Väikeettevõtja: hakkan juba vaikselt hulluks minema

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Palivere söögitoa pidaja Maiu Kallas. Urmas Lauri

Kolm korda suuremad elektriarved seavad väikeettevõtjad valiku ette, kas panna uksed kinni või hakata klientidele süüa tegema puupliidil.

„Kui see asi nii edasi läheb, siis ma ei suuda jätkata,” ütles Palivere söögitoa omanik Maiu Kallas Lääne Elule teisipäeval. „Hakkan juba vaikselt hulluks minema.”

Kallase peolauad on tuntud üle terve Läänemaa. Tema söögituba on Palivere ainuke toidukoht. Road valmivad imepisikeses köögis, kus on ahi ja nelja auguga elektripliit. „Kui keema läheb, keerame nupud kohe väiksema kuumuse peale,” ütles Kallas. Sellest hoolimata oli augusti elektriarve 1600 eurot – üle kolme korra suurem kui aasta tagasi. „Gaasipliiti otsin,” ütles Kallas. „Kodus on küttega vokipann. Talvel hakkan sellega õues süüa tegema. Panen karvamütsi pähe ja kasuka selga ja teen.”

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
60 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Khm..
1 aasta tagasi

Parim toit on söömata jäänud toit! Või siis,…vaimutoit! Kujutleme lihtsalt, kuidas sööme head ja paremat- see ei maksa ju midagi. Saame Kajalt kiita ka kokkuhoiu ja rohelise mõtteviisi eest, sest, mis sest maastki muudkui sonkida, äestada ja väetada- ta tahab ju ka rahus elada!

Meedia
1 aasta tagasi

Kaja Kallas on parim võimalik peaminister Eestile..

Ei tea
1 aasta tagasi
Reply to  Meedia

Eestis öeldakse, et meil asendamatuid ei ole ja järjekord on ukse taga. Pealegi, milliste näitajate järgi pakutakse sellist loosungit : Parim?

En.
1 aasta tagasi

Kui poole aasta pärast elektri hinda taas alla ei löödaks, soovitaksin ettevõtjatel toota vajaminev energia ise. See ei pea olema tingimata elekter. Kes vajab pöördliikumist, hangib aurumasina, kuumpeamootori või tuuliku. Kes kuumust, ehitab ahju. Kas enne ll MS kasutasid Haapsalu pagarid-kohvikud palju elektrit? Kahtlen. Kuna ruume tuleb Eestis nagunii enamuse aastast kütta, oli nii ehk naa praktiline valmistada sama soojaga ka toidud. Põhimõte, et kogu energia peab läbima elektri-etapi, kulgedes tohutute ülekandekuludega ühest Eesti otsast teise, on kommunistide pärand, mida eestlased ajapikku normiks hakkasid pidama. Veel 1965 a. kasutati Haapsalu sööklas “Kodu” (praegune kunstisalong Karja-Kalda ristmikul) suurt, kolmelt küljelt avatud… Loe rohkem »

Arvos
1 aasta tagasi
Reply to  En.

Pagarid ei kasutanud elektrit ning liigeldi hobustega? Oleks aeg hakata hobust ja vanjrit välja vaatama omale? Siga ja kägu ei kannata võrrelda.

Imelik
1 aasta tagasi
Reply to  Arvos

Täpselt seda vist sooviti öelda, paraku ajas tagasiminek ei ole vastuvõetav lahendus kunagi olnud, ei ole ka praegu. Nostalgia ei ole argument.
Huvitaval kombel on selles postituses täiesti tõepärane kasulik soovitus antud ettevõtjale. Nimelt on energiakulus iga Celsiuse (temperatuuri) kraad mida peate pliidil tõstma esindatud kordajana. Seega passiivne soojenemine/soojendamine aitab säästa elektrienergiat.

Veel soovitaks:
1 aasta tagasi
Reply to  En.

Mitte elada kallites ning raiskavates majades, kolime tagasi koobastesse!
Üldse ei ole vaja liiga vähese toasooja pärast põdeda – kasvatame omale karvkatte tagasi nagu muiste.

K.s
1 aasta tagasi
Reply to  En.

Tõeline reformierakondlane on rääkinud…Mulle soovitas kajakallas 3x pakettaknad kinni kleepida, soojustagastusega sundvendi välja löhkuda ja maakütte asemel kivisütt…elik 300 aastat tagasi, selmet viie aastaga viie rikkama sekka saada…

Ära seda unusta
1 aasta tagasi
Reply to  K.s

et peaksid ka koopasse tagasi kolima ning omale karvkatte selga kasvatama nagu siin mujal juba soovitatud on. 😉
Ning loomulikult, peale koopasse kolimist ning karvkatte kasvatamist, peaksid ustavalt Reformi edasi valima!

En.
1 aasta tagasi
Reply to  En.

Oh mis hullu kommentaariga ma üleeile maha sain! Kahjuks ei üritagi meedia või laiem avalikkus algatada diskussiooni mõistlikust eluviisist. Ehkki seda oleks väga vaja. Raske on artiklisabas selgitada kümnekonna reaga täiesti uut (või unustatud vana) vaatenurka. Väited kiviaega või koopasse tagasiminekust ei päde. Me vanavanemad elasid normaalsetes tingimustes juba enne elektrikasutuse laia levikut. Uurige või kodulugu. 1970-tel ilmus kohalikus ajalehes Viktor Neliku artikkel Haapsalu eestiaegsetest kohvikutest ja kauplustest. Täielik idüll! Minu teada asus toona elektrijaam Ellamaal ja elektrist kasutati peamiselt valgustusvoolu. Veel 1970-tel töötasid Haapsalu leivatehase ahjud masuudiga. Inimesed ei nutnud ega ringutanud käsi kui vool ära kadus. See, et… Loe rohkem »

Imelik
1 aasta tagasi
Reply to  En.

See viimane on koostootmisjaam ja sellest on räägitud aastaid, aga tehtud pole praktiliselt midagi. Minu arvates ei tohikski meil muud soojusenergia tootmise viisi lubada. See ülejäänu on jälle nostalgitsemine. Ei olnud see nii lilleline midagi ja see elukvaliteet oli teine, sinna tagasipöördumist ei ole. Maailmas on tööjaotus, ehk spetsialiseerumine ja pole mõistlik kõigil kõike teha ja kõigil kõike teada. See ei oleks kaasaja tasemel ega hinnal (seda saamegi praegu tunda) See, et üks hull sõda alustas ja seda süsteemi raputas ei muuda pikas perspektiivis midagi (muuseas seda hullu valdab ka nostalgia). Isegi suured riigid ei suuda kõike parimal tasemel toota… Loe rohkem »

Imelik
1 aasta tagasi

„Gaasipliiti otsin,”…. ei kõla ratsionaalselt. “Augud” ei ole elektripliidi puhul kulu näitaja, hoopis tehnoloogia on. Induktsioonpliit soojendab ainult toiduvalmistamise nõud ja on täpsemalt juhitav, samuti on nende hinnad muutunud taskukohasemaks.
Teine ja hoopis tõsisem probleem on ilmselt see, et elekter ja muud energiakandjad on kogu majanduse sisendid ning mõjutavad läbi kallinemise otseselt tarbimist, mis omakorda mõjutab esimesena just väikeettevõtjaid. Samas on väikeettevõtetel ka üks eelis – suurem paindlikkus(kergem ja kiirem teha muudatusi).

Imelik
1 aasta tagasi
Reply to  Imelik

Veel parem tehnoloogia on elektripott, millel on vähendatud soojakadu ümbruskonda. Tundub, et praegu eriti populaarsed, sest müüjatel on igal pool kirjas- müüdud.

Nojah
1 aasta tagasi
Reply to  Imelik

Induktsioonpliit ka ei kuumuta ümbruskonda, kuumaallikat polegi ju sellel tehnoloogial.

Imelik
1 aasta tagasi
Reply to  Nojah

Pott ise on see ümbruskonna soojendaja….

Nojah
1 aasta tagasi
Reply to  Imelik

Mikrolaineahjus viinerid 30 sekundiga soojaks, siis vist pääseb suht nullenergia kaduga 🙂

Lonni
1 aasta tagasi
Reply to  Imelik

Kuidas teie,Palivere eluga mitte seotud inimesed,ei saa aru,et seesama Maiu Söögituba toidab paljusid kohalikke tööl käivaid inimesi?! Ärge plõksige siin,kui antud teema teid ISIKLIKULT EI PUUDUTA!

Mitte ainult sina
1 aasta tagasi

vaid enamus eestlasi hakkab hulluks minema näriliste tegevuse tõttu.

uskmatu Toomas
1 aasta tagasi

Kõrgel tasemel käib üks jahumine,et mitte öelda valetamine ja kõike Brüsseli kaela ajamine ! UW faktori saates väitis keskmisest Eestlastest tunduvalt targem hr.Sutter,et talvel tipptundidel meil ei jätku võimsust ?? Majandusministeeriumi asekantsler väidab ajalehes,et võimsust on piisavalt ka tippude ajaks ??
Kes kurat siin siis valetab ?
Pane kõikidele riikidele suruma peale sanktsioonide kehtestamist on mehi küll aga kui küsimus puudutab oma inimesi siis kus te olete kanged mehed Mihkelson,Reinsalu jt? Kas need mehed koos paljude teiste parlamendi ja valitsuse liikmetega on üldse põhiseadust lugenud,kui on siis tuleks selle mõttest arusaamiseks pöördudada teadmameeste poole !

Mida v..
1 aasta tagasi
Reply to  uskmatu Toomas

Pole vaja neid saateid vaadata. Loe parem raamatut või vaata filmi. Saad haritumaks ja hoiad närve kokku.

Kodanik
1 aasta tagasi

Puud maksavad ka kullahinda 😁

infot elektri hinna kohta
1 aasta tagasi

EE elektrihinna tootmise omahind on 25 EUR MWH kohta. Minu viimasel elektriarvel oli minule müügi hinnaks 416 EUR… Nüüd on see koht, kus hakata küsima: KUHU läheb see vahepealne osa ning kas see on kuidagi ka õigustatud??? Ja vastus: 1) CO2 tasud 2) Börsimarginaal. Siit edasi küsimused: 1) Euroliit ei nõua, et CO2 edasimüügi vaheltkasu riigi “kasumisse” kirjutada vaid sellega võiks väga hästi ka elektrihinda alandada. MIKS VALITSUS SELLE VÄLISTAB? 2) Börsimarginaal olukorras, milles EV sisuliselt ise oma energiatarbimise ära toodab on ajuvabaduse tipp. Pankuritel EI OLE VAJA inimeste elektriarvetest toituda!!! KUI valitsus kehtestaks elektrihinna ülempiiriks ka 40 EUR MWH,… Loe rohkem »

Hea Okkupant
1 aasta tagasi

Huvitaval, kas soovib valitsus konkreetselt luua revolutsioonilise olukorra Eestis või ei mõista olukorda?
Sõda käib kuskil Ukrainas, mitte Eestis ja see pole põhjus jultumiseks

Veel soovitaks:
1 aasta tagasi
Reply to  Hea Okkupant

Jah, õige. Ning meie elekter tuleb põlevkivist (või Päikesest või tuulest), mis ei ole kuidagi Putini kontrolli all, mis iganes häma meile ka ei aeta.

Töövõimetus
1 aasta tagasi

Sain minagi elektriarve. Võrdlesin siis arvet asstast 2017, arve oli 80,00 €. Nüüd aastal 2022 elektriarve nõks alla 300€, mis kõige olulisem tarbitud kogus sama. Küsimus, kus see sõda oli aastal 2017? Kui keegi tõesti usub vingu, et sõda kõiges süüdi, siis mina julgen väita, et see on valede otsuste tagajärg. PS. Lohutas Kaja meid täna, et see on alles algus. Normaalne on see, et inimene kes tööga hakkama ei saa lastakse töölt lahti. Minu Boss teeks seda kindlasti kui ma oma tööga toime ei tule!

Hea Okkupant
1 aasta tagasi
Reply to  Töövõimetus

Naine töötab, töötab teda aga töö röövitakse ja röövitakse, ja nii saab see olema ilma lõputa, sest see on metsik kapitalism.
Valimised võidab erakond, kes loeb hääli, siin pole midagi loota

lugeja
1 aasta tagasi

Kui ettevõtja tunneb et hakkab hulluks minema, siis tuleb lihtsalt vähem korraga ette võtta. Söögitegemine teistele ei ole elutähtis toiming. Piisab täiesti kui ainult iseendale teha.

mamsel
1 aasta tagasi
Reply to  lugeja

Ikka on elutähtis toiming, sest see toob töökohana leiva lauale. Kui pole töökohta, mis raha eest siis iseendalegi teha.

Imelik
1 aasta tagasi
Reply to  mamsel

Töökohta ei saa vägisi luua. Mõte peab olema – toode või teenus mille eest on klient nõus piisavalt tasuma. Siinkohal ma ei räägi riigieelarvelistest MTÜ-dest ))).

aus töömees
1 aasta tagasi
Reply to  lugeja

Mis ettevõtmiste hullus see on jah.
Tee palgatööd, magad paremini.

???
1 aasta tagasi
Reply to  aus töömees

Kellele sa töötad, kui ettevõtjaid ei ole? Ka riigiletöötades on vaja, et keegi kõigepealt palgaraha maksudena riigile maksaks. kui pole ettevõtjaid – mis on sinu idee? Raha tuleb seinast? Kasvab puudel?
Tekib küsimus – kas tegemist on lauslollusega või eesmärgistatud kurjusega.

Ei tea
1 aasta tagasi
Reply to  ???

fie olen, missiis

Sven
1 aasta tagasi
Reply to  Ei tea

🤣👍🙆

mitte kõik nüüd.
1 aasta tagasi
Reply to  ???

Ausaid ettevõtjaid on üldjuhul vähe kellelt riigile kõik korrektselt laekub.

Sularahatehingud ja nulltulud.
Firmale kuuluvat vara (s.h autod) kasutatakse isiklikus otstarbeks (k.a ettevõtte arvelduskonto kaart) –
sõidupäevikud ja aruanded on täidetud.

Vaadake, uurige huvipärast internetist pisteliselt kedagi/midagi kui huvi on, saad aru kas on kahtlane või mitte.

Kindlasti tihedam kontroll ettevõtmiste üle hoiaks ära teatud eelarvamuste tekkimise!

Kato
1 aasta tagasi
Reply to  lugeja

Peaksid sui ehk