Hergo Tasuja: tasakaalukus ja tormakus

Lääne Elu

info@le.ee

”Kivi Jüri” ehk “Kivijüri” on Kärdlas asuv mälestusmärk “Hiiumaa kaitselahingute kangelastele 1941”. Mälestusmärk püstitati 1966. aastal Kärdlast väljuvate maanteede ristile. Graniidist mälestusmärgi autorid on skulptor Endel Taniloo ja arhitekt Ülo Sirp. Foto: Urmas Lauri

”Kivi Jüri” ehk “Kivijüri” on Kärdlas asuv mälestusmärk “Hiiumaa kaitselahingute kangelastele 1941”. Mälestusmärk püstitati 1966. aastal Kärdlast väljuvate maanteede ristile. Graniidist mälestusmärgi autorid on skulptor Endel Taniloo ja arhitekt Ülo Sirp. Foto: Urmas Lauri

Hiiumaa vallavanema Hergo Tasuja vastuse Lääne Elu veebis ilmunud loole „Mare Tamvelius: Hiiumaa värvus punaseks…“

„Kõige kehvem on millegi hävitamisele kutsumine ja paterdamine kampaania korras,“ ütles kultuuriajaloo professor Linda Kaljundi intervjuus Vikerraadio hommikuprogrammis.

Ta meenutas kunstiajaloolase Krista Kodrese mõtet, et kui esimese vabariigi loomise järel oleks samal moel vihale ja tunnetele voli antud, siis oleks kampaania korras hävitatud muuhulgas baltisakslaste mõisad.

Olen sellega nõus. Tormakuse asemel või selle kõrval tuleb omada ka tasakaalukust.

Ma tean – nii ajalooõpingute põhjal kui isiklikult oma perekonna lähiajaloo kaudu – kui keeruline on Eesti ajalugu olnud. Tean, et võõrvõimud muuhulgas püüdsid eestlaste meelsust kujundada meie kultuuri- ja avalikku ruumi muutes.

Aga ma ei ole nõus sellega, et kui oleme 30 aastat iseseisvuse taastanud riigis elanud, ilma mõne konkreetse monumendi teisaldamise üle avalikku arutelu pidamast, siis peaksime nüüd ilma aruteluta, ilma erinevaid argumente ära kuulamata kiirkorras tegutsema.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
19 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Pardid koos
1 aasta tagasi

„Kõige kehvem on millegi hävitamisele kutsumine ja paterdamine kampaania korras,“ ütles kultuuriajaloo proffessor

mnjah
1 aasta tagasi

Kivi Jüril võiks rahulikult kõik kirjad pealt maha võtta ja lasta tal rahulikult edasi Kivi Jüri olla. See on üks väheseid punamonumente, mis on ajas oma esmase mõtte ammu kaotanud. Kui seal kirjasid peal ei oleks, ei oskaks seda mitte keegi seostada Nõukogude võimuga.
Nüüd tiritakse vaene Jürka poliitiliste ambitsioonide ja populismi pärast lihtsalt põõsast välja, kistakse tüli üles ja pannakse jälle metsalise märk külge. Natuke nagu keskaeg.
Ja mis saab olla okupandile alandavam, kui tema sümboli lihtsalt Kivi Jüriks muutmine?

arvaja
1 aasta tagasi

enesekindel ja küps riik ei võitle monumentidega

Imelik
1 aasta tagasi
Reply to  arvaja

Üks näide palun! Sama oleks väita, et ma ei korja prügi üles ja ei viska prügikasti, sest ma olen enesekindel ja küps ning ei võitle prügiga vaid olen sellest üle. Sama vinniga näos jne.

Imelik
1 aasta tagasi

See arutelu on olnud algusest peale (peale taasiseseisvumist) ja ühemõtteliselt on valdav enamus EV kodanikke nende võõrvõimu ülistussümbolite kõrvaldamise poolt olnud. Nende “mälestusmärkide” jätmise toetus on olnud pigem okupantide ja nende järeltulijate poolt. Samas on ka seal selgelt näha Vene šovinistliku propaganda mõju antud elanikkonna grupile. Maailmapildi avardumisega kaob ka reeglina see vastasseis. Vene propagandast saime lahti (häirib kedagi et kampaaniaga-peaksime veel aastaid arutama?), saame ka selle kivist sümboolikast. Kummaline on pigem suhtumine – meid ei huvita kodanike arvamus ja tunded, vaid meie maal elavate vene šovinistide oma??? Kodurahu? Milline ja kelle arvelt? Ei ole tõsiseltvõetav riik, kes ei suuda… Loe rohkem »

Tore...
1 aasta tagasi
Reply to  Imelik

…kohe lugeda, seda tervet postitust läbivat ajupesupuhast mõtet, vormistatuna stiilipuhtasse sotsiaalsesse kantseliiti.

Lurjused meie seas
1 aasta tagasi

Mis ”arutelu” on vaja pidada veriste okupantide poolt püstitatud ja Eesti rahva verele rajatud vene sümbolite üle!?

süda
1 aasta tagasi

Ma vist ei oska enam eesti keelt lugeda. Võrrelda KiviJüri teisaldamist mõisate põletamisega!!! Üks on võõrvõimu SÜMBOL, teine oli maaelu majandamiskeskus. Kuidas nende vahele saab panna võrdsusmärki?

Nonoh...
1 aasta tagasi
Reply to  süda

…sümbolid elavad olulistena nende peades, kes neid oluliseks peavad. Kui nende eemaldamisega vaeva nähakse siis on need eelkõige olulised eemaldajate peades. Paljud eemaldajad seejuures on veel sellest põlvkonnast, kes neile lilli käisid asetamas ja enda südametunnistust, mölaklust sedaviisi puhtaks pesta üritavad. Maaelu majandamiskeskus – nii haletsusväärset eestlast pole veel nähtud. Sama loogika kohaselt olid orjalaevad,mis tõmmusid Aafrikast transportisid tegelikult pagulaslaevad, kust inimesed hea elu juurde transporditi, kohutavast reaalsusest. Küll vastu tahtmist, aga sitta sellega. Eestis oli pärisorjus, mille keskusteks olid mõisad. Saan aru et praegune majanduslik heaolu on silmad ära kaetanud, aga su esivanemad, kui sa just ei ole immigrant,… Loe rohkem »

Imelik
1 aasta tagasi
Reply to  Nonoh...

Ei, sul on see ajalugu ikka õite segane. Ori ja pärisori on oluliselt erinev ühiskondlik seisund ja pärit erinevatest ühiskonna valitsemise/korraldamise kordadest. Selles ei ole ka midagi ainuomast Eestile, sedasi oli korraldatud kogu Euroopa. Väljaarvatud põhjamaad. Pärisori on sunnismaine talupoeg, kel lasub koormine e. maks, e. tegemist on põllumajandusliku tootmise korraldamise vormiga.

Me ei võlgne okupantidele mitte midagi!
1 aasta tagasi

Kui Euroopa poleks üritanud läbi aastate Putini ehk russkii miri “nägu säilitada”, ei oleks meil praegu Ukraina sõda. Sama morda vaatab meile vastu Hiiumaal.
Nüüd, pigem hilja ja kampaaniakorras kui mitte kunagi, tuleb sõjakurjategijate, tapjate ja vägistajate nägude säilitamine lõpetada!

Uskmatu-Toomas
1 aasta tagasi

Kurb lugeda kirjutab “Sellise argpüksliku jutu pärast on Eestis praegu nii palju probleeme”Kui 1990 aastal targa Eesti komitee ja Laari,Kelami juhtimisel oleks kõik selle nn.suurpuhastuse ellu viinud siis polekski iseseivust tulnud !

Imelik
1 aasta tagasi
Reply to  Uskmatu-Toomas

Igaks otsuseks on loomulikult tähtis ka õige ajastus…. samas kui sellega liialt viivitada….
Näiteks, oleks olnud elementaarne riigikeele üleüldine eranditeta valdav kohustus ja selle järgimine ning avaliku teenistuse keeld ekskommunistidele ja funktsionääridele.

Sa...
1 aasta tagasi
Reply to  Imelik

…seda ikka tead, et üks Ukraina sõja põhjus või ettekääne oli just nimelt riigikeele üleüdine eranditeta kehtestamine.

Ekskommuniste on rohkem meie riigikeele kõnelejate seas kui venekeelses elanikkonnas – paljud neist vegeteerivad endiselt juhtivatel positsioonidel. Neid tulnuks degradeerida, selle asemel hääletasime me nad peamistiks, europarlamenti ja mujale.

Nemad võtavad sambaid maha, kui sümboleid, kes kedagi pole kottinud aastakümneid – samal ajal löövad ekskommudele kulpi nagu 40 aastat tagasi ja kummardavad saksa ja rootslast nagu aastasadu varem.

Eestlasele kohaselt suudetakse vaid kive koristada – mis teha maainimene, põld peab puhas olema. Aga me neile näitsaime, kes me oleme.

Film “Malev II” reaalajas.

Imelik
1 aasta tagasi
Reply to  Sa...

Ükski Sinu väide ei vasta tõele. Ka hääletamise suhtes. Neil oli lihtsalt võimalus jääda ja nad kasutasid omi “tutvuseid” ja tundmatut päritolu vahendid. Ei muud.

ilmekalt
1 aasta tagasi

näitab meie argpükslikust 40 – a. otsused, okupantidele lilledega vastu minna, olgugi, et sõjaväge koolitasime 20 aastat

Kurb lugeda
1 aasta tagasi

Sellise argpüksliku jutu pärast on Eestis praegu nii palju probleeme. Kui monumendid oleks õigel ajal likvideeritud, kui vene koolid ja lasteaiad õigel ajal kaotatud, oleks praegu võrratult palju probleeme olemata. Eestlane peabki kampaania korras praegu ära tegema, sest muidu ta ei julge. Lootust on, et kampaania korras saab ehk argpüksigi reele.

Kampaania...
1 aasta tagasi
Reply to  Kurb lugeda

…on teise sõnaga propaganda. Head ajupuhtust!

Poliitilised vedurid on käima tõmmatud, esimene vagun nagu juba 30 aastat – veneviha.

Endal ei ole sama teemaga ära tinistatud saamisest kõrini?

Imelik
1 aasta tagasi
Reply to  Kampaania...

Jälle demagoogitsed? Ei ole, lisaks on propaganda mõtte ära rikkunud pigem diktaatorlikud riigid, lausvalet või pooltõtt jagades (nn. must ja hall propaganda).
Vene “kaarti” kasutatakse meil küll sobimatult poliitikas, aga ei saa eitada, et kodanikel on sellest okupatsiooni ülistavast rämpsust meie avalikus ruumis kõrini. Juba ammu. See peab kaduma ja see ka ilmselt kaob (sinna kus ta koht).