Eesti suurim kübervõistlus ootab noori häkkimishuvilisi

Andra Kirna

andra@le.ee

Häkkimisvõistlus ootab noori. Foto: erakogu

Tänasest on kõigil 15‒21-aastatel koolinoortel võimalik end kirja panna küberkaitsevõistlusele Cyber Battle of Estonia.

Tegemist on suurima algajatele mõeldud kübervõistlusega Eestis, mille eesmärk on tuua valdkonda uusi noori ja kasvatada talente. Registreerimine on avatud 30. juunini või kohtade arvu täitumiseni veebilehel.

Võistlus on mõeldud noortele, kes soovivad end kübermaailmas proovile panna, tunnevad huvi arvutite ja internetti ühendatud seadmete vastu ning soovivad mõista, kuidas mõtlevad ja töötavad häkkerid.

Kõigile võistlusel osalejatele pakuvad korraldajad küberteadmiste koolitusi.

Cyber Battle of Estonia’t korraldavast CTF TECH’i esindaja Hans Lõugas rääkis, et mullu toimunud analoogiline võistlus Tartu koolinoortele läks hästi ja osalejad pidasid seda  vajalikuks, et tuli laieneda. „Juba registreerides esitatakse mõningaid tehnilisi küsimusi, millele ei pea õigeid vastuseid teadma, vaid vastuste järgi saab noori jagada gruppidesse, millele korraldame enne võistlusi just nende teadmistetasemele sobivaid koolitusi,“ rääkis Lõugas.

Mulluse võistluse käiku kommenteerides ütles ta, et nende hulgas, kes olid end kirja pannud ja jõudsid koolitusele, enam loobujaid polnud. „Koolinoortele tutvustavad küberturvalisuse maailma ja jagavad kogemusi valdkonna tippeksperdid,“ ütles võistlust korraldava ettevõtte juht Marki Tihhonova-Kreek.

Finaalvõistlusele eelnevad regionaalsed eelvõistlused Paides, Narvas, Tartus, Pärnus ja Tallinnas. Cyber Battle of Estonia finaalüritus toimub Karl-Erik Taukari juhtimisel 30. oktoobril Tartus, millest tehakse ka teleotseülekanne. „Haapsalut regionaalsete võistluste toimumispaikade hulgas ei ole. Eelvoorud toimuvad suvel, seega loodan, et ka Läänemaa noortel on võimalust liikuda ning nad saavad osaleda Pärnus, Tallinnas või mujal sobivas kohas,“ ütles Lõugas.

Finaali jõudnud võistkonnad saavad end proovile panna küberharjutusväljakul, mida kasutavad harjutamiseks erinevate riikide valitsused ja suurettevõtted. „Meie jaoks on tähtis tuua maailma tipptehnoloogia Eesti noortele koju kätte, et neid inspireerida. Samuti loome kaasahaaravad ja realistlikud stsenaariumid, mis kooliõpilastel kindlasti silmad särama panevad,“ ütles Tihhonova-Kreek.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments