Juhtkiri: arusaamatu meelemuutus

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.
Joonistanud Ott Vallik.

Septembri teine pool. Sõda Ukrainas veel käib, kuigi Vene väed on lüüasaamise äärel. Õnneks on idanaabri propagandakanaleil uus kont hammaste vahel, sest kunagise Nõukogude Liidu läänepiiril on seltskond, kes igatseb tagasi helget nõukaaega, ootab seega, et Venemaa neile appi tuleks.

Rumal jutt? Nii ja naa. Nostalgiapäevade asemel Vintage Weekendi korraldada sooviv seltskond on endale võtnud üliraske, ilmselgelt võimatu kohustuse – teha stiilipidu, kus pole ei miilitsamundreid, ENSV lippe-vappe ega pioneerirätte.

Üliõhukesel jääl kõnnib ka Haapsalu linnavalitsus, kes sellisele ettevõtmisele rohelist tuld näitas. Seda, kas kokku tulnud seltskond reeglitest kinni peab ning nõukogudeaegsed mundrid, aurahad, pioneerirätid ja punalipud igaveseks kappi jätab, peab kontrollima korraldaja. Kuid kui seda ei tehta, on ilmne, et kohe on Venemaa propagandakanaleis pilte ja kaadreid sellest, et „väikeses vastikus natsiriigis” Eestis on ühes pisikeses linnas hulganisti neid, kes Vene võimu taga igatsevad. Neid on vaja päästa. Ja Vene sõjamasin saaks endale seadma hakata uusi sihte, sest telerist nähtu on sulatõsi, usub valdav enamus venemaalasi.

Linnavalitsus on seisukohal: see, et Vintage Weekendile tulnud nostalgitsejate massi ei satuks peale Elviste ja esimese vabariigi aegsete rannakostüümide ka saluteerivaid pioneerijuhte või kulpi löövaid miilitsaid, on korraldajate rida. Õnneks on korraldajail aega mõelda, kuidas nad seda võimatut missiooni täita suudavad.

Linnavalitsuse meelemuutus on ilmselgelt ajendatud rahva soovist. Ja valitsejad peavad ju rahva arvamust kuulama. Linnapea Urmas Sukles oli oma sotsiaalmeediapostituses veel poolteist nädalat tagasi resoluutne: „Nüüd teha Haapsalus selline üritus, mis kaudseltki toetab minu noorusaja nõukogude okupantide ideoloogiat, mille edasikandjad purustavad Ukrainas linnu, tapavad rahulikke elanikke – tänan, EI!”

Jääb täiesti arusaamatuks, miks on linnapea nädalaga meelt muutnud.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
11 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Väänkael
1 aasta tagasi

Üks demokraatia põhitõdesid on senini olnud,et rahvas on kõrgema võimu kandja ja enamiku otsused vähemusele kohustuslikud. Nii et kui tuhanded selle ürituse poolt on,peaks need mõnikümmend nn.teisitimõtlejat rahad kokku panema ja mõne Laua viina ostma,mida peale või alla määrida… 🤕

Mati
1 aasta tagasi

Nostalgia ei kao kusagile. Sukles ise ka endine NLKP liige. Võib oma UAZIKuga ringi uhkeldada küll.

Uskmatu-Toomas
1 aasta tagasi

“Sõda Ukrainas veel käib, kuigi Vene väed on lüüasaamise äärel.”??
Kas mitte see sõda pole veel õieti alanudki?
Meie siin püüame ennast lülitada minevikust täielikult välja ja küsiks mille nimel,kelle huvides me seda teeme?
Putin on agressor,sõimame teda kõikvõimalikul moel aga hinnatõusu see ei pidurda,Toompeal käib madin võimu mitte meie rahva heaolu nimel.Ministrid panevad juba aastaid nagu meteoorid üksteise võidu mööda maailma ringi,et arutada “julgeoleku küsimusi”?
Millal hakkate tööle Eesti inimesete heaks ?

Neh
1 aasta tagasi
Reply to  Uskmatu-Toomas

Mind pani ka see statemet hämmastama. Ajal kus isegi lääne meedia juba räuskab et Putin võidab nii suurelt et rahu tuleb kohe sõlmida Meie tõsiusklike jaiks on New York Times, The Atlantic, Guardian ja teised ka juba Kremli propaganda.

väga hea võimalus
1 aasta tagasi

korraldada kasvõi igal aastal uue temaatikaga kostüümipidu. Jõudu ja nutti tegijaile! Aga virisejaile leidub põhjus alati, et olla rahulolematud. Juba vanarahvas ütles et
” … kord on kärss kärnas ja siis jälle maa külmunud” või puhub tuul valest kandist.

Huvitav teada
1 aasta tagasi

Rahva tahtele ta vaevalt vastu tuli. Mõni üksik ju ülistab seda üritust, mitte enamus linnarahvast. Juu ikka kuidagi mingid kindlad isikud ära moosisid.

eks ikka
1 aasta tagasi
Reply to  Huvitav teada

need peatänava lõpu kõrtsude omanikud, neil jääb mingi uus auto muidu ostmata, kui linna rahvast pole kokku aetud. linnas on samuti inimesi kellele meeldib siinne vaikus ja idüll, aga mitte laadamöll

emapiimaga
1 aasta tagasi

külge jäänud tegevused, välisilme näituslik, , sisemus edasi kommunistlik, sambad oma endises kohas, ka samba kummardajad ametites

Eesti NSV
1 aasta tagasi

Inimestele peaks olema nüüd selge, et selliseid varisere ei vali järgmisel korral.

K.s
1 aasta tagasi
Reply to  Eesti NSV

Jep, niikaua kui Uazik kuuri all, mitte vanarauas…niikaua ei vali…

Hellat
1 aasta tagasi
Reply to  Eesti NSV

No siis ärge valige enam!