Läänemaa noored arendasid end osaluskogude suvekoolis

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee


Sel ajal kui ülejäänud Eesti tähistas iseseisvuse taastamise aastapäeva, peeti Võrtsjärve põhjakaldal Vaibla puhkekeskuses noorte osaluskogude suvekool.

Noorte osaluskogud on omavalitsuse või maakonna noorteesindused, kes saavad noorte arvamusega mõjutada haldusüksuses vastuvõetavaid otsuseid. Läänemaa 11liikmelises delegatsioonis oli esindatud neli Ridala Noortevolikogu (NVK), neli Lihula NVK, kaks Noarootsi NVK ja üks Läänemaa Noortekogu noor.

Esimesel päeval peeti maha osaluskogude olümpia, kus võistluse käigus tehti läbi õpetlikke, lustakaid, põnevaid ja loomingulisi ülesandeid. Enamasti aitas hea tiimitöö kergemini võistlusetapid läbida. „Laserlahing (sisuliselt sama mis paintball, ainult värvikuulidega püstolite asemel on laserpüstolid — HP) ning pinksipallide viinapitsi sisse panemine joone tagant olid kõige meeldejäävamad võistlusalad,“ rääkis Noarootsit esindanud Mait Maddisson.

Kahes punktis said maakonnad võtta mõõtu üksteiselt. Läänemaa vastasteks olid saarlased. Võistluse võitis Tartumaa (98 p), Läänemaa sai 90 punkti ja oli Järvamaa (91 p) järel kolmas.

Taasiseseisvumispäeva täitsid koolitused. „Mina käisin finantsjuhtimise koolitusel, kus sai infot näiteks MTÜde rajamise kohta,“ seletas noarootslasest aktivist. Koolitusi oli avaliku esinemise, meeskonnajuhtimise ning iseenda juhtimise kohta. Põnev vaatepilt avanes Aivar Halleri enesejuhtimise koolituse lõpus, kui paar noormeest surusid kõigi suvekoolikate ees pikad puidust nooled vastu seina puruks, kusjuures noole terav ots oli suruja kõri vastas.

Kolmandal päeval viidi läbi kolm töötuba: osaluskogude juhtidele, kus räägiti osaluskogude üldisest olukorrast, osaluskohvikute projektijuhtidele, kus räägiti sügisel toimuvast üle-eestilisest osaluskohvikust, ning liikumise Euroopa Noored töötuba. „Mina osalesin Euroopa Noorte töötoas, kus me rääkisime suhtlusest Euroopa Liidu naabermaadega,“ meenutas Mait, kelle sõnul oli teema päris huvitav, mõtlemapanev ning ringis toimunud arutelu konstruktiivne. „Meeldejäävaimad asjad minu jaoks olid õhtud ning suhtlus hiidlastega — üldse kogu seltskond oli tore,“ tõdes noarootslane.

Harri Puskar

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments