Ornitoloogiaühing kutsub vaatlema aasta lindu auli ja teisi veelinde

Lääne Elu

info@le.ee

Aul. Foto: Haapsalu ja Läänemaa turism
2023. aasta lind aul. Foto: Haapsalu ja Läänemaa turism

Eesti Ornitoloogiaühing kutsub eeloleval nädalavahetusel, 14.–15. jaanuaril algajaid ja edasijõudnud linnuhuvilisi vaatlema aasta lindu auli ja ka teisi veelinde nii mererannikul kui ka siseveekogudel.

Iga-aastasel kesktalvisel veelinnuloendusel tuleb vaadelda veelinde kas avatud veega mererannikul või siseveekogul. Vaatlejal tuleb kirja panna kohatud linnuliigid ja nende arv, täpne vaatluskoht ja -aeg, jää- ja ilmaolud. Mererannikul vaatlejatel tuleb üles märkida ka, mitu protsenti loendusala kaardil olevast vaatlusalast ehk vaatlussektorist kaeti.

Andmed tuleb sisestada töölaual PlutoF või rakenduse PlutoF Go kaudu või panna kirja vaatlusankeeti ja saata see 31. jaanuariks kesktalvise veelinnuloenduse koordinaatorile Leho Luigujõele. Oodatud on andmed ka muudel kuupäevadel jaanuaris tehtud veelindude vaatluste kohta.

Just praegu on hea aeg vaadelda käesoleva aasta lindu auli, kes talvitab suurte parvedena Eesti rannikuvetes, ja kelle arvukust saavadki ornitoloogid peamiselt hinnata kesktalvise veelinnuloenduse andmete alusel.

Loodushuvilised, kes linde veel hästi ei tunne, saavad vaatlusi alustada sisemaa veekogudel, kus põhiliseks talvitajaks on hästi tuntud sinikael-part.

Kesktalvise veelinnuloenduse juhendi, vaatlusankeedi ja ranniku loendusalade kaardid leiab Eesti ornitoloogiaühingu kodulehelt www.eoy.ee/kesktalvine-veelinnuloendus.

Rahvusvaheline kesktalvine veelinnuloendus International Waterbird Census toimub 1967. aastast ning selle eesmärk on hinnata vee- ja rannikulindude asurkondade seisundit.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Eesti Looduse
1 aasta tagasi

jaamusrinumbris on auli kohta palju avaldatud.

jaanuarinumbris
1 aasta tagasi
Reply to  Eesti Looduse

…jaanuarinumbris…