Ratas kõigutas Savisaare tooli

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Keserakonna esimees Edgar Savisaar. Foto: ERR

Keskerakond valis laupäeval kongressil taas esimeheks Edgar Savisaare, kelle poolt hääletas 925 delegaati. Jüri Ratas sai 643 häält. Savisaar sai arvesse läinud 1568 häälest 59 ja Ratas 41 protsenti.
„Tuli päris hea juhatus ja ega esimehel ka viga ole,” vahendas BNS Edgar Savisaare sõnu ajakirjanikele.

Savisaar ütles, et vastaskandidaadile Jüri Ratasele antud häälte arvust ei ole tal midagi õppida: „Mul on olnud konkurente ju paljudel valimistel ja ma ütleks, et ma olen kõik oma õppimised juba ära õppinud.”

Kongress muutis erakonna põhikirja, nii et riigikokku või Euroopa Parlamenti kandideerijail tuleb sõlmida erakonnaga notariaalne leping valimiskampaania kulu hüvitamiseks.

Erakonna Läänemaa piirkonna esimees Jaanus Karilaid ütles, et muudatus peab silmas Euroopa Parlamenti kandideerimist. Europarlamendi liige peab kandma 7% oma tulust erakonnale, kuid praegu on sellega probleeme.

„Kui Toomas Hendrik Ilves oli europarlamendi liige, tundis ta, et tal on kohustusi erakonna ees,” lisas Karilaid.

Tehtud muudatuste järgi arvatakse erakonna liige parteist välja, kui ta hääletab vastu riigikogu fraktsiooni otsustele või umbusaldab riigikogus või kohaliku omavalitsuse volikogus erakonna liiget.

Erakonna aukohtu endine juht Ain Seppik kritiseeris seda muudatust, sest on põhjusi, miks võiks fraktsiooni liige vastu hääletada: võib eksida nupuga, hääletaja ei saa aru, mida hääletas, jms.

Seppiku kinnitusel kuulis ta alles nädala sees, et juhatus on põhikirja muudatused esmaspäeval vastu võtnud. Temalt kui aukohtu esimehelt muudatuste kohta arvamust ei küsitud. Delegaadid said muudatustega tutvuda kongressil.

Seppiku arvates pidanuks muudatused ükshaaval läbi hääletama, mitte ühise plokina, sest „nii mõndagi muudatust oleksin toetanud, aga nüüd pidin vastu hääletama, sest ei saanud kahe–kolme punktiga nõus olla”.

Vastuvõetud põhikirja muudatusi saab vaidlustada vaid kohtus.

Läänlased hääletasid Savisaare poolt

Keskerakonna Ridala osakonna juhatuse liige Kalle Tõnisma ütles, et kõik Läänemaa 33 delegaati võtsid kongressist osa ja olid Savisaare poolt.

„Võib–olla oli kellelgi ka teisi mõtteid hinges, ei tea,” möönis Tõnisma. „Praegu on nagu nõukogude ajal, et inimesed ei julge välja öelda, mida südamest mõtlevad.”

Selles süüdistab Tõnisma ajakirjandust, kes materdab erakonda ja tema juhti. Tõnisma sõnul on kõigi soov, et Keskerakond oleks aktiivsem ja et temast oleks riigile rohkem kasu, sest erakonna programm ja ideed on õiged, kuid need ei saa teoks.

Mis saab edasi?

Tõnisma heitis Jüri Ratasele ette, et kus mees enne oli, mida ta juhatuses kaks aastat tegi.

„Kriitikat on hea teha, aga hindan neid, kes pakuvad ka lahendusi,” vastas Tõnisma küsimusele, mis saab edasi. Ta oli päri, et erakond peaks olema avatum.

„Häiris Edgari ettekandes, kui ta rääkis, et teised peavad muutuma. Kui tahad muuta, pead alustama iseendast,” leidis Tõnisma kritiseerimisväärset. „Edgar võiks olla avatum.”

Tõnisma lisas, et põlvkondade vahetus peab varem või hiljem tulema, aga praegu pole sobiv aeg — aeg on keeruline ja keerulisemaks läheb.

Karilaid jäi juhatusest välja

Jaanus Karilaid kandideeris erakonna juhatusse, kuid 233 häälest ei piisanud.

„Esimest korda kandideerisin,” ütles Karilaid. „Välja jäi palju tugevaid inimesi, sh riigikogulasi.”

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Mfengukazi
12 aastat tagasi

Khm fctleb:Ei saa nfcfcd aru. Rahvaliit tegi te4iesti juriidiliselt krotekrseid asju. Kf5ik oli demokraatlik. dcks osa ne4gi liitumise vajalikust, teine osa ei ne4inud.Tundub pigem nii, et RE-le on see hea, sest kaob e4ra fcks erakond, kes ohustaks RE kohti parlamendis.