Milline tuleb jõuluilm sellel aastal?

Lääne Elu

info@le.ee

Talvine mets. Foto Kaire Reiljan

Keskkonnaagentuuri sünoptikute hinnangul on jõuludeks oodata vähest lumelisa ja kerget miinust.

Vesine ja plusspoolel ilm teeb ettevalmistusi jõuluks – Läänemere ääres tuulemöllu teinud madalrõhkkond rahuneb ja võtab suuna Lätile. Laupäevaks tõmbub tuul tasapisi tagasi ja termomeetrinäidud langevad napilt miinuspoolele. Üksnes saarte rannikul ja ka Soome lahe äärde kandub idakaare tuulega jäävaba vee kohalt pehmust ja temperatuur jääb seal 0°C ümbrusse kõikuma. Vahetevahel alla langevad sajuhood muutuvad lumisemaks ja maa saab värske valge katte.

Jõululaupäeval vabastab  taanduv madalrõhkkond meid oma kütkeist ja rahustab tuule.  Siin-seal poetab lund, mis kergitab lumevaipa paari-kolme sentimeetri võrra. Temperatuur on talvisel lainel ja kõigub -1..-5°C vahel, öösel langeb selgematel tundidel Rapla-, Järva- ja Jõgevamaal ning Harjumaa idatiivas ja Virumaal -10°C lähedale.

Jõuluöö jätkub üksikute lumehelveste, tasase tuule ja mõõduka külmaga.

Jõulu esimese püha hommikuks lükkab aga merelt lähenev madalrõhkkond sajupilved saartele ja tõstab tuult, mis lume tuisuks keerutab. Päeva peale laieneb lumesadu üle maa ja tugevnev tuul annab külmatundele lisa.

Seega on üldpilt jõuludeks talvine ja loob kena pühade meeleolu.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
vahede vahel pole vahedel vahet
3 kuud tagasi

Tähtsusetu. Tuleb selline täpselt, nagu ta tuleb. Jaanipäeval sama mitteoluline ennustus.

Nojah, aga
3 kuud tagasi

Ma siiski pakun, et jõuluilm tuleb. Egas ta tulemata ei saa jääda!