Põgenike rohkus toob Haapsalu lasteaedadesse ja koolidesse moodulid

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Linnamäe lasteaia direktori Marika Priki sõnul tuli ka mööbel mooduliga kaasa. Foto: Urmas Lauro

Linnamäe lasteaia direktori Marika Priki sõnul tuli ka mööbel mooduliga kaasa. Foto: Urmas Lauro

Ukraina sõjapõgenike laste tõttu plaanib Haapsalu koolidele-lasteaedadele paigaldada lisamoodulid.

Haapsalu elanike arv on sel aastal suurenenud 219 inimese võrra – kui 1. jaanuaril oli suures omavalitsuses 12 878 elanikku, siis 1. septembri seisuga elas siin juba 13 097 inimest.

„Elanike arvu suurenemine Haapsalus on tingitud sellest, et linn on vastu võtnud päris palju Ukraina põgenikke,” ütles linnapea Urmas Sukles reedel volikogule. Suures Haapsalu omavalitsuses on end elanikuks registreerinud 337 ukrainlast, neist Haapsalu linnas 198.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
38 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Vot
1 aasta tagasi

No ikka ülikohutav

jah
1 aasta tagasi

ja kui täditütrel kohta oli vaja soovitati teise linna hoopis.. sama probleem oli kindlasti paljudel. kas põgenikude vanemad tööl käivad?

Nii see
1 aasta tagasi
Reply to  jah

on paraku. Siin Läänemaa molliraamatu grupis üks, kes sinna “õigete” jaoks raha kerjas, läks nii põlema, sõimas kõike ei tea kelleks, kui mõni julges viidata, et aitan küll, aga ainult oma rahvast. Siis on kõik kohe putinistid ja kes kõik veel, laia naeratusega kõike hingetagant ära ei kingi ja ise põõsa alla ei koli.

Aire.
1 aasta tagasi
Reply to  jah

Vanemad tööl, tööl ikka, varavalgest hilisõhtuni.

Ploodu
1 aasta tagasi
Reply to  Aire.

ja kus?

Korra valvur
1 aasta tagasi

slaavid las tulevad, aga järgivad meie seadusi! See pole mingi urgas!

Ärge
1 aasta tagasi

muretsege. Delfi juba pasundas paar päeva tagasi, et ME PEAME olema valmis talvel järgmise põgenikelaine vastuvõks. Biomassi import über alles. Anname ja jagame kõik võõrastele, peaasi, et oma inimeste eest hoolitsema ei peaks. Või on meil juba siin nii hästi, et pole ei tööpuudust, elamispinna/üüripinna puudust. Lasteaiad, päästeteenistus, hooldekodud on ülerahastatud? Samas, siin maal on läbi aastate peetud peamiseks, et uuel võõral tulijal oleks hea ja mugav, oma rahvas kohandugu, või kadugu eest (näiteks Soome).

Pauk
1 aasta tagasi
Reply to  Ärge

Vaadates haapsalus õhtu kl 5 ajal liiklusummikuid ja autoparki, millest enamus maasturid, ei saa küll öelda, et rahvas vaene oleks. Nii, et põgenikke mahuks siia veel ja ja veel ning neid tulebki juurde. Kremli kääbus on otsustanud sõdida viimse meheni, et ukraina maamunalt minema pühkida.

K.s
1 aasta tagasi
Reply to  Pauk

Mis teha, Haapsalu peatänav ongi ju ainult maasturile läbitav…

Kohalik.
1 aasta tagasi
Reply to  K.s

Just sellepärast ostsin ka kasutatud maasturi. Kuid Posti tänavat ma sellega ka ikkagi ei läbi. Kahju maasturist. Kuid ka teised Haspsalu tänavatel saab maaasturiga läbida.

Uskmatu-Toomas
1 aasta tagasi
Reply to  Pauk

Zelenskõi jälle lubas sõdida viimase ukrainlaseni ?

Ploodu
1 aasta tagasi
Reply to  Uskmatu-Toomas

Hea öelda kui ise on juut!!!

Ploodu
1 aasta tagasi
Reply to  Pauk

Oled lihtsameelne! Ei maastur rikkaks tee. Teede olukord on tihti selline et järgmine sõiduriist on traktor vöi tank! Kas majutad oma isiklikku kodusse need põgnikud, toidad jakatad lisaks!!?
Ära söima naaberriigi juhti, et su käsi hästi käiks!!(Piibli käskude täiendus tänaseks).

Seikspiir
1 aasta tagasi
Reply to  Ärge

Põgenikud ei ole turistidena siia tulnud. Kui inimesel on kaks valikut – põgene või sure, siis valib ilmselt enamik esimese. Miks siis mitte Ukraina lääne piirkonda, kus sama keel ja kultuur? Ilmselt seetõttu, et sõdiv ja niigi raskustes riik ei suuda kogu põgenikemassi eest hoolt kanda.

Kati Nõdra
1 aasta tagasi
Reply to  Seikspiir

Ning milles põliselanikud süüdi on, et ülal pidama peavad?

Leo
1 aasta tagasi
Reply to  Kati Nõdra

Meil ongi ju valida, kas aitame ukrainlasi vene fašistid kasti lüüa, või lüüakse ukrainlased kasti ja järgmised oleme meie! Õppige ajalugu, inimesed!

Aga
1 aasta tagasi
Reply to  Leo

teeme nii, et kõik, kes neid slaave kummardavad, võtavad nad oma eluruumidesse ja ülalpidamisele. Sellega näitavad oma tohutut pühendumist ja ei raiska nende raha, kes ei taha muulasi toetada. Muidu on nagu Pruuli, et mina olen suur kangelane, kuna tassin siia kimupude kaupa pauguldisi, aga kes neid ülal hakkab pidama, see pole enam minu mure, sest mina sain “heategijana” kuulsaks juba.

Ploodu
1 aasta tagasi
Reply to  Leo

Ära kilka.kes Eestit on ohustanud-kui oskad käituda riigina? See järgmise-jutt on põhjendus ja hirmutamine et võib saata Ukrainale tapatehnikat.mida noored näitlejad (valitsus) rõõmuga vastu võtavad. Mingu ise nende relvadega eesliinile oma maad kaitsma-ei lähe..
ja 1miljon “kaitseb” 45miljinilist Ukrainat….oh suurushullust.

Ei teagi
1 aasta tagasi
Reply to  Leo

:))))) mis seal ajaloos siis on?

Ploodu
1 aasta tagasi
Reply to  Ärge

Soomes on omad elanikud-soomlased!!! .Pögenikud sealt Uuuu-st-vöidelgu oma maa eest ise ega jookse kargu- teiste laualt sööma:Sai ju iseseisvuse samal ajal kui Eesti.Mida on teinud sel seisvuse ajal-elavad hea mustmulla maal ja ei oska elada seal.Peaks olema häbi kerjata -andke,tooge..Väike Eesti siis toetagu?!Miks? Löpetagu oma vennassöda ja elagu omal maal.

eesti keel kaob tasapisi
1 aasta tagasi

Põgenike rohkus toob Haapsalu lasteaedadesse ja koolidesse võõra keele ja kultuuri.

Kersti.
1 aasta tagasi

On juba toonud.

Peep
1 aasta tagasi

Ei kao kusagile.

Pidevalt ennast arendav ja hariv inimene hoiab oma ja oskab ka vastu võta võõrast.

Need kes kohaneda ei oska, need ka hirmutavad teisi, et kaob kultuur ja keel.

Ploodu
1 aasta tagasi
Reply to  Peep

Lapsukene, pole sa vist elanud nõukogude ajal?!!

Peep
1 aasta tagasi
Reply to  Ploodu

Kas nõuka ajal kadus eesti keel ja kultuur?

Oli küll piiratud aga siiani me tarbime keelt ja kultuuri.

Aitab selle Göbelsi konservatiivsest propagandast

juss
1 aasta tagasi

Vägev.peale vene keele ei kuule tänaval enam midagi muud ,nagu nõukogude aeg oleks tagasi!

Vbn
1 aasta tagasi
Reply to  juss

Eestikeelsed inimesed sõidavad siis ilmselt autoga uksest ukseni 🙂

Tiina.
1 aasta tagasi
Reply to  Vbn

Bens nii kallis. Haapsalu ju nii väike, tipa-tapa ühest otsast teise. Rattaga samuti parim liigelda haapsalus.

Sirje
1 aasta tagasi
Reply to  Tiina.

Miks peaks väikelinna Haapsalu vanalinna ja kesklinna tänavatel autoga sõitma?

En.
1 aasta tagasi
Reply to  Sirje

To Sirje: Seda tuleks uurida. Päriselt. Sest olen 10 aastat tagasi ihusilmaga näinud, kuidas Randsalus 18 korteriga elamu ees, kus seisis hommikuti 18 autot, valitses ennelõunati praktiliselt tühjus. Autokeskne elukorraldus näib olevat eestlaste traagika. Samas, tõesti huvitav teada, kui kaugele tööle sõideti. Üks variant: ei sõidetagi kaugele. Tehakse igapäevane ‘tiburing’ – lapsed kooli, ise kesklinna tööle, pärast tööd lemmikpoodi, lõpuks kellelegi järele ja kõik. Teine variant: töökoht asub päriselt kaugel. Linlastel linnast väljas ja maainimestel linnas. Millest tekib hommikune tihe edasi-tagasi sagimine. Kui autosõit üldse ära keelata, pakun, et pooled jääksid esialgu töötuks, pooled ohkaks ning leiaks üles oma jalgratta… Loe rohkem »

Tea.
1 aasta tagasi

Haapsalus pole vene kooligi, ega lasteaeda. Ikka pannakse põgenikud eesti lastega segamini ja õpe toimub eesti keeles. Töötajadki ei oska vene keelt, et vanemategagi suheldud saab.

Vbn
1 aasta tagasi
Reply to  Tea.

Kuidas nad siis õpetaja hariduse said,kui nad vene keelt ei oska?! Vene keel peaks neil ikka siiani õppekavas sees olema. Igas rühmas 2 õpetajat+ 1 abiõoetaja-keegi neist ikka vene keeles sihelda suudab?

Pss
1 aasta tagasi
Reply to  Vbn

Ei pea. Vbl suudab, aga ei pea

Kai.
1 aasta tagasi
Reply to  Vbn

Kaugõppes, kui õpetajaks õppisin polnud küll vene keelt õppekavas.

Pauk
1 aasta tagasi
Reply to  Tea.

Vene klassid on põhikoolisd täitsa olemas ja õpilaste arv kogu aeg suureneb, sest venekeelseid noori perekondasid on kõvasti juurde tulnud.

Iti?
1 aasta tagasi

Kust võetakse sinna haridusega õpetajad?

krõmpsluu
1 aasta tagasi
Reply to  Iti?

Politseinikke (valges maailmas õpivad 4 aastat) korjatakse meil tänavalt tervisetõendi alusel,miks mitte siis õpetajaid ja arstegi samuti ei tohiks värvata?

Leo
1 aasta tagasi
Reply to  krõmpsluu

Palun fakte, kuna ise ei suuda leida kuskilt, helistasin politseisse, sealt öeldi, et pole vaja uskuda mingite luude-kontide üdi.