Roger Tibar: linnavalitsus rajab vanalinna kalli kohviku

Roger Tibar. Foto erakogu

Linnavalitsuse plaan ehitada endale uus hoone on jõudnud järgmisesse etappi. Välja on kuulutatud arhitektuurikonkurss. Super – soovitakse leida väärikas pakkumine, vältides ise põlve otsas asja valmis nikerdamist.

Arhitekt Annika Valkna on kirjutanud ajalehes Sirp ja Lääne Elu Haapsalu linnavalitsuse uue hoone arhitektuurivõistluse kohta, juhtides tähelepanu sellele, et kasutada tuleks pigem olemasolevaid lagunevaid hooneid kui rajada ajaloolisesse vanalinna mastaapne uus hoone kohta, kus märkimisväärne rahasumma maetakse ilmselt maa alla – betooni.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
28 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
En.
1 aasta tagasi

Ma pole R.Tibari valija aga mees on vähemalt pealkirja tabavalt sõnastanud. Praegune linnavõim, kes omaenese kätega likvideeris üle 700 aastase Haapsalu järjepidevuse, laienedes hiidlinnaks, ei peaks küll kibelema ajaloolise linnasüdame kitsikusse. Uuema betoonarhitektuuri näidet saame näha juba Linda-Rüütli nurgal. Ehk aitab? Aga jah, peakorter Lossiplatsil oleks vanalinna kohvikutevööndile märksa lähemal kui senine Posti tänava kontor. Ahvatlus on mõistetav. NB! Mispärast just inimesed, kes on üdini progressiusku, kel pole taktitunnet ega soodumust miljööväärtuse alalhoidmiseks, tahavad akendest näha vaateid ‘muinasjutulisele vanalinnale’ ja ‘puutumatule loodusele’? Nii kerkivad Õhtu kaldale üksteise järel ‘Vahemere kivivillad’, Vanasse sadamasse ‘popid ja noortepärased kortermajad’, Krimmi holmile ‘Türgi kuurort’.… Loe rohkem »

Arusaad
1 aasta tagasi
Reply to  En.

Mismoodi peatee ajalooliselt ära hävitati, pigem ikka vastupidi ju!? Hävitati ära nõuka aegne asfalttee ja taastati vana kivitee, nii nagu see oli vanematel aegadel ju. Nii pikk tekst, aga nii palju jama.

En.
1 aasta tagasi
Reply to  Arusaad

Nõukaaeg konserveeris eestiaegse 1930(?)-te algul graniidiga sillutatud peatänava. Profiil ja tee elemendid jäid samaks ning omale kohale. Lisandus vaid asfalt, mis ütleme ausalt, eriti kedagi ei häirinud. Hoolimata suurest sõidetavusest ei muutunud Posti t. 80 aastaga Raudtee t. sarnaseks. Võib tõmmata isegi paralleele 100-aastaste klaasnegatiividega, mille püsivus/loetavus on ajas sadu kordi parem moodsast fotofailist (mis ei tähenda, et digifailidel poleks üldse mõtet ja et vana Posti tänavat poleks saanud modida). Mu eelmine postitus venis pikaks põhjusel, et vanalinna üksikuist rajatisest on meedias palju räägitud, kuid kõrgelt hinnatud rootsi-/tsaari-/eestiaegse õdusa üldmiljöö säilimisest mitte. Tervikpilt ei säili, kui pidada tähtsaks vaid üksikuid… Loe rohkem »

Pirukas
1 aasta tagasi

Uuemõisa algkooli aknad siiamaani korda tegemata,rahad tõmmati sirgeks ja praeguseks rahulikult unustatud.

.....
1 aasta tagasi
Reply to  Pirukas

Pole ju unustatud, lihtsalt käiakse iga teatud aja tagant midagi nagu tegemas. Viivitustaktika ehituses igapäevane termin.

Rahvas valis ekre
1 aasta tagasi

Ei mäleta küll, et kehtiv linnavalitsus oleks midagi reaalset ära teinud. Käib üks tuttavate ja sugulaste poputamine ja rahapesu!
Ometi on päris inimesed olemas, keda valida!

mnjah....
1 aasta tagasi

Suurem osa rahvast EKREt valinud ei ole. Väga veenev enamus eelistab natsipartei asemel mõnda teist erakonda.

A. Kees
1 aasta tagasi
Reply to  mnjah....

sõna “natsi” on otsene laim ja alusetu süüdistus ju! Kuidas te seda ütlemist kaitsete, kui asi ametlikuks peaks minema? Mõelge enne ikka, kui kirjutate midagi! Palun teid!

Nimi (kohustuslik)
1 aasta tagasi
Reply to  A. Kees

Olen aru saanud, et eesti keeles kasutatakse sõna rahvuslus positiivses tähenduses ja sõna natsionalism negatiivsena, ehkki rahvuslus ongi natsionalism!
Siis võiks juba kokku leppida, et kui rahvuslus on rassistlik, siis nimetaksime seda natsionalismiks ehk hellitavalt kutsudes natsismiks, ja me ei peaks vaidlema selle üle, kas EKRE on natsipartei või mitte.

A. Kees
1 aasta tagasi

Need mõisted on kõigile selged, pole vaja üle korrutada, siin imikud ei komenteeri teadaolevalt. Kommenteerija kirjutatud natsipartei tähendus on aga selgemast selgem, mida selle all mõeldi. Saate aru küll, aga mängite rumalat, et ei saa.

Nimi (kohustuslik)
1 aasta tagasi
Reply to  A. Kees

Vägagi saan aru, kui EKRE ninamees ütleb, kui on must, siis näita ust, Mardi abikaasa on mures, et liiga palju teise nahavärviga inimesi jalutab vabalt ringi, hr Madissoni ei hakka meenutamagi, praegu on neil sõjapõgenikud hambus jne!

teie
1 aasta tagasi
Reply to  mnjah....

putini zargoo annab tunnistust teie meelsusest seltsimees

Nimi (kohustuslik)
1 aasta tagasi
Reply to  teie

Mis asi on zargoo? Lisaks on teil valikuline mälu!

Kübe
1 aasta tagasi

Suklest pole kunagi huvitanud rahva arvamus. Tehke küsitlus mida rahvas sooviks näha? Uut linnavalisuse maja või korras linna ja linnajuhtimist?

Hmm
1 aasta tagasi
Reply to  Kübe

vale!

Vladik
1 aasta tagasi

Tegelikult võiks Haapsalu linna juhtida infotehnoloogia ajastul Tallinnast hoopis..ehk saab sellest urkast asja ka veel enne viimsepäewa Laupäeva…

poliitika
1 aasta tagasi

see on juba nii kulunud muster, et enne valimis kritiseeritakse teisi. Nii masendav on vaadata neid riigikogulasi, kes kulutavad maksumaksja raha pori loopimisele. Noor inimene, mine tee paar heategu, küll inimesed märkavad ja oskavad ka valimistel valikut teha. Ei ole väärikas see teiste mahategemine…..

Hmm
1 aasta tagasi
Reply to  poliitika

partei peabosside koolitus vist, mis muud.

.....
1 aasta tagasi

Tik tok tik tok tik tok….

Läänlane
1 aasta tagasi

Noormehel algas vist valimiskampaania.

Abcmas
1 aasta tagasi
Reply to  Läänlane

Noorukist meheks!?

Nimi
1 aasta tagasi

Meil on puudust lasteaedadest mitte linnavalitsuse majast

Arusaad
1 aasta tagasi
Reply to  Nimi

Ei ole. Iive on ju langustrendis.

Arusaad
1 aasta tagasi
Reply to  Arusaad

Plus väljaränne tõysvas trendis

Abcmas
1 aasta tagasi
Reply to  Nimi

Vana maja saab lasteaiaks teha!?

Vladik
1 aasta tagasi
Reply to  Abcmas

Seal juba praegu on Lasteaed

Haapsallane
1 aasta tagasi
Reply to  Nimi

Ei mäleta mitu aastakümmet lasti majal laguneda ilma mingi välispidise remondita. Nüüd järsku vaja uut. Aga mis seal ikka, ega see raha oma rahakotist ei tule.