Kohus andis Lõpe koolile esialgse õiguskaitse

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Lõpe kool. Lõpe kooli foto

Tallinna halduskohus andis õiguskaitse Lõpe üheksaklassilisele koolile, mille Lääneranna vallavolikogu on otsustanud sügisest kinni panna.

Kohus peatas vallavolikogu otsuse punktis, millega kool sügisest suletaks. Lõpe kooli ei tohi enne kinni panna, kui kohtuvaidlus on lõppenud. Läinud nädalal tegi kohus samasuguse otsuse Virtsu üheksaklassilise kooli kohta, mis Lääneranna volikogu otsusega kärbitaks sügisest neljaklassiliseks.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
20 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
IRW
10 kuud tagasi

Huvitav mille peale loodetakse- et tuleb õpilasi juurde , või et tuleb raha juurde ? Selge et ei tule kumbagi (v.t kajakese liigutusi) . Pigem sulgub veel rohkem koole .

to IRW
10 kuud tagasi
Reply to  IRW

Nagu saada aru, milleks see kõik, peaksid olema kohalik. Kõik saavad aru, et reformi on vaja. Põhjus see, et vallal ei ole isegi mitte ettevalmistatud bussiliinid. Virtsust peaks laps ärkama 5.30 ajal buss startimas 6.29. teiseks liinid, kes siin opereerib ei ole kohustust suuremate busside ja liinitihetuse kohustust. Teiseks on Lihula kool siiani ilma juhita… ühelgi korral pole ühtegi inimest osalenud. Ja Lihula kool on osa hoonest varisemis ohtlik ja suletud. Ma ei tea kas sa paneks oma lapse sinna. Ja pingereas on ikka Lihula päris tagaotsas kui Virtsu ja Metsaküla. Miks peaksin lapse panema halvema kvaliteediga kooli.

IRW
10 kuud tagasi
Reply to  to IRW

Mõni pole vist õpilasliinidest midagi kuulnud

Mati Põdra
10 kuud tagasi
Reply to  IRW

Kas õpilasliinid tekitatakse tasuta?

Ainult
10 kuud tagasi
Reply to  IRW

IRW teab…

Liberaalne õudus
10 kuud tagasi
Reply to  IRW

Loodetakse, et võimule tulevad mõistuse ja südametunnistusega rahvuslikud inimesed, kes leiavad raha juurde ja säilitavad kooli. See ei ole raketiteadus, sest mujale õhu müüki-ostu jagub raha kui muda. Aga selleks peab liberid minema peksma.

Mati Põdra
10 kuud tagasi

Asi pole “liberites”, vaid konkreetsetes persoonides. Kui neist lahti saab, on see koolide sulgemise jama kaelast ära.

IRW
10 kuud tagasi
Reply to  Mati Põdra

Püha lihtsameelsus ,egas sellest raha juurde ei tule

Mati Põdra
10 kuud tagasi
Reply to  IRW

Ma ei tea, millisel planeedil IRW elab. Aga raha juurdetulek riigilt sõltub otseselt õpilaste arvust koolis.

Puust ette ja punaseks Metsküla kooli näitel. Kuuendat klassi sellel aastal pole, nii et õpilaste arv ei vähene, vaid suureneb uue esimese klassi jagu. Iga laps toob riigilt konkreetsele koolile haridustoetuse.

Kui vallal peaks õnnestuma mõni kool kinni panna ja selle tulemusena lapsevanem paneb oma lapsed väljaspool valda asuvasse kooli (uskuge, selliseid vanemaid on palju), siis esiteks saab nende eest riigi haridustoetuse see kool, kus laps käib, aga teiseks -. Lääneranna vallal tekib pearaha maksmise kohustus teisele kohalikule omavalitsusele.

KODANIK
10 kuud tagasi
Reply to  Mati Põdra

Ei tea millises maailmas mõni muu mees elab – 2x ei maksta ühe õpilase eest pearaha Pealegi teise omavalitsusse õppimaasumine peab olema põhjendatud et pearaha sinna kaasa läheks , ka ei pea kov kindlustama sinna transporti . Ja ega teine kool(tegelikult kov) ei peagi vasti võtma võõrast õpilast mis pole tema teeninduspiirkonnas . Kui aga õpilane muudab oma sissekirjutusaadressi siis pearaha liigub ju automaatselt sellesse piirkonda . Ka selliseid protestijaid on lubadustes palju , tegudes vähe Raha haridusse meil lähimal 10 aastal juurde tulemas ei ole – olukorras kui meil on juba õpilase -õpetaja suhe madalaim eu s ( keskmise… Loe rohkem »

Mati Põdra
10 kuud tagasi
Reply to  KODANIK

Valetate.

Esiteks – teise omavalitsusse õppimaasumist ei pea mitte kellelegi ega mitte kui millegagi põhjendama, see on lapsevanema põhiseadusega tagatud vaba valik. Ja ma rääkisin ka kahest erinevast asjast – haridustoetusest, mis tuleb riigilt koolile, ning õpilaskoha maksumuse hüvitamisest, mis on kahe omavalitsuse vaheline arveldus. Katsuge teinekord targem välja paista ehk siis tehke enne kommentaari kirjutamist kodutöö ära.

Aga teiseks, praktiliselt iga väiksemas kohas asuv kool võtab heameelega vastu kõik lapsed, kes neile tuleks.

Õige, omavalitsus ei pea teise omavalitsuse lastele korraldama koolitransporti. Kuid see tähendab ainult seda, et vanem korraldab selle transpordi ise.

KODANIK
10 kuud tagasi
Reply to  Mati Põdra

No jah , hirmutamistaktika missugune: läheb laps vallast , tuleb maksta hunnik raha teisele koolile . Tegelikult ju mitte . Loomulikult on nõus väikesed valdade servakoolid nõus vastu võtma teise valla õpilast , aga vaid piirini kus koolil ei tule täiendavaid kulutusi teha ( näit avada lisaklass jne ) Liigub aga vaid pearaha , muud lkisakulud on valdade rida . Ja see et mingi Lihulasse sissekirjutatud õpilane võib vabalt kasvõi Tartusse asuda – vaid siis kui sealne kool sellega nõus on – kaasa tuleb vaid ikkagi pearaha , liskulusid aga ei saa ( Tartu kunagi üritas seda , aga ei… Loe rohkem »

Napak
10 kuud tagasi
Reply to  IRW

See vallaviletsus tuleb algatuseks koolitusele saata.

Kodanik
10 kuud tagasi

Tekkimas on naljakas olukord kus 2 kaugemat kooli vähendatakse ja Lihulale lähedal olevad jäävad

No vot
10 kuud tagasi
Reply to  Kodanik

Kas võtab Lihula kooli värisema

Mati Põdra
10 kuud tagasi
Reply to  Kodanik

Kaks kaugemat kooli ei võtnud lihtsalt esialgset õiguskaitset, sest nende kallale mindaks alles ületulevast õppeaastast. Selle aja peale on ehk need vallajuhid juba häbiga taandunud.

Mati Põdra
10 kuud tagasi
Reply to  Mati Põdra

Aga kohtusse on pöördunud nemadki. Saate aru – Lihula kõikide teiste vastu.

IRW
10 kuud tagasi
Reply to  Mati Põdra

Kokkuvõttes kaotavad kõik

riho
10 kuud tagasi

jah

ohir
10 kuud tagasi
Reply to  riho

EI