Vallavalitsus tahab Virtsu kooli kinni panna

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Virtsu kooli kunstiõpetaja, klaasikunstnik Kaire-Leen Suur tutvustas eile 4.–7. klassi lastele tunnis rokokoostiili. Foto: Urmas Lauri

Virtsu kooli kunstiõpetaja, klaasikunstnik Kaire-Leen Suur tutvustas eile 4.–7. klassi lastele tunnis rokokoostiili. Foto: Urmas Lauri

Lääneranna vallavalitsus tegi ettepaneku muuta koolivõrgureformi eelnõu ja sulgeda kahe asemel kolm kooli – Lõpe, Metsküla ja Virtsu.

Virtsu elanikele tuli sulgemisettepanek kui välk selgest taevast. „Ei oskagi midagi öelda. Üritan siin kuidagi igapäevase tööga hakkama saada,” ütles Virtsu kooli direktor Aire Arge Lääne Elule eile. „Täiesti ootamatu. Kust see siis tuli ja miks see nii on… Sellist varianti ei ole kordagi jutuks olnud.”

Seni oli Virtsu võidelnud üheksaklassilise kooli säilimise eest – Lääneranna vallavolikogu esimehe Armand Reinmaa eelnõu järgi pidi Virtsu kool kärbitama sügisest neljaklassiliseks.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
79 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Memm
1 aasta tagasi

Varbla tants istub ju volikogus

Elanik
1 aasta tagasi

Väga halvasti välja kukkunud jõudemonstratsioon kui Virtsu kooli aktsiooni peale hakatakse kov-i poolt jõudu näitama ja sulgemisega ähvardama.

Reelika
1 aasta tagasi

Muid artikleid enam pole, kui see kool ja lasteaed pannakse kinni ja see kool kinni ja see kool kinni….jne. Nagu ooperilaulud.
Ometi on linnad täis kõhtudega naisi, titevankreid lükkavaid peresid, muud enam tänavatel polegi, kui lapsed, vankrid, rasedad…..jne. Ja koolid ja lasteaiad paneme kohe homme kinni??? Kuhu need lapsed siis lähevad????

Mati Põdra
1 aasta tagasi
Reply to  Reelika

Järelikult, kui artikleid on – teema kõnetab.

Kes on koolide säilitamise vastu – labased räuskajad. Reinmaa, Lobja och nendesugused.

komm
1 aasta tagasi
Reply to  Mati Põdra

Kommentaariumide vaieldamatu räuskaja oled aga sina.Koolid aga peaksid muidugi säilima.Tuleb hoida eeldusi maaelu elavdamiseks.

Mati Põdra
1 aasta tagasi
Reply to  komm

Lugege kokku minu nimega kommentaarid versus hunnik anonüümseid kommentaare. Minu omad on ilmselges vähemuses.

Mis muusse puutub, siis mind on kasvatatud olema aus, otsekohene ning esinema alati enda nime ja näoga.

No nii...
1 aasta tagasi
Reply to  Mati Põdra

Sa räuskad oma nimega ja nimetad seda otsekohesuseks ja aususeks. Tati pritsimine laias kaares ei ole otsekohesus ja inimeste solvamine ausus.

Soovin head!
1 aasta tagasi
Reply to  No nii...

Noo nii…, pideval solvumisel on kaks peamist põhjust: 1) vaimne ebaküpsus, 2) demagoogiline.
Järsult ütlema, käratama, õiendama, mitte keerutama, otsekohene. Elu on värvilisem, rikkamat meelt ja eneseteadvust soovides.

optimist
1 aasta tagasi

Tehku see koolireform juba ükskord ära,mis tulema peab see tuleb niikuinii. Pole mõtet koerasaba mitu korda raiuda. Kui asi tehtud,saab mõne aja eluga jälle edasi minna.

nihilist
1 aasta tagasi
Reply to  optimist

Mis takistab praegu o p t i m i s t i l edasi minemist? Olete ikka kindel, et koer on saba raiumise ootel.

Kati Nõdra
1 aasta tagasi
Reply to  optimist

Utopist oleks su nimi, mitte optimist.

L-N-st
1 aasta tagasi

Aastaid tagasi tuli teha otsus,et Lihula läheb riigikooliks,siis oleks pandud gümn.osa kinni ja olnud võimalik pool uue põhikooliosa majaehituseraha riigilt saada.Seda muidugi keegi ei mäleta,et Lihula soovis jätta gümnaasiumi alles igal juhul ja seega ise majandada.
Mis nipiga Kullamaa keskool püsib?Suur töö,head toetajad ning tutvused vist.

Valdo
1 aasta tagasi

Juhtusin vaatama eile Urmas Vaino saadet ja tekkis tunne, et riigil on jumala suusad, kuidas maal inimesed elavad. Haldusreformi oli vaja selleks, et viia otsustamine võimalikult kaugele.. Need kes istuvad Lihulas on lihtsalt käsutäitjad.

See...
1 aasta tagasi
Reply to  Valdo

…on illusioon demokraatiast.

Poliitka (partei) varjukülg
1 aasta tagasi
Reply to  Valdo

Oleks minu teha, teeksin Aaviksoo arvamusele risti vastu. Võtaks hariduse korraldamise omavalitsustelt tagasi “riigi” kätte. Praegu on korruptsioon seadusesse kirjutatud, või kuidas hinnata valimiste-eelset koolidirektorite parteidesse astumisi ja parteiliinis direktorite rändlust. Hariduselu juhtimises oleks kahetasandlikkus mõistlikum, näiteks: “Haridusameti” Pärnu maakonna büroos kujundatakse haridustöötajate koormus optimaalseks – väikekoolide väiksema koormusega õpetajad saaksid norm. koormusega töö organiseerimiseks valdadeülese kindla struktuuriga pildi.

NL-st
1 aasta tagasi

Riik annab omavalitsustele ,,kõik volitused,, ,raha aga mitte.Üks kesk-Eesti vald ei soovi ka midagi kokku tõmmata ega kaotada,kuigi peaks,eks näe…Ühes põhja-Eesti vallas liideti koolid ning õpetajad,kooli nimetuski liitnimi kahest külast.Võiks tulla siis Virtsu-Metsküla-Lõpe kool vms.,mis käib Virtsu kokku ehk,või muud variandid?

NL-st
1 aasta tagasi
Reply to  NL-st

Ei klapi kuidagi,vahemaad suured.Ja koolibusse ka ei raatsita käiku võtta piisavalt nagunii.

Valla elanik
1 aasta tagasi
Reply to  Valdo

Kulla lugejad ja kirjutajad! Läänerannas pole mingit OMAVALITSUST: kõik on mujalt tulnud, valitsusest arvati välja Källe, Männilaan ja Tee ning toodi võõrad. nemad nüüd valitsevad meid, ilma asjasse süvenemata.

Kriimus-kraamus
1 aasta tagasi
Reply to  Valla elanik

Kulla Valla elanik, kes on seni vallavalitsusele või volikogule keelanud valla elanikega arvestamist? Volikogu on aastast 2017 koos käinud tuima näoga käsi tõstmas, süvenemata, mille poolt, ja nüüd, kui aastatepikkuse rumalate otsuste ja arulagedate rahapaigutuste tagajärjeks on “raha otsas”, hakatakse näpuga näitama ühe Kihnust kohale toodud mehikese peale, et näe, see mees on paha, meie arukat küla kurnama ja kägistama tulnud. Küll me alles Källe ja Tee ja Lobja ja Pikkmetsa kollektiivse valitsemise all elasime hästi…

Pii
1 aasta tagasi

Kõige rohkem paneb imestama, miks vallavalitsus järjekindlalt keeldub suhtlemast oma valla rahvaga? rahvaga. Oli ju konstruktiivne ettepanek kutsuda kokku kõikide piirkondade esindajad ja arutada läbi võimalused, kuidas koole mitte lammutada, vaid säilitada. Kas vallavalitsus tõesti arvab, et ta ta on targem kui rahvas? Või tõesti ei jätku ajusid ja siit ka julgust, et istuda kokku ümmarguse laua ümber või korraldada mõttalgud … ??? Tundub, et vallavalitsus eelistab pika puuga ärapanemist põhimõttel, et kel võim, sel õigus. Vallavõim versus rahva võim. Või on lausa vallavalitsejate vimm ja sügav solvumine: ah et te julgete avalikult suud pruukida, presidendile ja peaministrile kirjutada, mingeid… Loe rohkem »

10p
1 aasta tagasi

Milline “stiilne” tõmblemine. Aga mis teha kui suhtekorralduse jaoks eelarves enam raha ei jagu. Omavalitsus on teinud aastate jooksul mitmeid ebavajalikke kulutusi. Koolid tuleb jätta rahule ning tegeleda tegeliku probleemi lahendamisega.

Kriimus-kraamus
1 aasta tagasi
Reply to  10p

Vahest polegi see tõmblemine, vaid tants?

Sorr
1 aasta tagasi

Lausa tango…..

Pall või bumerang
1 aasta tagasi

Miks ei kõlba Lääne Elu kommentaariumis tutvustada avalikku infot (kustutatud kommentaar koosoleku protokolliga), milles sisalduvad nimed Sõber, Pikkmets, Malk ja H.? Kellel neist võiks oma sõnade pärast piinlik olla? Kustutatud kommentaaris ei olnud midagi valesti mõistetavat ega konteksti eiravat. Väga veider lugu Lääne Elu poolt.

vägagi
1 aasta tagasi

normaalne selle parteikontori poolt

Minu...
1 aasta tagasi

…jaoks muutus see juba huvitavaks- mis see põhjus siis on, mis kommentaari ebakõlbulikuks tunnistab. Teisel postitamisel eemaldasin isikliku arvamuse Pikkmetsa vundamendi ehitamise kohta. Nüüd eemaldan lingi, mis viitab dokumendiregistrile. Dialoog protokollis jääb kõigis ühiseks nimetajaks: MEELIS MALK: Virtsu iseenesest tänase seisuga hääbub kahe või maksimum kolme aasta pärast. Täna mitte ära teha kogukonnale sellist valusat otsust ja ta hääbub ise, kui me vaatame laste arvu. See on paratamatus. Meie otsuse tulemusena võivad vallast ära minna 30-50 perekonda, kelle tulumaksud lähevad ära. Sellist kalkulatsiooni meil pole. KARMEN PIKKMETS: Me peame töötama praegu nende laste arvudega ja summadega, mis meil eelarves on.… Loe rohkem »

Kriimus-kraamus
1 aasta tagasi
Reply to  Minu...

: )

Kohalik
1 aasta tagasi

Esimese asjana võiks ära likvideerida hoopis Lihulast gümnaasiumi osa, millele tuleb pidevalt peale maksta. Viimase 3 aasta lõpetajaid kokku 35, mis on pm ühe klassi jagu lapsi normaalses gümnaasiumis ja mida on oluliselt vähem kui Virtsu koolis lapsi. Võiks teha arvutuse palju selle osa sulgemisega kokku hoiaks. Veel parem. Paneme hoopis Lihula kooli kinni ja saadame lapsed mööda valda laiali. Kurdavad teised seal, et maja on vana ja remontida pole mõtet ja uue ehituseks raha ei ole jne. Kuna transport lastele tuleb nagunii tagada, siis rahaliselt on see samaväärne pole ju vahet mis suunas bussid sõidavad. Kui vallajuhtidele ei loe… Loe rohkem »

Aavo
1 aasta tagasi
Reply to  Kohalik

Lihula kool on see, mis hoiab valla väiksemaid koole üleval oma suurema õpilaste arvuga. Riik annab pearaha õpilaste arvu kohta ega tee väikekoolide rahastamisel erisusi. Ükski omavalitsuse juht ega volikogu liige ei soovi niisama ühtegi kooli kinni panna, kuid kui raha ei ole ja õpilaste arv on pigem langustrendis, siis ei saa “pead liiva alla peita” ja vastutust mitte võtta. Inimlikult on väikekoolide sulgemine kurb. Jätame kõik investeeringud tegemata ja teed hooldamata , lumelükkamise tegemata, sotsiaalhoolekande tegemata, aga hoiame kõik koolid lahti? See plaan ei meeldiks samuti paljudele elanikele… Huvikoolide raha tuleb riigi poolt ja nende maksmine või mittemaksmine huvikoolide… Loe rohkem »

Vana mees
1 aasta tagasi
Reply to  Aavo

Käin küll õrnal jääl, laiskuse tõttu, aga viimane Lihula gümnaasiumi direktor rääkis sama juttu, Aavo. Agas see ülalhoidmise jutt osutus ekslikuks (isegi vastupidiseks), tühjaks sõnakõlksuks. Mina ei suuda seda hetkel tõestada, aga kui tahate veenev olla, siis tõestage. Pearaha õpilase arvu kohta on exceli tabelis vaid üks rida, ridu on rohkem, kui ikka mäletan. Te teete reformimisest kirjutades vallavalitsuse läbiva vea, teie jutt ei analüüsi ehk ei põhjenda tuleviku visiooni. Koolide sulgemine ei põhjenda tuleviku visiooni ega rahaga mõistlikku majandamist. Teede ja lume jutt on nagu viimane õlekõrs endale jalga laskmise näol, et ei peaks rohkem mõtlema. Selline on minu… Loe rohkem »

Kohalik
1 aasta tagasi
Reply to  Aavo

Pearaha ju ei muutu, kuna laste arv jääb samaks. Lihula lapsed lähevad lihtsalt Virtsu, Kõmsi, Lõpe, Varbla, Koonga kooli. Buss ju käib, pole vahet, mis suunas sõidab. Ja kui mõni pere selletõttu ära läheb, siis vallavolikogus on ju seisukoht, et see pole probleem. Gümnaasiumi osa oma 30-40 õpilasega pole nagunii jätkusuutlik ja tuleks ära likvideerida. Kohad riigigümnaasiumites on olemas. Samuti Kullamaa keskkool, kus on vajalik ühiselamugi olemas. Lihula kooli ja valla inimesed ise räägivad, et olemasolev Lihula koolimaja tuleks lammutada ja uus ehitada. Aga vajaliku 9 miljonit eurot pole. Ja see on summa, mis läheb betooni. Lisaks veel sisustus ja… Loe rohkem »