Lugeja küsib: kas töötaja võib juhendamise ja väljaõppeta tööd alustada?

Lääne Elu

info@le.ee

Läksin tööle teise ettevõttesse, kus tootmine on samasugune nagu eelmises töökohas. Seepärast ei pidanud probleemiks, et mind enne tööle asumist ei juhendatud. Nüüd tahab ülemus, et viiksin valmistoodangu kahveltõstukiga lattu, aga seda pole ma varem teinud. Ülemus ütles, et õpet pole vaja, sest tõstukit pean kasutama ainult pool tundi päevas ja sõidan ju iga päev autoga. Kas mul on õigus juhendamist nõuda või tõstukisõidust loobuda?

Sõltumata sellest, millist tööd on uus töötaja varem teinud, on tööandjal kohustus korraldada talle enne tööle asumist juhendamine ja väljaõpe. Juhendamine peab hõlmama tehtava töö ja kasutatava töövahendi ohutusnõudeid.

Kui töötajal on varem teinud samalaadset tööl, võtab väljaõpe vähem aega, kuid seda tegemata jätta pole õige. Uues ettevõttes ei pruugi olla samasugused masinad ja erineda võib materjalide kohaletoomise ja toodangu äraviimise viis. Juhendamine ja praktiline osa tuleb teha ka siis, kui töötajal tuleb hakata kasutama uut töövahendit. Tööandja peab nii juhendamise kui ka väljaõppe toimumise kuupäeva ja sisu kirjalikult registreerima, et vajadusel oleks võimalik seda tõendada.

Tööandja võib töötaja lubada tööle alles siis, kui on veendunud, et ta oskab ohutuid töövõtteid praktikas rakendada. Nii tööandja kui ka töötaja peavad olema kindlad juhendamise ja väljaõppe piisavuses, sest ohtu võivad sattuda ka kolleegid. Kui töötaja tunneb, et töö tegemine juhendamise ja väljaõppeta seab ohtu tema või teiste tervise, on tal õigus tööst keelduda, teavitades sellest viivitamata tööandjat või tema esindajat.

Rein Reisberg

tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments