Arhitekt: esindushoone kuurordi riismete vahel

Lääne Elu

info@le.ee

Arhitekt Annika Valkna. Foto Liina Notta

Haapsalu linnavalitsuse uue hoone arhitektuurivõistlusel on edasiminekuks valitud süsinikurohke tee.

4. oktoobril potsatas mu e-postkasti Eesti arhitektide liidu pressiteade „Haapsalu linnavalitsuse uue hoone arhitektuurivõistlus“. Mis saaks ühele arhitektisüdamele olla ihaldusväärsem kui kavandada oma sünnilinna linnavalitsuse hoone? Süüvisin konkursitingimustesse, et saada selgust, mida tahetakse, miks tahetakse ja millised on kitsendused.

Võistlusülesande esimese lõigu lõpetab lause: „Uus hoone võiks oma ökoloogilise jalajäljega olla eeskujuks vanalinna tuleviku arengule.“ Selle üdini silmakirjaliku lauseta ei planeerita ühtegi avalikku hoonet, kuigi uue maja ehitamine ei ole kunagi ökoloogilisem kui vana kordategemine. Vanalinna tulevikku silmas pidades tuleks anda uus võimalus mõnele olemasolevale, praegu õige rakenduseta hoonele. Neid Haapsalu vanalinnas jagub. Uut hoonet on projekteerijal ehk kergem planeerida, tellijal rahaliselt soodsam ehitada, aga see ei tähenda ökoloogilisust, millel on kolm põhilist aspekti.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
24 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
rumal pensionär
1 aasta tagasi

Võib-olla parem kohe alustada ehitada sucles-Mausoleum ? ja kõige linnavalitsuse?
Kuni nad ei pommitasid veel kõike muud nagu Posti tänav

Noor
1 aasta tagasi

Uuemõisa ju äärelinn,ikka südalinna. Rootsiturg kõige sobivam koht.Linnavalisuse hoone peab ikka olema soliidne nii koha kui arhitektuuri poolest.Ja mis see jalkahall asjasse puutub???

moor
1 aasta tagasi
Reply to  Noor

Homme viskan 12 kaamerat üles , siis vaatame .

Valija
1 aasta tagasi
Reply to  Noor

Ära jama, Haapsalu äärelinn ju Haeska

Aadu
1 aasta tagasi

Kuurordi riismed…
See küll õige

Linlane
1 aasta tagasi

Sellele kohale ei annagi midagi erilist ehitada. Jääb otsapidi Lossiplatsile. Ju siis linnapea kabineti akendega. Lagunevad majad näitavad linnapea suutmatust omanikelt nõuda hoonete korrastamist või müümist.

suur samm
1 aasta tagasi

Tänan arhitekti selle aasta parima arvamusloo eest! Nagu A. Valkna arvamuses ütleb – žürii ja tellija võiksid tunnustada konkursil osalejaid, kuid loobuda uue hoone ehitusest!
Linnavalitsus võtku ette ja ostku võimetutelt kinnisvaraomanikelt lossiplatsi ümber laiutavad tühjad tondilossid. Seal on küllalt pinda kuhu saate oma hubased ja soojad kontorid rajada.

Mõned aastad tagasi küsis mu Poolast pärit kolleeg Haapsalu külastamise järgselt: “Miks teil seal nii palju tühje maju on? Kas inimesi pole piisavalt, või olete pealinnast eemal ja vaesed nagu meiegi?”

vanamees
1 aasta tagasi
Reply to  suur samm

kui uue ehitamine.

huvitav
1 aasta tagasi

kuidas see uus raha raiskamine linna arengule kaasa aitab või edasi viib, kellegi edevus ja kadakasakslus lihtsalt

Heinz
1 aasta tagasi
Reply to  huvitav

Küllap see on rohkem linnapea soov, püstitada endale mälestusmärk tulevastele põlvedele teadmiseks.

Majaomanik
1 aasta tagasi
Reply to  Heinz

Miks mitte jätta endast maha uus esinduslik linnavalitsuse maja,mida tulevased põlved meenutavad kui legendaarse linnapea Suklese ehitatut.

Walk
1 aasta tagasi
Reply to  Heinz

Eks Linnapea soovib endast maha jätta mausoleumi ja lõhki laenatud linnaeelarve. Ilmselt tuleb ehituseks korraldada linnas korjandus aga pole hullu. Hoone ette võiks linnapea pronksskupltuuri ka panna.

kodanik
1 aasta tagasi
Reply to  Walk

No mida nii väikest. Meil ju linnapea ikka ettenägelik, nagu elu näitab – pole monumendid ajas nii püsivad midagi, aga vaat loss….

K.s
1 aasta tagasi
Reply to  Heinz

No seda linnapead jääb meenutama peatänav, järeltulevate põlvkondade imestuse näol, et kes see küll sellise si.anikerdise, kus liiklusvahendid liigelda ei saa, ajudetta
autor on…

jah
1 aasta tagasi
Reply to  huvitav

iga päev lehes, et vaja valitsemiskulud alla viia ja ametnikke vähendada, kui poleks arvuteid oleks pidanud eraldi linnaosa ehitama ametnike jaoks koos tugiteenustega

Nikk
1 aasta tagasi

Rumal idee. Tehku pigem S.Peterburg endise hotelli hoone korda, või olemasoleva LV hoone korda

Küsimus
1 aasta tagasi
Reply to  Nikk

Kas St. Peterburgi hoone on ikka linna oma, või laguneb kellegi erakätes ?

linnakodanik
1 aasta tagasi
Reply to  Küsimus

St.Peterburgi hoone on eraomanduses, samuti selle vastas olev plaguga varjatud hoone. Linnavalitsus peaks tegelema rohkem nende hoonete omanikega ja jagama linnaelanikele selget sõnumit, mis nendest hoonetest olema saab ja millal.
Tänane linnavalitsus matku see idee uuest hoonest tänases ajas küll maha. Nüüd, kus katki jääb uue Viigi kooli ehitus, koligu LV mingiks ajaks Kuuse tänava kooli ruumidesse ning projekteeriks ja ehitaks ümber olemasoleva pesapaiga.

Aivo Männik
1 aasta tagasi
Reply to  linnakodanik

Igati päri, et ajutine asukoht võiks olla Kuuse tänava kool ja praegune linnavalitsus rekonstrueerida. Vanalinna ei ole mõtet linnavalitsuse hoonega risustada.

Majaomanik
1 aasta tagasi
Reply to  Aivo Männik

Ei ole Aivoga nõus.Raekojad,linnavalitsuse hooned asuvad ikka vanalinna südames.Hea vanalinnas sobiva projektiga hoone ainult tõstab vana(linna) väärikust.

suurlinna kodanik
1 aasta tagasi
Reply to  Majaomanik

Sinu jutu arenduseks võiks Haapsalu linnavalitsuse hoone asuda hoopiski Uuemõisa lossis, Haapsalu linn ju sedavõrd suur ja see koht annab ka linna südame koha välja. Karilaid juba lasi sinna lähedusse püsti panna oma mälestusmärgi jalkahalli näol. Kabinetiaknast saaksid seda siis imetleda nii volikogu esimees, kui linnapea. Nüüd siis mõtlemise koht ikkagi….

ära
1 aasta tagasi

riku tuju selle lossi jutuga

kuna
1 aasta tagasi
Reply to  Nikk

kaubamaja teisel korrusel niikuinii midagi mõistlikku ei müüda ja ei tehta, rentigu linnaviletsus sinna ruumid, dekoratsioonidega võib neile ametnikele sinna louvre miljöö meisterdada