Linnade linnuvaatlusel vaadeldi Haapsalus 85 liiki linde

Lääne Elu

info@le.ee

Luik. Foto: Malle-Liisa Raigla
Luik. Foto: Malle-Liisa Raigla

Märtsi viimasel pühapäeval toimunud linnade linnuvaatluspäeval selgus, et Haapsalus nähti nelja lindu, mida teistes linnades polnud.

Haruldaste lindudena kohati Haapsalus mustlagle, kanada lagle, naaskelnokka ja räuska. Kokku loendasid linnuvaatlejad Haapsalus 85 erinevat linnuliiki. Selle tulemusega jagas Haapsalu koos Tartu ja Paldiskiga võistlusel kolmandat kohta.

Kõige linnurikkam linn on Pärnu. Vaatlejad märkasid suvepealinnas 104 liiki linde, mis on kõigi aegade rekord.

Eesti Ornitoloogiaühingu 31. märtsil korraldatud linnade linnuvaatluspäev läheb ajalukku kõigi aegade liigirohkeimana. Esimest korda 23 aasta jooksul vaadeldi ühes linnas rohkem kui sadat linnuliiki: Pärnus pandi liike kirja 104, Tallinnas kohati täpselt 100 liiki. Vaadeldud liikide koguarv küündis 141, mis on samuti uus rekord. Kevadine ilm soodustas ka aktiivset osavõttu: 67 inimest tegi vaatlusi 26 linnas.

Linnade linnuvaatluspäeva eestvedaja Tarvo Valker tõdes, et nii pikki vaatlusnimekirju soodustas väga varane kevad, eeskätt just vaatluspäevaks kohale jõudnud erakordne soojalaine. „Mitmel pool oli soojakraade 15 ringis. Vaatlejad nägid mitmeid rändlinde, keda märtsis kohatakse haruharva: näiteks märgati juba esimest suitsupääsukest, aga ka väiketülli, räuska, mitmeid kivitäkse. Kõige haruldasemateks linnuliikideks olid Pärnus kohatud jääkajakas ja lääne-pöialpoiss. Harvemini kohatavatest lindudest täheldati veel näiteks alki, krüüslit ja kaljukotkast,“ tõi Valker esile tähelepanuväärsemad vaatlused.

Linnade linnuvaatluspäeva korraldab Eesti Ornitoloogiaühing 2002. aastast.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments