Risti kaupleb tuuleparki väiksemaks

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Seljakülas asuva Kauri talu peremehe Kaur Järve meelest peaksid tuulikud majadest jääma vähemalt viie kilomeetri kaugusele. „Mida kaugemal, seda parem,” ütles Järve. Foto: Urmas Lauri

Seljakülas asuva Kauri talu peremehe Kaur Järve meelest peaksid tuulikud majadest jääma vähemalt viie kilomeetri kaugusele. „Mida kaugemal, seda parem,” ütles Järve. Foto: Urmas Lauri

Risti tuulepargi rajaja Enefit Green lepib madalamate tuugenite ja viie tuuleveski jagu väiksema pargiga, kui see aitaks kohalike elanikega kokkuleppele jõuda.

„Oleme muutnud oma esialgseid soove,” kinnitas Enefit Greeni taastuvenergia kommunikatsioonijuht Kadri Korsten neljapäeval Lääne Elule. Kolmkümne teletorni mõõtu hiiglase asemel on energiafirma nõus 25 tuulikuga, mis on 20 meetrit madalamad – 290 meetri kõrguste veskite asemel lepib Enefit Green 270 meetri kõrgustega. Elumajadele kõige lähemad tuugenid Seljakülas jääksid neist poolteise km kaugusele.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
21 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Rahva
1 aasta tagasi

lollitamine täismahus.

Parkmets
1 aasta tagasi

Ma usun, et on olemas selline konsensus, kus mõlemad osapooled jäävad rahule. See tuleb ainult leida.

Miks arenenud riigi elanikud
1 aasta tagasi

on kahe käega tuuleenergia poolt.

Rohehullus jätkub
1 aasta tagasi

Nn ‘taastuvelekter’ on kallim kui kõik siiani toiminud elektritootmine. See rohepööre on võrreldav hullustega nagu Hiina kultuurirevolutsioon ja Vene Oktoobrirevolutsioon e. Oktoobripööre.

Seda et
1 aasta tagasi

Tiivikute paigaldamine ei ole tegelikult rohepööre, sest need iseseivalt ju pidevalt stabiilset energiat ei suuda toota, abivahendid niiöelda. Aga muidugi saab nende kaudu üpris suurt raha liigutada muude kuluallikate katteks ja päris rohepöördele kaasaaitamiseks.

Imelik
1 aasta tagasi

5 km ei aita, tegu on praktiliselt 90 korruselise hoone sarnase objektiga, mis samas sisaldab liikuvosi. Selleks seda kõrgust taga aetaksegi, et seal on õhuliikumise mõju suurem. Kui, siis pigem avamerre … arvan ma… või siis kõrgust vähemaks. Kuidas näiteks Virtsu rahvas oma “naabreid” tuulikuid kommenteerib?

....
1 aasta tagasi
Reply to  Imelik

Saavad toetuseid ju. Mõni on kuuldavasti ka minema kolinud.

võtke nüüd jalakesed kõhu alt välja
1 aasta tagasi

risti peaks seisma enda rahva huvide eest ja nõudma eenda rahvale osalust selles ettevõttes nii et kohalikel tasuta elekter oleks

....
1 aasta tagasi

Ongi ju peaaegu. Igaaastane toetus, et peab taluma undamist

Ivan Orav
1 aasta tagasi

Kui palju loodust tuleb hävitada, et üks juudiveski püsti panna?
Roheline energia 😂

Kummaline maailm
1 aasta tagasi
Reply to  Ivan Orav

Ehk nimetad siis mõne loodussõbraliku elektritootmisviisi, mis ka Eestisse sobiks?

Ivan Orav
1 aasta tagasi

Põlevkivi

Kummaline maailm
1 aasta tagasi
Reply to  Ivan Orav

Põlevkivi ammutamine ja põletamine pole ju kuskilt otsast loodussõbralik. Keemiatööstuse tooraineks ok, kuid lihtsalt atmosfääri tossutada… khmm.

En.
1 aasta tagasi

To Kummaline maailm: Kõige loodussõbralikum oleks üldist elektritarbimist targalt vähendada. Seejärel ehitada piirkondlikud koostootmisjaamad (el.+ soojus). Ida Viru on juba täna tööstuslik songermaa. Milleks laiendada õõvastavat ’ideaalmaastikku’ üle kogu Eesti? Pealegi jätkub põlevkivi veel paljudeks aastakümneteks. Sõna ‘tuulikupark’ mõjub siin kohatult, sisulisem oleks tuulekaevandus. Saksamaa rannikumere tuulikuomanikud kipuvad tootmisvahendite väsimisel firma pankrotti laskma ning maastik jääbki reostatuks. Apokalüptiline vaatepilt on vaid üks aspekt. Teine on see, mida kujutab endast tegelikult ühe tuuliku tootmiseks vajalik energiahulk ja ökoloogiline jalajälg. Paluks konkreetseid arve (see on üldisem üleskutse, mitte K.M.-le)! Teiseks, kui tuulikud ükskord käima saavadki, mil moel kujuneb elektrihind? Kas nagu täna,… Loe rohkem »

En.
1 aasta tagasi
Reply to  En.

Panen elektriautode aku ‘jalajälje’ lingi igaks juhuks põhikommentaarist eraldi, sest linke kiputakse LE-s kustutama. Keda huvitab, kopeerib siit ja kleebib aadressiribale:
uueduudised.ee/uudis/eesti/andres-raid-hama-ja-ajude-tootlemine/

Karup
1 aasta tagasi
Reply to  En.

Teile kirjutatakse varsti siin sellise saidi jagamise kohta, et see ei kõlba karuper…pähh uued uudised, mingi ekreiit või ekretiin vms. Tolerast ei “lange” nii madalale, et oma arvutis sellist lehekülge avaks üldse, kui isegi tõde seal peituks. Sellega peab arvestama 🙂

Karup
1 aasta tagasi

Neil on tähtis niiöelda jalg ukse vahele saada, küll hiljem juurde saab tasapisi neid püstitada. Kokkulepped tehakse keerulised ja nõrgad arvatavasti. Väga paha teema sealsetele elanikele. Varsti elavadki kõik linnades. Mõtetu

Hellat
1 aasta tagasi
Reply to  Karup

kommentaar on ka mõttetu

Karup
1 aasta tagasi
Reply to  Hellat

Päris sisukas vastus. Vaballt oleks võnud vastamata ka jätta.

En.
1 aasta tagasi
Reply to  Hellat

To Hellat: Mis mõttes Karupilt mõttetu kommentaar? Iga teise asja kohta, mille üle linnas nurisetakse, öeldakse ju: “Eks koli maale, kui (kesköised tümakapeod, lausbetoneerimine, põlispuude lageraie vmt) ei meeldi!”. Kuhu maale? Et võtad kaardi ja valid nurgataguse vaikse koha? Lihtsameelsus! Enefit, turbakaevandajad, kaitsevägi, kotkakaitsjad jne. on juba sama kaardi ette võtnud ning kui mitte täna, siis homme tuleb rahuotsijal taas ‘uut maad’ otsida. Lihtsam on hoida juba vana kodukoht võimalikult ilusa ja rahulikuna.

Karup
1 aasta tagasi
Reply to  En.

mister hellat kardab vist, et kui tuulikut ei tule, siis pole elektrit enam. Kasulik tegelane ärimeestele. Kütab paanikat ilma rahata üles :)))