Juhtkiri: avalik või mitte

Lääne Elu

info@le.ee

Eile tähistati rahvusvahelist avaliku teabe päeva. Andmekaitse inspektsiooni teate järgi on selle päeva mõte juhtida tähelepanu riigi läbipaistvusega seotud teemadele. See peaks muutma avalikud teenused ja eelarvete kasutamise läbipaistvamaks, aitama vähendada korruptsiooni ning looma eeldused kaasava ja teadmispõhise ühiskonna arenguks.

Mõte, et asjaajamine peab olema läbipaistev, on ilus, aga elu näitab, et mida aasta edasi, seda kitsimalt püüavad kohalikud omavalitsused ja riigiasutused infot enda valduses hoida. AK-märkega ametkondlikuks kasutamiseks mõeldud dokumentide osakaal registris järjest suureneb. Tekib isegi kurioosseid olukord, kus kohaliku omavalitsuse dokumendiregistris on mõnele ministeeriumile või ametkonnale saadetud kiri AK-märkega, ministeeriumi või ameti dokumendiregistris on see aga kõigile vabalt leitav ja loetav. Ometi peaksid reeglid kõigile ühtemoodi kehtima.

On selge, et sotsiaaltoetusi, puude määramisi jms puudutavad dokumendid peavad olema ligipääsupiiranguga, aga ilmselgelt on tihtipeale dokumentidele piirang seatud registriga tegelevate ametnike oskamatusest või mugavusest. Eriti hämmastav on Vormsi dokumendiregister, kus AK-märkega on näiteks kiri, mis saadab info Riigi Teatajasse või Vormsi valla lehte. Ehk oskavad Vormsi ametnikud selgitada, kuidas saab avalikustamiseks mõeldud info olla dokumendiregistris ametkondlikuks kasutamiseks.

Andmekaitse inspektsioon andis eile teada, et korraldab avaliku teabe päeva tähistamiseks reedel, 30. septembril riigi- ja kohaliku omavalitsuse asutustele veebipõhise teabepäeva. Läänemaa omavalitsustegelased, olge nii kenad ja võtke sellest osa. Ja kui te juhtumisi reedel osaleda ei saa, siis teabepäeva ettekanded salvestatakse ja neid saab inspektsiooni kodulehel järele vaadata.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments