Juhtkiri: kaasav eelarve kui indikaator

Lääne Elu

info@le.ee

Lääneranna vald jagas esimest korda kaasavast eelarvest raha – 5000 eurot ettepanekule, mis saab kõige rohkem hääli. Esimest korda otsustas kaasava eelarve luua ka Vormsi, kus samuti läheb loosi 5000 eurot. Haapsalu ja Lääne-Nigula on juba mitu aastat raha puistanud 30 000 ja 80 000 kaupa.

Ühest küljest võiks küsida, et milleks. Kaasava eelarve rahaga rajavad seltsid ja ühingud laste mänguväljakuid ja välijõusaale, ehitavad kettagolfiradasid, ostavad pinksilaudu või veavad supluskohta mõned koormad liiva. Pisikesed toredad asjad, mis iseenesest võiksid ka olemata olla, aga neelavad kohaliku omavalitsuse rahakotist tuhandeid või kümneid tuhandeid eurosid. Kõik need pisikesed asjad võiks kohalik omavalitsus ära teha ka kaasava eelarveta. Kui raha on. Kui pole, ei tee.

Teisest küljest on kaasav eelarve rohkem kui raha. Esiteks tekitab see tunde, et „seal ülal” arvestatakse ka kõige pisema külaseltsi või valla kõige kaugema nurga elanikega. Kaasav eelarve annab neile hääle öelda: „Vaat meil oleks tarvis seda või toda!”

Edasine sõltub juba küsijast. Ööl vastu esmaspäeva lõppenud Pärnu kaasava eelarve hääletuse võitja tunnistas, et on kaks nädalat magamata – ärgitas hääletama, uuendas veebilehte ja jälgis tulemusi. Enam-vähem sama on juhtunud Lääne-Nigulas ja nüüd ka Läänerannas, kus viimasest ööpäevast võinuks kirjutada reportaaži – Virtsu kettagolfiraja ja nelja küla pinksilaudade vahel käis tihe rebimine algusest peale, aga lõpus eriti. Olgu summa väike või suur – hasart liidab. Vaevalt oleksid hajaasustusega Lääneranna eri otstes tegutsevad külaseltsid üksteisega tegemist teinud, kui neil polnuks ühist eesmärki – nelja pinksilauda, mille nimel koos pingutada.

Kaasav eelarve on tegelikult indikaator, kui hea tervise juures on kohalik omavalitsus – mida rohkem elanikud kohalikku elu ise korraldavad, seda parem. Läänerannas võttis kaasava eelarve hääletusest osa iga kuues, Lääne-Nigulas iga neljas, Haapsalus aga aastate keskmiselt iga 21. elanik.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Promenaad
1 aasta tagasi

Kõige huvitavam oli mõne aasta eest rahaeraldus Promenaadi pikendusele Rannarootsi muuseumini. Tegelikult sinna vist mere äärt mööda ei saagi. Seal juba kaks maja vee ääres. Aga raha?

pseudotegevus
1 aasta tagasi

näilisuse tekitamine, tegelikult ajaraiskamine

Tom naabermajast.
1 aasta tagasi

Välijõusaal,kus ei kohta kedagi. Pinksilaud,millel vahest mõdu rüübatakse. Kettagolfi mängitakse 2 korda aastas ja kiigeplatsil kohtab inimesi vaid kord aastas… aga meil on raha!