Aivo Paljasmaa: neli unistavad edasi

Aivo Paljasmaa. Foto: Urmas Lauri

Aivo Paljasmaa. Foto: Urmas Lauri

Youssef En-Nesyri – kes ta on? Umbes nii võis vutisõber enne MMi nõutult õlgu kehitada. Arvatavasti ei jää selle Maroko mehe nimi ka pärast MMi meelde paljudele, kuid Portugali rahvuskoondise mängijatele küll. En-Nesyri peaga löök lendas veerandfinaalmängus portugallaste väravavõrku ja kohtumise ainsaks tabamuseks see jäigi.

Esmakordselt MMi ajaloos on Aafrika meeskond jõudnud poolfinaali. Lapsepõlvest meenub klišeelik loosung „Aafrika ärkab”. 1950. aastatel algas riburada Musta mandri riikide vabanemine koloniaalikkest ja tolleaegne NSVL-i propaganda lausa nautis tekkinud olukorda. Ilmusid ka mitmesugused pilapildid, kus kujutati mustanahalist vabaduse ihalejat, kes purustab teda kammitsevad orjaketid. Aafriklasi ahistanud kapitaliste kujutati hirmuga põgenevate valgenahalistena, kes kandsid valget ülikonda ja korgist kõvakübarat. 1960ndatel jättis punapropaganda küll tähelepanuta, et suurem osa nn vabanenud riikidest hakkas valgeid isandaid tagasi kutsuma, sest majandus käis alla ja riigi korraldusega ei saadud hästi toime.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments