Konkurentsiamet tegi Elektrilevile ulatuslike elektrikatkestustega seoses ettekirjutuse

Lääne Elu

info@le.ee

Elektrilevi katkestuste kaart 8. oktoobril 2023, kell 9.30.
Elektrilevi katkestuste kaart 8. oktoobril 2023, kell 9.30.

Konkurentsiameti tegi Elektrilevile ettekirjutuse seoses ulatuslike elektrikatkestustega, sest järelevalvemenetluse käigus tuvastati hulk puudusi võrguühenduse katkestuse likvideerimise protsessis ja kriisijuhtimises.

Konkurentsiameti peadirektori Evelin Pärn-Lee sõnul on amet tuvastanud, et Elektrilevil on rikete likvideerimise meeskondade defitsiit. „Olukorra teeb omakorda raskemaks ressursipuudus Elektrilevi juhtimiskeskuses, mille tõttu tekivad juhtimiskeskuses pikad kõneootejärjekorrad ja seetõttu viibib rikkeid likvideerivate meeskondade töö,“ ütles Pärn-Lee.

Juhtimiskeskuse teenust osutab Elektrilevile Eesti Energia kontserni kuuluv Enefit Connect OÜ.

Lisaks eelnevale puudub Elektrilevil piisav võimekus automaatselt tuvastada rikkeid peamiselt madalpingevõrgus ning väikeses osas keskpingevõrgus, mistõttu on elektrikatkestuse algusaja määramine ebatäpne ning sellest tulenevalt võib tarbija võrgutasu vähendamise suurus teatud juhtudel tegelikkusest väiksem olla. Tarbijate jaoks tähendab see, et elektrivarustuse katkestused kestavad kauem. Vastava võimekuse puudumine toob kaasa selle, et Elektrilevi võrgus on varustuskindluse näitajad ebatäpsed ja olukord ei vasta tegelikkusele.

Konkurentsiameti hinnangul on Elektrilevi küll astunud vajalikke samme katkestuste likvideerimise poole ja kriisijuhtimise protsesse parandanud võrreldes 2022. aasta detsembriga, mil toimusid võrguühenduse ulatuslikud katkestused Saare maakonnas, kuid jätkuvalt on Elektrilevi kriisisituatsioonide lahendamise kitsaskohtadeks kriisiolukorra meetmete raamistiku puudumine raamlepingutes, mille tõttu on rikkemeeskondande operatiivsem kaasamine piirkondade vahel keerulisem.

„Konkurentsiamet on tuvastanud, et novembri ja detsembri rikked on peamiselt tingitud sellest, et Elektrilevil on puudujääk liinikoridoride hoolduses ning hooldusvajadusega liinikoridorid on Elektrilevil 28 protsendi ulatuses hooldamata jäänud, mistõttu murduvad tugeva tuule ja/või suure lume korral puud, mis põhjustavad laiaulatuslikke elektrikatkestusi,“ ütles Pärn-Lee.

Eelnevast tulenevalt tegi konkurentsiamet Elektrilevile ettekirjutuse ja kohustas Elektrilevi välja töötama tegevuskava kõikides hooldusvajadusega liinikoridorides hooldustööde läbiviimiseks. Samuti tuleb välja töötada tegevuskava, kuidas kriisiolukorras paremini ja operatiivsemalt võrgukatkestuste likvideerimistöid tegevate ettevõtete meeskondi kaasata, ning kava Elektrilevi OÜ ressursipuuduse leevendamiseks. Lisaks peab Elektrilevi kriitiliselt üle vaatama tarbijate hulga, kellel katkestuste tõttu võrgutasusid vähendatakse.

Konkurentsiamet viib läbi eraldi menetluse, mille käigus hinnatakse investeeringuid, mille Elektrilevi on juba teinud või plaanib tulevikus teha võrgu varustuskindluse tagamise nõuete täitmiseks.

Amet alustas järelevalvemenetlust selle aasta oktoobris eesmärgiga hinnata, kuidas ja kas Elektrilevi on oma valmisolekut elektrikatkestusteks parandanud.

Konkurentsiamet teeb riiklikku järelevalvet konkurentsi, elektri, maagaasi, kaugkütte, posti, ühisveevärgi ja -kanalisatsiooni ning raudtee, lennunduse ja sadama valdkondades.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Vot siis
3 kuud tagasi

Ise kinnitan Elektrilevi võrgutasud ja lubatud kulud investeeringuteks või liinihoolduseks, ise teen selle tegevuse tõttu rappa minemisel ka ettekirjutusi, et nii vähe Elektrilevi teeb. Konkurentsiamet oma parimas rumaluses, sest ta ise kinnitab elektrivõrkude tegevuse rahastamise suuruse. Traagelniidid ja kõrvad paistavad ehk otsige sealt, kes soovivad Elektrilevi eraldada või maha müüa, käsulauad ettekirjutuseks. Automaatne liinirikke fikseerimine eeldab elektrivõrgu täielikku automatiseerimist ja digitaliseerimist, samas Konkurentsiamet võrgutasude tõstmist ei kinnita, sest poliitikud ei luba. Investeeringud elektrivõrku ei kata ära isegi võrgu uuendamist ehk suures pildis elektrivõrk vananeb. Liinikoridoride mõistlik puhastamine eeldab keskkonnanõuete vähendamist ja metsaomanike tahet ehk puud ei kukuks lihtsalt liinile. Investeeringuid… Loe rohkem »

Mart
3 kuud tagasi

Millal saame lugeda säärast pealkirja: “Konkurentsiamet tegi Haapsalu linnale seoses teede ja tänavate halva olukorraga ettekirjutuse puuduste likvideerimiseks”.

Imelik
3 kuud tagasi

Konkurentsiamet avastas nüüd “Ameerika”? Juba ajal kui Fortum investeeris Läänemaal elektrivõrkudesse ja tagas sellega nende töökindluse, jäi mujal Eestis olukord “lohisema”- võrgud amortiseerusid ja ning investeeringud ja hooldustööde maht ei olnud piisav. Muuseas sama seis on tekkinud praegu ka telekommunikatsioonivõrkudes.

Puuroti laps
3 kuud tagasi

Milleks matsirahvale elekter???

Toots
3 kuud tagasi
Reply to  Puuroti laps

Vanad eestlased said sadu aastaid ilma elektrita läbi, aga tänapäevased eestlased on nii saamatuks muutunud.

Maali
3 kuud tagasi

Rahvusparkides ja looduskaitsealadel ei ole elektrikatkestusi, seal on looduslikud protsessid.
Kellele need ilusad asjad ei meeldi peavad elukohta vahetama.

Aga Maali
3 kuud tagasi
Reply to  Maali

kui kogemata riik teeb nii sinu aia taha ja ka ümber sinu maja looduskaitseala? Mis siis teed? Isegi kui see on viimased 7-põlve sinu suguvõsale kuulunud.

esimesed
3 kuud tagasi

tulemused ka näha, ettekirjutustega olid kaetud mitmed liinid, et vältida neile lume ladestumist