Õpetajad hakkavad streikima

Oru kooli streigijuhi Margit Kiiviti sõnul osalevad pikaajalises streigis enam kui pooled õpetajatest. Foto: Malle-Liisa Raigla

Oru kooli streigijuhi Margit Kiiviti sõnul osalevad pikaajalises streigis enam kui pooled õpetajatest. Foto: Malle-Liisa Raigla

Läänemaa koolide õpetajad alustavad streiki 22. jaanuaril, toetusstreik üldhariduskoolide õpetajate toetuseks algab kaks päeva hiljem.

Streigi kestus erineb kooliti. Läänemaa suurima kooli Haapsalu põhikooli õpetajad on sõlminud kollektiivlepingu, mis tähendab, et streik algab küll samal päeval kui kõigis üldhariduskoolides, kuid saab seal kesta vaid kolm päeva – 24. jaanuarini. Kooli streigijuht Marianne Samm selgitas, et põhikooli õpetajad osalevad toetusstreigis.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
92 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
IRW
3 kuud tagasi

Eile kuulsin head lugu tuttavalt õpetajalt – poes kassapidaja küsis enne kui hakkas tema kaupa läbi lööma kas õpetajal ikka raha on (ei pidada ju olema 🤣) . Ja ka oli neile kooli toonud keegi õpetajate toa ukse taha kasti makaroone

Kirs
3 kuud tagasi

Kas riik/omavalitsus maksab eraõpetaja abi streigi ajal kinni? Mina lapsevanemana ei oska õpetada kodus keemiat, füüsikat..

Misasi
3 kuud tagasi
Reply to  Kirs

Te peate kirjutama valitsusele ja minema toompea ette plakatitega seisma, et nõuate õpetajatele suuremat tulemustasu! Te ei ole nõus, et teie kallis laps jääb ilma keemia hariduseta. Ainult nii on väike võimalus füüsika ja keemia tundide jätkumisel. Siia pole mõtet kirjutada, tolku vähe.

Tomat
3 kuud tagasi
Reply to  Kirs

Jääb 3 päeva, keemia, füüsika, matemaatika…jne. õppimata, mittemidagi sellest elus ei muutu.

Kirsikivi
3 kuud tagasi

Õpetajal ja ÕPETAJAL on suur vahe. Ja sellest nö vahest võikski sõltuda õpetaja tasu. Kogemustest, tulemustest, käitumisest, suhtumisest jne.
Täna tuli laps jälle nuttes koolist, sest õpetaja oli mõnitanud ja alandanud last niimoodi klassi ees, et juba siis olid pisarad tulnud. Seda märkas ka õpetaja ja irvitas veel omakorda pisarate üle.. see ei ole normaalne täiskasvanud haritud inimese käitumine. Ja ma ei usu, et kõrgem palk selle õpetaja käitumist parandab. Lihtsalt kurb 🙁

Mooses
3 kuud tagasi
Reply to  Kirsikivi

Olen sellega päri. Kui palju on õpetajaid, kellel.on empaatiavõime ääretult madal.
Lastele jäävad hingehaavad kauaks.

anonüüm
3 kuud tagasi
Reply to  Kirsikivi

Kuidas sellest olukord muutub kui anonüümselt siin kirjutate. Ehk oleks targem kooli minna ja õpetajaga rahulikult läbi arutada, et kuidas teie laps end tundis. Ja kui õpetajate empaatiavõimest rääkida, siis kas ennast saate ainult tunnustavalt õlale patsutada?

oravate fotograaf
3 kuud tagasi

Pildil on vist asotsiaalist ukraina koristaja, mitte Eesti õpetaja.

`...
3 kuud tagasi

Päev läks kohe paremaks, kui kedagi sai anonüümselt solvata?

Konserveeritud M
3 kuud tagasi
Reply to  `...

Lollima taseme ekrerasti tavaline tase, mis siin ikka imestada. Kõik peaks juba harjunud olema.

Misasi
3 kuud tagasi

See on huvitav nähtus ja kindlasti on arstidel ka selle kohta seletus olemas, aga noo tõesti, kas ise erinete nendest, keda halvustate? Justkui konservatiivse maailmavaate vastaspoolel oleks väga viisakas käitumine. Ei ole ju. Ilmaasjata kisute tüli üles. See kommenteerija on lihtsalt üks mats. Matsid jäävad matsideks nagu öeldakse ja neid leidub igal pool. Poliitiline eelistus ei puutu asjasse.

Konserveeritud M
3 kuud tagasi
Reply to  Misasi

Matsiga tulebki rääkida selles keeles, millest ta aru saab.
Ja samamoodi on huvitav nähtus see, et suunad oma postituse minule, mitte sellele tegelasele, kes siin päevad läbi suvalist saasta viskab. Poleks tema plärtsatusi, poleks ka minu omi, lihtne. Muidugi võiks LE toimetus ka väheke kriitilisema pilguga vahel asja vaadata.

Misasi
3 kuud tagasi

Et teised tegid kaaa, siis ise olen süüst puhas tegelinski?

rumal
3 kuud tagasi

Nii armas, et teie selline iluetalon olete. Sisemist ilu ilmselt otsida ei tasu. Tarkusest rääkimata.

Jenkem
3 kuud tagasi

Valitsust ei huvita kuidas eesti rahval ja töölistel läheb neil on tähtis oma tagataskud täis hoida ja vanaduspõlve kindlustada, neid päriselt ka ei huvita eestlaste heaolu paraku…

Mooses
3 kuud tagasi
Reply to  Jenkem

Kasva ykskord suureks.

Esimene pääsuke
3 kuud tagasi

Ebaseaduslike valimiste tulemus- võimu haaranud klikk viib ellu rahvavaenulikku poliitikat ja inimesed hakkavad selle vastu välja astuma, loogiline. P.S. Ega keegi ei keela ka teistel streikida, enamus vaid lihtsalt kiristavad hambaid nurga taga.

Õpetajate palgaahnus
3 kuud tagasi

Kõigepealt nõuti et nende keskmine palk oleks 80% keskmisest palgast
Siis nõuti et nende keskmine palk oleks 100% keskmisest palgast
Isu kasvas , nüüd nõuti et miinimumpalk oleks keskmine palk
Praegu nõutakse et miinimum oleks 120% keskmisest
Arvate et see on kõik – eksite sügavalt – juba kostab jutte et miinimum peaks olema 2 keskmist palka
Kas lõhki ei lähe juba ?

Tige kala
3 kuud tagasi

Sellist väikest koormust,pikka puhkust ja kõrget palka ei oma vist ükski euroopa õpetaja . Igal pool on õpetajate keskmine palk ikka allpool riigi keskmist (ei maksa mingeid erakoolide palku siia tooma hakata )

Oohoh
3 kuud tagasi
Reply to  Tige kala

et siis valikuliselt võtame euroopast eeskuju? Nii nagu endale sobib

Annu
3 kuud tagasi
Reply to  Tige kala

Kakoi väike koormus????Kakoi???
On päevi, kui lõpetan 17.30. Ja ikka väike koormus?????

tõõpäev
3 kuud tagasi
Reply to  Annu

kestab 8-17

Nime pole vaja teada
3 kuud tagasi
Reply to  Annu

Hakake eraettevõtjaks, saate õhtul kl. 7 koju, seda siis kui veab.

Mari
3 kuud tagasi
Reply to  Annu

Norm, kui tööpäev kestab 10 tundi, vähemaga tulemust ei tule.

to ahnus
3 kuud tagasi

Sinu jabur ja õel tekst räägib iseenda eest ehk oled tüüpiline sovieti inimene- õel ja kade ja rumal.

Mooses
3 kuud tagasi

Õpetajate nõudmised on tylgastavad. Olukord ei saa olla hull, kui vaadata õpetajate autoparki ja kuulda reisidest

Üllaülla
3 kuud tagasi

Kõik polegi pardimokkadega barbid.

Väiksemast väiksem palk
3 kuud tagasi

Tore teada, et keegigi streigib. Ise, olles ka riigiametnik, ei näe küll kuskilt streiki tulemas, elan palgapäevast palgapäevani. Kui vaatan ümberringi, ja mõtlen kui väga mulle mu töö meeldib, siis käin rõõmuga tööl ja olen õnnelik, et töökoht on olemas. Siin keegi räägib, et kõrgharidus on suur argument (mul lausa 2 neid, sooviks palun topelt palka, hihi). Õpetaja peaks saama palka tööstaažiga juurde, õpetajal ja õpetajal on suur vahe. Kõiki ei pea üle kuldama, mõned ju lausa psühhoterroristid õpilastega. Kõrvalt näen ka mitmeid õpetajaid, kuidas elatakse, asi on vaesusest kaugel. Ju ei ole oma elus päriselt raskeid aegu nähtud, et… Loe rohkem »

aga
3 kuud tagasi

siis pole mõtet üldse õpetajaks õppima minna…elad viis aastat ühikas või üürikas, hoiad kokku, sööd makarone ja seda kõike selleks, et hiljem vähemaga leppida. Milleks? Armastus elukutse vastu ei aita kahjuks arveid maksta. Pole ime, et noored ei valigi seda ametit…..

Jah
3 kuud tagasi
Reply to  aga

Mis te mõtlete, et kõik ülejäänud kõrgharidusega inimesed soovivad vireleda? Aga peavad virelema. Öeldakse, kui ei meeldi, mine minema.
Õppida pole üldse midagi mõtet, kui eriala paneb armastama ainult raha. Selliseid õpetajaid pole kellelegi vaja, niigi paljud neist juba täiesti “ära tõusnud”.

Tigedik
3 kuud tagasi
Reply to  Jah

Õpetaja vireleb!? See on näkku sülitamine suurele osale rahvast kes saavad oluliselt vähem palka kui need lõputult virisevad õpetajad

Johh
3 kuud tagasi
Reply to  Tigedik

Aga miks sa siis oled nii madalalt tasustatud?!
Ju sa siis pole rohkemat väärt!
Õpi, arene, vaheta töökohta!
Streigi, tont võtaks!
Ära virise igas kommentaariumis!

`...
3 kuud tagasi
Reply to  Tigedik

Saavad palka? See on ikka sedapidi, et on nõus oma aega müüma vähese tasu eest. Sedapidi käib asi ikka, mitte, et keegi sunnib sind väikse tasu eest töötama. On nii!?

Valdo
3 kuud tagasi

Ja Sina kohe usud?