Üle Põõsaspea neeme rändavad tuhanded aulid

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Aulid. Foto: Uku Paal
Aulid. Foto: Uku Paal/EOL

Ornitoloogiaühing kutsub pühapäeval Põõsaspea neemele jälgima aulide ja teiste arktiliste merepartide rännet.

„Vaatlustoru on püsti, aga kui on kodus binokkel, siis tasub seegi kaasa võtta,“ ütles ornitoloog Tarvo Valker. Põõsaspea neem on rände pudelikael, väga kitsas ala, kuhu ränne koondub. Sügiseti rändab sealt iga päev läbi tuhandeid aule. „Paarist tuhandest paarikümne tuhandeni. Kõik sõltub tuule suunast ja ilmast,“ ütles Valker.

Ornitoloogiaühing ootab aule vaatlema kl 8–12, aga Valkeri sõnul võiks kohal olla hiljemalt enne kümmet. „Siis näeb ikka korralikku rännet,“ märkis ta.

Suur osa aule jääb talvituma Eesti vetesse, meil Osmussaare lähistele ja Vormsist põhja ning loode poole ja Hiiumaa põhjapoolsetele meremadalikele. Aulid söövad koorikloomi ja pisikesi kalu ning on suutelised sukelduma kuni 60 meetri sügavusele.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments