President Karis jättis perehüvitiste seaduse välja kuulutamata

BNS

President Alar Karis. Foto: presidendi kantselei
President Alar Karis. Foto: presidendi kantselei

President Alar Karis jättis riigikogus 7. detsembril vastu võetud perehüvitiste seaduse ja perekonnaseaduse muutmise seaduse välja kuulutamata, leides, et see sisaldab normitehnilist praaki, mille puudulikkus ulatub vastuoluni põhiseadusega.

Riigipea selgitab otsuses, et vastuvõetud seaduse paragrahv 2 lõige 1 teine lause on õigusselgusetu ning seetõttu vastuolus põhiseaduse paragrahviga 13 lõikega 2, mille kohaselt kaitseb seadus igaühte riigivõimu omavoli eest, teatas presidendi kantselei pressiesindaja neljapäeval.

Seadusega lisatakse perekonnaseaduse paragrahv 101 lõikele 5 teine ja kolmas lause järgmises sõnastuses: “Loetakse, et lapse vajadused saab rahuldada kogu lapsetoetuse arvel ja poole lasterikka pere toetuse arvel, mis on jagatud võrdselt toetust saava pere kõigi laste vahel. Eeldatakse, et lasterikka pere toetust arvestatakse elatise väljamõistmisel ainult juhul, kui seda makstakse ühiste laste eest.“. Viimasele lausele ei ole ka tavapäraste tõlgendamismeetodite abil võimalik anda ühemõttelist sisu.

“Seetõttu jätsin perehüvitiste seaduse ja perekonnaseaduse muutmise seaduse välja kuulutamata ning saadan selle tagasi Riigikogusse,“ sõnas Karis. Ta pidas vajalikuks, et parlamendiliikmed arutaksid seadust uuest ja viiksid selle kooskõlla põhiseadusega.

“Mainin aga teisigi kaalutlusi, mis ei puuduta vastuolu põhiseadusega, ent sunnivad mind siiski seadust mitte välja kuulutama,“ sõnas Karis. “Riigikogu poolt vastuvõetud seadus näeb ette lasterikka pere toetuse indekseerimise, mis tekitab erinevuse lapsetoetusega, mida ei indekseerita. Samuti ei indekseerita üksikvanema lapse toetust. Tekib küsimus, millega on põhjendatud otsus jätta hindade tõusu riski vastu kaitseta kõik pered, kus on vähem kui kolm last, hoolimata sellest, milline on nende majanduslik olukord. Teisisõnu pole selge, miks peab riigi eriline hool hõlmama lisaks toetuse summale ka niisugust ebavõrdsust,“ rääkis president.

“Nagu kinnitavad mulle saabunud rohked kirjad, tajuvad puudutatud vanemad valikulist indekseerimist terava ebaõiglusena,“ sõnas riigipea. Ta leiab, et niisuguses olukorras oleks seaduse seletuskirjas pidanud põhjendama, miks ei saa soodsamalt kohelda ka ühe või kahe lapsega peresid. “Põhjendamise üks eesmärk on vähendada ühiskonnas tekkivat ebaõigluse tunnet, mis võib kaasneda ebavõrdse kohtlemisega ka siis, kui see on kooskõlas põhiseadusega,“ lausus Karis.

“Möönan, et riigikogult ei saa nõuda üksikasjalikke põhjendusi toetuse suuruse kohta ega uuringuid, mis kinnitaks, et üks või teine soodustus sündimust ka tegelikult suurendab. Riigikogul on õigus katsetada meetmeid, mille kohta on teada vaid see, et need võivad valitud eesmärke edendada. Teisalt ei saa ma Vabariigi Presidendina sallida sellist seadusloomet, mille puhul põhjendamisest hoidutakse täielikult, tuues ettekäändeks koalitsioonilepingut,“ lisas Karis.

21 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kristjan
3 kuud tagasi

Reform on mehitanud kõik olulised positsioonid riigis oma sõduritega. Klassikaline võimuhaaramine.

Nimi (kohustuslik)
3 kuud tagasi
Reply to  Kristjan

Seda teevad kõik parteid!

Ega
3 kuud tagasi

Ega keegi ometi riigile lapsi sünnita, ikka endale, see raha tuleb ju maksumaksjalt. Riigi raha tuleb ju maksudelt, ahnusel ja ebaõiglusel pole piiri,et saaks ikka teiste kulul laristada.

Imeline Eesti
3 kuud tagasi

Lahe kui aetakse kõik sassi nagu pudru ja kapsad. On lastetoetus ja on peretoetus ehk need ei ole üks ja sama. Peretoetuse eesmärk on põhiseadusest tuleneva eesmärgi täitmine ehk Eesti rahva säilimine koos keele ja kultuuriga. Meie sündivus on negatiivne ja vajame 3 või kõrgemat lastearvu perekonnas, et välja ei sureks. Nüüd tekib küsimus, et kas president ikka lähtub põhiseaduse tekstist ja mõttest iseseisvast Eesti riigist või viib ellu reformierakonna vastasseisu, sest eelnevalt Riigikogus mittenõustumisel sellega oleks Kallase valitsus kukkunud, kusjuures nn vastuoluline seadusetekst on reformikate endi ettepanek. Nüüd paneks poliitikate võrdlusesse, et Eesti on toetanud riigiväliselt asju ca 500… Loe rohkem »

Ei maksa peeglit süüdistada, kui
3 kuud tagasi
Reply to  Imeline Eesti

omal lõust viltu. Riigikogujad küll tahtsid parimat, välja tuli… Vaat mis juhtub, kui riigikogujad üritavad jälle midagi oma mõistusega ilma õigusekspertide kokku panna . Õigusloomesse ei saa sisse lasta selliseid apsakaid. Presidendi poolt ainuõige otsus!

Imeline Eesti
3 kuud tagasi

Ju siis funktsionaalne lugemisoskus ei ole igaühele. Millised õiguseksperdid siis Vabariigi Presidendi Kantselei kasutas ja milliseid normitehnilisi apsakaid reaalselt leiti?:) Naerukoht…ega reformi soovid ei ole õiguslikud apsakad kohe.

Rahvas valis ekre
3 kuud tagasi

president või asi!
Rahvas valis presidendiks Põlluaasa!

Haari
3 kuud tagasi

Milline rahvas ? Peab ikka viha olema kui ei suuda leppida sellega mis pole meelejärgi. Või äkki pole võimeline…

Heiki
3 kuud tagasi
Reply to  Haari

Hoia oma suumulk pudru jaoks, kui ei tea mida määgid.

AVS
3 kuud tagasi

Kõik me ju teame, et härra ei saanud niigi palju hääli kokku, et kandidaadiks saada…

Veelõige.
3 kuud tagasi

Väga õige otsus, ei saa ju lapsi ebavõrdselt kohelda. Kolme lapsega pere oleks saanud kuus 910 eurot ja kahe lapsega pere ainult 180 eurot, kuidas saab olla nii suur vahe. Mida need erakonnad mõtlesid ,kes nii otsustasid.

kaks last
3 kuud tagasi
Reply to  Veelõige.

Kahe lapsega oleks saanud tulevast aastast ikka 160 eurot.

Põrsauss
3 kuud tagasi

Kahtepidine lugu… Mul neli last väikeste vahedega ning kulud suuremad kindlasti, kui 1-2 lapselistel peredel…

Kulud nt vankritele, mahukale autole, puhkusereisidel ( peretuba/sviit) jne.

Ebaõiglane eestlaslik kadedus lihtsalt, mis siit läbi kumab..

Nimi (kohustuslik)
3 kuud tagasi
Reply to  Põrsauss

Kui kõik sinu tehtud, siis lastest kahju!

Pettunud kodanik!
3 kuud tagasi

Kuidas 3 nädalat enne esimest makset uue seaduse järgi sellised probleemid ilmnevad? Ma avastasin just ,et kõik mu maksud mida riigile terve elu maksnud olen on ebaõiglased. Ootan kõikide maksude tagastamist ühe ülekandena. Peale laekumist saan maja osta.

Pook
3 kuud tagasi

Sellepärast just ,polegi maksnud viimased 26 a sentigi varaste bandele , milleks , niigi maksan iga päev käibemaksu igalt ostult , rsk , HURRAA AS JEESTI VABARIIK …….

Andres Ounap
3 kuud tagasi
Reply to  Pook

mille üle sa uhke oled?

Nimi (kohustuslik)
3 kuud tagasi

Ära valeta, inimene ei ela nii kaua!

Tärmin
3 kuud tagasi

Aitäh ja palun tehke nii, et edaspidi riigil ei oleks kallimaid ja odavamaid lapsi. Kõik lapsed esimesest viimaseni, peavad riigi ees võrdsete võimaluste ja toetustega olema, näiteks igale lapsele 150€ kuus.

Jenkem
3 kuud tagasi

Ohoo kus nüüd tuldi välja tõigaga riigivõimu omavoli,… Millega see valitsuse võim siis siiani tegelenud on??? See on küll mannetu vabandus…

Rahapesuerakond..
3 kuud tagasi

… presidendist puudlile: Kord peab majas olema! Ainult MEIE teame, kuidas on õige!