Vikerkaare lasteaia remont viibib

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Et Vikerkaare lasteaia renoveerimise ettevalmistus võtab oodatust rohkem aega, algab ehitus selle aasta sügise asemel tuleva aasta kevadel.
Praeguse kava kohaselt peab lasteaed majast välja kolima 31. märtsiks, ehitus läheb lahti aprillis ja kestab pool aastat, nii et avapidu võiks olla oktoobri keskpaigas, ütles linnavalitsuse ehitus– ja arenguosakonna juhataja Reimo Reimer.

Kevadel oli lootus, et lasteaed läheb juba sel sügisel remonti ja lapsed paigutatakse ümber noortekeskusse. Selleks oli linnavalitsusel kolimiseks reserveeritud 14 000 eurot.

Et nüüd langeb ehitus suuresti suvele, mil lapsi käib lasteaias vähe, saab lapsed paigutada teistesse lasteaedadesse.

Sel suvel oli Vikerkaar kinni 1. juulist 12. augustini ja siis käis valvelasteaias Pääsupesas 10–13 Vikerkaare last, ütles juhataja Vivian Hallik.

Vikerkaar on üks viiest objektist Eestis, mida rahastab Eesti–Šveitsi koostööprogramm eesmärgiga muuta hoone energiasäästlikuks.

Praegu teeb Eete Projekt lasteaiale eelprojekti, see peab olema valmis 12. septembriks. 9. septembriks peab linnavalitsus saatma Šveitsi eskiisjoonised, eelarve ja seletuskirja tööde kohta. Nõue on, et hoone võib sooja tarbida kuni 200 kWh/m². Praegu on saavutatud 132 kWh/m², kuid töö käib, et energiatarve oleks veel väiksem, ütles Reimer.

Eelprojekt, mis hõlmab ka kõikvõimalikke uuringuid, läheb maksma 22 000 eurot ja see tuleb katta linnaeelarvest.

Oktoobris peab olema valmis põhiprojekt. Selle menetlus võib võtta aega paar kuud ja siis on täpselt teada, milliseid töid toetatakse, milliseid tuleb teha linna rahaga. Abikõlblikud on vaid energiasäästuks kavandatud tööd.

Suurema energiakokkuhoiu saavutamiseks rajatakse maaküte ja pannakse katusele päikesepatareid sooja tarbevee tegemiseks. Reimer lootis, et päikesepatareid osutuvad samuti toetatavaks tööks.

Maja saab uue soojustatud fassaadi ja katuse, uued soojapidavad uksed ja aknad.

Ehitust abiprogramm ei toeta ja kõik need tööd tuleb teha linnaeelarvest. Omaosalus 15% on samuti linna kanda ja selle kohta on linnavolikogu oma loa juba andnud.

Abi on lubatud 700 000 euro ringis (10– 11 miljonit krooni). Täpne summa selgub, kui põhiprojekt on kinnitatud.

Reimer lootis, et see juhtub juba sel aastal, siis jõuab ette valmistada ehitushanke ja aprillis ehitust alustada.

Vivian Halliku sõnul näeb 1970 ehitatud maja seest ilus ja rõõmus välja, kuid kõik torud on vanad ja peavad vastu vaid imekombel. Katus peab vett, aga on kõvasti lapitud.

„Kõik on viimase piiri peal,” ütles Hallik.

Halliku sõnul on nii lasteaia töötajad kui ka lapsevanemad elevil: „Peame vastu, sest saame sooja ilusa värvilise maja.”

Hallik lisas, et remondi kavandamisel sai lasteaiarahvas ise kaasa rääkida.

1. septembril hakkab lasteaed pärast suve täiskoormusel tööle ja siis on lasteaias viis rühma, igas 21 last.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments