Juhtkiri: vältimatu pakend

Lääne Elu

info@le.ee

Eramajapidamistele mõeldud kollase pakendikoti tasuta ära viimine ja korteriühistutele mõeldud pakendikonteineri tasuta tühjendamine olid head näited sellest, kuidas panna inimesed lihtsa vaevaga prügi sortima. On ju pakendid need, mis moodustavad tekkivatest jäätmetest enamuse. Tänu sellele sai olmeprügikonteineri tühjendamist tellida harvem ja see andis tunda ka prügiarvetes, sest osa jäätmetest viidi ära tasuta.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
aina paremaks läheb
10 päeva tagasi

”Kliimaministeeriumi” ‘geeniused’ eesotsas Michal’iga, teevad 1/3-st Eestist looduskaitse ala!

En.
11 päeva tagasi

Arutelu selle üle, kuidas üldse peaks kaupu pakendama, pole Eestis veel alanudki. Mäletan veel vene ajast, et mitte kauba pakkimine polnud põhiprobleem vaid kaubanappus. Jõupaberisse (või isegi ajalehte) keeratud heeringas ei tapnud kedagi. Kiletamata leiva müük ei põhjustanud massilist kõhulahtisust. Keemiakeeks ei oodanud poes 2 aastat ostjat. Poepiim muutus pudelis hapupiimaks mitte mõruks venivaks plögaks. Antud juhul pole küsimus ‘kommunismi’ tagaigatsemises vaid faktis, et isegi vaene nõukariik jaksas (vähemalt Eestis) turustada tänapäeva mõistes ökotoitu ja korraldada taaramajandust nii, et suurimaks probleemiks olid vaid klaasikillud. Muu pakend kas põles, mädanes või roostetas. Teoreetiliselt tuleks Eestis välja töötada/jaemüüki anda vaid loetud arv… Loe rohkem »

Roheline utoopia
10 päeva tagasi
Reply to  En.

Elu oleks lihtsam ja normaalne, kui liberastid võimult minema peksta. Jääks ära kõik need hullumeelsed rohepöörde-jutud jne.

prügitootja
12 päeva tagasi

ehk kauba pakendaja ja mugavuskauplus on kõik oma kohustused surunud tarbija kaela ja rikastub sellest, alates juba selle prügi, mida ta nimetab taaraks teile poes mahamüümisest, kuni selle VALITUD prügi/ taara ära vedamise veelkordse maksustamise eest omandamiseni. peab ikka tarbija loll olema , et sellise jamaga nõustub ja laseb omal seitse nahka seljast koorida

Vot siis
12 päeva tagasi
Reply to  prügitootja

Kui on huvi osta enda pakendisse ja toitu osta lahtiselt hoituna, siis ei peaks nn pakendaja/müüja ka teiste tervise tagajärgede eest vastutama:) Pakend aitab ka säilitada, pigem on küsimus jäätmete liigiti kogumises, sest teatud juhtudel on see mõtetu, sest puuduvad nende ümbertöötlemiseks tehnoloogiad ehk otstarbekam (ka keskkonna mõttes) on seda prügi energeetiliselt väärindada. Eesti probleem on ka selles, et reaalsuses puuduvad tänapäevased prügisorteerimise kompleksid ehk siin on utreeritult ainult lihtlabased inimtööjõul sorteerimine. Riik on ka äpu antud teemas või ausalt öeldes kultiveeritakse ministeeriumis lollust.

külmkapp
12 päeva tagasi
Reply to  Vot siis

ja plasttaara tulid eestlaste kasutusse alles hiljuti, aastasadu ei peetud seda vajalikuks, nüüd upume selle sõnniku sisse, nagu muud moodi enam elada ei oska, reklaamitakse massiostmist ja majasuurusi külmkappe, et seal siis seda keemiat säilitada aastate kaupa

Hellat
12 päeva tagasi
Reply to  külmkapp

Eks nüüd on siis uppuja päästmine uppuja enese asi

Vaat selline lugu
11 päeva tagasi
Reply to  prügitootja

Miks sa loobid seda taarat olmeprügi hulka, kui võiksid seda edukalt taaraautomaati viia ja a`10 senti tükist veel ka oma kukrusse saada. Saa juba aru, et kauba pakendaja ei tule igaühe koju prügi sorteerima, see toiming jääb ikka sinu teha.

meil
11 päeva tagasi

on vabatahtlikke gunnareid haapsalus küll, kes vajaliku välja sorteerivad ja linna rohelisemaks muudavad

Kohalik
10 päeva tagasi

Huvitav oleks teada, milline automaat võtab vastu purke ….oi, viiks heameelega…isegi raha ei taha.
Seni tuleb ikka viia jäätmejaama….või klaastaara konteinerisse…ja neid on ikka hõredamalt, kui taaraautomaate…