Üürivõlg ajas naise pankrotti

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Kohus kuulutas üksikisiku pankroti välja ja selle vastu ei protsessinud ka võlgnik ise. Foto: Arvo Tarmula
Kohus kuulutas üksikisiku pankroti välja ja selle vastu ei protsessinud ka võlgnik ise. Foto: Arvo Tarmula

Kohus kuulutas välja üksikisiku pankroti haiget abikaasat hooldavale pensionärile, kes ei ole kaks aastat maksnud oma korteri kommunaalmakseid ja kes oli võlgu mitmele pangale.

Kannatus katkes majaühisusel, kui muud võimalused olid järele proovitud ja isegi täitur ei suutnud võlga vähendada, selgitas Haapsalus Mulla tänaval asuva kortermaja nõukogu esimees Elfrida Kuldsaar.

„Talle oli aastaid pikendusi antud, kohtutäituri käes oli asi, aga ta ainult lubas ja lubas,” ütles Kuldsaar.

Lõpuks katkes majarahva kannatus ja üldkoosolekul olid kõik selle poolt, et vabandusi enam kuulda ei võeta — pole mõtet, kui lubadusi ei täideta.

Et ühisuse valitseja on Haapsalu Linnamajandus, algataski viimane üksikisiku pankroti.

Kohus kuulutas pankroti välja ja selle vastu ei protsessinud enam ka võlgnik ise.

Võlgniku ainuke sissetulek on 210eurone pension, kuid võlgu on tal kokku ligi 22 300 eurot. Selle hulgas oli kommunaalteenuste võlg 3600 eurot, kuid see kasvab iga kuuga.

Naisel on maksta veel kolm laenu, sh Danske Bankile üle 13 000 ja Bigbankile üle 5000 euro. Maksejõuetust süvendavad laenudelt maksmata intressid ja viivised.

Pankrotihalduri Andres Õnniku hinnangul saaks võlgniku 53 m² suurust korterit kiirkorras müües heal juhul 21 300 eurot ehk 400 eurot ruutmeeter. Seega on võlgu enam–vähem niisama palju kui vara.

Parem õudne lõpp kui lõputu õudus

Linnamajanduse AS on varemgi kohtu kaudu taotlenud üksiksiku pankrotti, kuid palju neid juhtumeid ei ole. Alla kümne, ütles Linnamajanduse juht Koit Vare.

Seadus lubab algatada üksikisiku pankroti, kui võlg on üle 1000 euro ja kui kohtutäitur ei ole kolme kuu jooksul suutnud võlga vähendada.

„Siis on pankrot ainuke võimalus,” ütles Vare.

Pankrotiprotsessi puhul teeb pankrotihaldur selgeks, kui palju on võlgnikul vara ja kui suured on tema võlad.

Enamasti läheb korter müüki, saadud rahast tasutakse võlgu ja pankrotimenetluse kulu. Korteriühisusele pankroti algatamine lisakulu ei too, sest kõik kulutused hüvitatakse vara müügi korral.

Võlgnikule on pankrot aga kõige valusam lahendus.

„Kõik, mis võimalik enne teha, on kasulikum kui pankrot,” ütles Vare. Ta soovitas: kui enam muud väljapääsu ei ole, on kasulik taotleda kohtu kaudu kas või iseenda pankroti väljakuulutamist.

„Parem õudne lõpp kui lõputu õudus,” ütles Vare.

Pankrotile eelneb hulk tulutuid katseid

Enne kui asi pankroti poole tüürib, saadab Linnamajandus võlgnikule vähemalt kaks kirja ja püüab võla tasumises kokku leppida.

Kui sellest asja ei saa, tuleb pöörduda maksekäsukeskuse poole. Kui see ka ei aita, st kui täitur ei suuda võlga välja nõuda, jääb üle pankrot.

„Esimese asjana suuname võlgniku võlanõustaja juurde,” lisas Vare. „Sealt saab teavet, mida enda päästmiseks teha annab.”

Linnamajanduse varasemate pankrotiprotsesside puhul on peaaegu kõik võlad ära makstud. Kuigi selle hind on võlgnikule ränk: inimene on oma korterist ilma jäänud.

Pankroti algatamise üle saab otsustada vaid kohus. Peamine tingimus on, kas maksejõuetus on püsiv.

Andrus Õnnik ütles, et pankrotimenetlus lõpeb, kui vara on müüdud ja saadud raha võlausaldajaile jaotuse alusel välja makstud. Et tavaliselt jääb osa võlgu veel üles, saab algatada võlgadest vabastamise protsessi. See tähendab, et võlgnik tasub viie aasta jooksul võla.

Kui seda protsessi ei tule, saab kohtutäitur võlgniku arved arestida ja veel 10 aasta jooksul võlga sisse nõuda.

Õnniku sõnul on üksikisiku pankrot praegu üsna tavaline, kuigi enamasti on põhjus, et ei suuda laenu tagasi maksta ja peab laenuga ostetud kodust ilma jääma.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
annu
11 aastat tagasi

Artiklit lugedes tekib jubedus tunne.Kas sellist riiki tahtsime.Kreekale abiraha jätkub,aga oma riiki orjanud pensionärid surgu nälga ja külma elagu tänaval,kui maksta ei jõua.Olen veits noorem aga pensionini küll siin riigis elada ei taha.See on nagu õuduste maa,kus rikkad ainult riigiisad.

Kiiks
11 aastat tagasi

Haigel abikaasal ka pension ? Mingiks abiks ikkagi ?

Anonüümne
11 aastat tagasi

Enne kui asi pankroti poole tüürib, saadab Linnamajandus võlgnikule vähemalt kaks kirja ja püüab võla tasumises kokku leppida.

Kui sellest asja ei saa, tuleb pöörduda maksekäsukeskuse poole. Kui see ka ei aita, st kui täitur ei suuda võlga välja nõuda, jääb üle pankrot.

„Esimese asjana suuname võlgniku võlanõustaja juurde,” lisas Vare. „Sealt saab teavet, mida enda päästmiseks teha annab.”

210 euro suuruse sissetuleku puhul on see eelnev jutt demagoogia.

laululuik
11 aastat tagasi

las Lauri Luik võtab kapist raha ja aitab inimest

KA
11 aastat tagasi

Julm on see elu. Kõik teavad, et riik hoolib oma (eluaeg makse maksnud) inimesest 210.- euro jagu, mis ilmselgelt ei võimalda normaalselt süüagi, rääkimata maksudest ja haige ravimite eest maksmisest ja ometi viskuvad kõik inimese mitte nn riigi kallale, sest see on suur rikas ja tugev, inimene aga väeti käsutäitja! Riik ei vastuta millegi eest, kogub aga aina makse meie heaks kuskile põhjatutesse taskutesse!

selle jutuga
11 aastat tagasi

me tervitame oma õnnetoojaid, # võid kindel olla # kilekotte

veel üks võlglane
11 aastat tagasi

Minu üürivõlg on 1/10 sellest, mis lapse isa on elatisraha võlgu. Kohtutäiturid ja muud targad ütlevad, et pole lootustki seda raha kätte saada. Küll aga on kindel, et minult kooritakse kõik seitse nahka….Nii käivad asjad siin Eestimaal

Kivipallur
11 aastat tagasi

Pankroti korral müüakse kogu vara ja kohtutäitur saab veel 10 aastat puudujääke sisse nõuda?
Kuidagi naljakas on see eesti riik. Inimene on kalts.
Kui pankot siis varad müüki ja kõik!

vanapagan kavalantsudele.
11 aastat tagasi

Väga huvitav – siis kui inimene jätab sooja vee eest maksmata on see kuritegevus. Kui riigi võlg ulatub ulmesummadeni siis on see majandus. Kui riik olukorra leevendamiseks raha juurde trükib siis on see rahandus. Kui pankroti läheb on paratamatus. Seega ainus kes vastutab on inimene. Seega oleme kohale jõudnud riiki kus inimene eksisteerib rahanduse huvides. Aga see, mu kallid sõbrad on puhas SATANISM

toivo
11 aastat tagasi

satanism my ass,juudid kurat,