Juhtkiri: Võlg iseenesest ei vähene

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Mida on õppida tänase lehe loost, mis räägib ühe pensionäri pankrotist? Naine ei ole kahe aasta jooksul maksnud oma kommunaalmakseid, peale selle on tal kaelas kolm laenu, nii et võlg on juba üle 22 000 euro. Pankrot on viimane abinõu, mille võlausaldaja ette võtab. Siis on kõik muu juba järele proovitud, usaldus ja lootus muu lahenduse võimalikkusse kadunud.

Võlg, mis viib pankrotini, ei teki üleöö, vaid on kasvanud ajapikku. Õigemini, võlal on lastud kasvada, sest inimene on aastaid peitnud pead liiva alla ja lootnud, et ehk asi kuidagi laheneb. Ei lahene.

Kes abi otsib, leiab seda. Haapsalus on võlanõustajad, kes annavad nõu täiesti tasuta. Küllap oskavad midagi soovitada ka linnavalitsuse sotsiaalametnikud, kui nende poole pöörduda.

Muidugi on valus võtta ära kodu naiselt, kes hooldab oma haiget abikaasat, kuid tõele tuleb näkku vaadata. Ükskord katkeb ka kõige kaastundlikum kannatus. Korteriühistul ei ole kuskilt võtta raha, et lõputult tasuda võlgniku eest sooja–,vee–, elektri–, remondi– ja prügiarveid.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
11 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kreeka
11 aastat tagasi

Kreeka võlgu küll kustutatakse.

kreeklane
11 aastat tagasi

rääkige ligile, ta laseb valitsusel teie võla ära kustutada

täiendusele
11 aastat tagasi

täitsa nõme jutt – elate vist eramajas või olete ise teiste inimeste raha arvel elaja

Täiendus
11 aastat tagasi
Reply to  täiendusele

Ja teie olete vist anhur, kes teiste muredest midagi aru ei saa ega tahagi saada. Küll kunagi ka teie mihklipäev saabub ja siis ärge rääkige, et olete süütu kannataja.

Ahnusest on asi kaugel
11 aastat tagasi

Aga kui juba ühe inimese arved ära kustutatakse, siis hakkab tahtma teinegi ja kolmas ja neljas samasugust eelisõigust kasutama hakata. Ja tekib küsimus – kas samuti õigustatult.
Samas, räägitakse ühest naispensionärist ja tema haigest abikaasast. Eeldame üheskoos, et hooldatav abikaasa on samuti pensionär, seega kokku kaks pensionäri. Kaks sissetulekut. Kui on lapsi, tekib küsimus – kuhu jääb perekonnaseadus, et vanemad on kohustatud oma lapsi kasvatama ja pärast täpselt vastupidi.
Kui mured tekkima hakkasid, pidanuks juba siis algatust üles näitama, mitte varjuma haige hooldamise taha. Terve maailm on haige. See on 21.sajandi elu.

Täiendus
11 aastat tagasi

Ja hädasolijate arveid peabki ära kustutama, kuni on selge, et selline monopilide (küte, elekter jm.) ahnusel mudel ei tööta ja need monopilid oma ahnusest lõhki lähevad.
Kas niipalju arunatukest ei ole, et mitte mõista, kui kallis on haige hooldamine – arstirohud, mähkmed?

Täiendus
11 aastat tagasi

Väike viga lipsas sisse ja postitus läks teel. Kirjutan veelkord: korteriühistul polevat võtta raha, et tasuda võlgniku eest neid ja neid võlgu… On ikka küll – korteriühistu juhatus võiks oma palku (millised tulevad ühistu liikmete maksudest) kärpida ja kärbitavalt summadelt võlgnikke aidata. Aga see on vist lootusetu unistus – ahnus on ju meil saanud elunormiks ja empaatia on põlu all.

Täiendus
11 aastat tagasi

Korteriühistul polevat võtta raha, et tasuda võlgniku eesty neid ja neid arveid…

raspel
11 aastat tagasi

Sorry, võlanõustaja saab pakkuda vaid moraalset abi – arveid peab maksma ikka võlglane. Kuid kui aastate jooksul on kallinenud nii küte, vesi, toit, arstimid – siis kuidas peaks konstantse sissetulekuga seda elukalliduse tõusu ilma võlgu jäämata finantseerima? Ja hakkabki veerema lumepall – esialgu igakuiselt väike puudujääk, mis mingil momendil ehmatab oma suurusega – sealt ka inimese paanika kasutada kiirlaenu vm. sellist vahendit. Ei saa öelda, et peidab pead liiva alla – mida siis see inimene tegema peaks? Müüb korteri maha aga edasi? Saab võlad makstud ja kellel sellest parem hakkab, et inimene on pärast seda kodutu kõikide sellega kaasas käivate… Loe rohkem »

raspelile
11 aastat tagasi
Reply to  raspel

Õige jutt ja tundub, et meil hoitakse võlausaldajaid nagu teada mis asja pilpa peal. Ks nii raske on võlga kasvõi intresside näol maha kanda? Kas nii raske oli selle inimese heaks mingi korjandus korraldada – kui juba 50 inimesest oleks igaüks andnud 10 eurot, oleks ka see minggig abi. Aga ei – maksa ja maksa võlg ära! Ausalt öeldes sellisetele röövlitest võlasusaldajatele ei soovikski midagi tagasi maksta, vaid neid hoopis nelja tuule poole saata ja kusagile ära kaduda, et võlasusaldajatel minu otsimisest pea halliks läheb.

vanemuine
11 aastat tagasi

See tähendab et tänaseks oleme riigi arenguga jõudnud nii kaugele et riiklikuks ametlikuks poliitikaks on kujunenud – SEEPI JA NÖÖRI pensionäridele. Varsti hakatakse jõulukuuse all avalikke hukkamisi ei korraldama. Jõudu tuleb näidata seal kellest jõud üle käib. Brüsselis omasugustega põllumajandustoetuste väljaajamiseks ju kakelda ei suuda. Näitena on ostukorv kallinenud 30% pension tõuseb aga 5%. Viidates üldisele elukallidusele. Kuna pensionär ja noored pered odavat kinnisvara osta ei saa. Siis jäävat talle vaid enneolematut toiduainete hinnatõusu nautida.