihind oli 4,48 miljonit krooni.
2. septembril kuulutas kohus välja Haapsalu Paekivi pankroti. Tööta jäi 14 inimest, neist 11 Läänemaal. 
Nõudeid Haapsalu Paekivi vastu on suurusjärgus pool miljonit eurot. 
Võlanõuete esitamise tähtaeg on 3. november.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
läänlane
12 aastat tagasi

sel korral asjalik jutt ikalduselt, respekt.

ikaldus
12 aastat tagasi

Tuleb osta pangalaenuga ettevõte. Töölised tueb selle pangalaenu katmiseks tööle panna. Pangalaenu tuleb võtta nii palju kui võimalik. Kui tipp on saavutatud tuleb ettevõte pankrotti lasta ja võlausaldajad kannavad kahjumi ja nende toonor ettevõtete palgad langevad ja intressid tõusevad. Sellest on kujunenud riigi valdav äriplaan. Kus äriplaani kokkukirjutajatest on saanud eliit ja kui nad seda hästi teevad saavad presidendilt auraha.

ikaldus
12 aastat tagasi

Olukorrast riigis – Angotide, Sposatode invasioon Eestisse peab jätkuma ainult see suudaks luua Eestisse uusi töökohti. Kui muud ei saa siis tuleb kasvatada omadest poistest asendus. Nendele tuleb müüa kõik eesti ettevõtted ja oodata nende pankrotte et need siis vanametalli maha müüa. Ainult nii suudab eesti seista vanametalli eksportijana elaniku suhtes maailma tipus. Olukord tuleb korraldada et nende ettevõtete töölised saaksid maksta kinni nende ettevõtete palgalaen ja ettevõttejuhtide möödapanekuid- sellest peab saama riiklik poliitika. Et ühed loovad probleeme ja teised lahendavad neid. Nii jõuame luua lõputu töö tegemise ahela ja sellest peab saama eesti NOKIA. Et rahvas sellest aru ei… Loe rohkem »

maafalda
12 aastat tagasi

….selle manöövri taga paistavad Gunnar Kooli “kõrvad”……
Mõni aeg tagasi oli selline kild kommentaariumis, nüüd siin! Tubli, tubli.

nii
12 aastat tagasi

neid uusi töökohti IRL-lastest vallavalitsus ridalas luua aitab, eriti tuntud on see talinabanana kohvikupidaja enne valimisi oma 50000 uue töökohaga