Kaja Kallas tegi ettepaneku vabastada ametist seitse ministrit

Peaminister Kaja Kallas Läänemaal omavalitsusjuhtidega kokku ei saanud, sest pidas tähtsamaks kohtumisi ettevõtjate ja kohalike inimestega. Foto: Arvo Tarmula
Peaminister Kaja Kallas. Foto: Arvo Tarmula

Peaminister Kaja Kallas teatas, et tegi presidendile ettepaneku vabastada kõik Keskerakonna ministrid: Jaak Aabi, Tanel Kiige, Eva-Maria Liimetsa, Taavi Aasa, Kristian Jaani, Erki Savisaare ja Tiit Teriku.

„Eesti vajab praegusel hetkel rohkem kui kunagi varem toimivat ning ühistel väärtushinnangutel põhinevat valitsust. Julgeolekuolukord Euroopas ei anna mulle peaministrina mingit võimalust jätkata koostööd Keskerakonnaga, mis oma sisemise lõhestatuse taustal ei ole võimeline seadma Eesti huvisid kõrgemale oma erakonna ja selle erinevate tiibade huvidest,” põhjendas Kallas.

Kallase jaoks oli otsustav see, kui Keskerakonna ja EKRE häältega lükati kolmapäeval riigikogus tagasi valitsuse heakskiidetud eestikeelse alushariduse eelnõu. „Ma uskusin, et 24. veebruar ja Venemaa poolt toimepandav genotsiid Ukrainas on avanud kõigi riigikogu erakondade silmad sellele, kui tähtis on Eesti iseseisvusele meie ühtne arusaam ohtudest, mis meid varitsevad Venemaa naabruses asuva riigina. Paraku selgus üleeile, et Riigikogus on kaks erakonda, mis isegi praeguses olukorras ei suuda end kokku võtta ja seista selle eest, et meie iseseisvus ja põhiseaduslikud väärtused oleks kaitstud,” ütles Kallas.

„Peaministriks saades tõotasin pühendada oma jõu Eesti rahva tuleviku kindlustamisele. Seda tulevikku ei kindlusta me ainult sõjaliste kulutuste suurendamisega, vaid eelkõige meie rahva ühtsuse ja vankumatu tahtega oma iseseisvust kaitsta. Selle eelduseks ning alustalaks on eesti keele oskus. Olukorras, kus Keskerakond töötab valitsuses aktiivselt Eesti jaoks kõige olulisemate põhiväärtuste vastu, ei saa me nendega koostööd enam jätkata,” ütles Kallas.

Kallas lisas, et ainsana on Keskerakonna ministritest NATO saladuse load Kristian Jaanil ja Eva-Maria Liimetsal, on ülejäänud ministritega sõjaajal valitsemine võimatu. „Seetõttu seadustasin olukorra, mis on tegelikult juba kaua kehtinud ja viisin Kadriorgu Keskerakonna ministrite ametist vabastamise ettepanekud,” ütles Kallas.

Kallas on teinud ettepaneku Isamaale ja sotsiaaldemokraatidele alustada uue koalitsiooni kõnelusi. „Seniks, kuni uut koalitsiooni ei ole, jätkavad allesjäänud ministrid vastavalt ministrite asendamise korrale. Eesti vajab stabiilset valitsust, kes saab tegeleda riigi ees seisvate suurte väljakutsetega,” ütles Kallas.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
31 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Uskmatu-Toomas
1 aasta tagasi

Pange tähele!Lihthtinimese jäoks ei muutu midagi sest meil on pugejalikkuse esivõistlusedst.kõike head kõikide jäoks aga oma rahvale trääsa.Ratas juba natuke aega tagasi näitas üles ehtsat “riigimehelikkust”.
Miks me nüüd peaksime teda usaldama?

oi kui tore
1 aasta tagasi

ise ei tahtnud juba samamoodi tagasi astuda? anna kohad sh enda oma Eesti riigist ja rahvast hoolivatele, valitsemises pädevatele inimestele.

seitse
1 aasta tagasi

valget inglit, seitse iludust

Lootus
1 aasta tagasi

Nüüd on vähemalt jälle lootus, et hinnad tulevad veidigi alla, kui EKRE valitsusse saab, nii nagu eelmisel korral.

ootad
1 aasta tagasi
Reply to  Lootus

lõpmatuseni, ajalugu näitab, et hinnad ja maksud tõusevad maailma loomisest alates, millest siis ülikud elavad, eks ikka võõra seljas elamisest

Taadu
1 aasta tagasi

Nii mitmedki ei saa aru miks selline samm tuli teha, ei Kaja tunne muret töökoha pärast, nagu mõned arvavad. Ratas ja Karilaid läksid liiga ülbeks ja nüüd imegu muna. Muidugi nad ei osanud oodata, et Kajal on rohkem mune kui neil kahepeale kokku.

Riina
1 aasta tagasi

Tubli! Nii pebki peaminister otsustama kui aeg käes.Meil ei ole aega kedagi järgi lohistada.Kunagi ei tea millal sõda on meie ukse ees ja siis oleme kõik hukka mõistma neid kes omal ajal ei julgenud otsustada.Veel kord tubli!

Kulla Riina
1 aasta tagasi
Reply to  Riina

sa võid oma 100€ stelt 20€ sed kääridega ära lõigata ja need siis omakorda bensujaama viia. Ja et reffid ja sotsid eesti lapsi ei armasta oli ammu teada. Eks tead keda valid.

Riina
1 aasta tagasi
Reply to  Kulla Riina

Jah tean keda valin! Oma raha ma austan,seda lõikuma ei hakka.Kas sina tead kes sind ja sinu lapsi muidugi kui sul neid on armastavad.

Kulla Riina
1 aasta tagasi
Reply to  Riina

on ja nad on riigile tavalised maksumaksjad. Ja refi ajutiselt tõstetud käibemaksu maksame rõõmsalt edasi.

2. kodanik
1 aasta tagasi
Reply to  Riina

Enne eelmist suurt sõda oli meil ka võimutäius väikese seltskonna käes ja hiljem oli nende otsustele ja valikutele ikka väga palju ette heita. Praegusel peaministril on olemas kõik eeldused ebaadekvaatselt käituda.

Riinale
1 aasta tagasi
Reply to  Riina

mis sõda…….enne sureme siin külma ja nälga, sest peaministrit eesti inimese heaolu ei huvita….jurab jälle mingist eestkeelsest hariduses nagu see oleks prioriteet number üks…reffid olid võimul 20aastat ja kus me oleme…kolm kuud arstile järjekord, kõrgharidus varsti tasuline,inflatsioon kõrgeim jne jne. Kus on peaminstri asjalikud ettepanekud???

Jaan
1 aasta tagasi
Reply to  Riina

24 .06.22. kell 4:00.

Nimi (kohustuslik)
1 aasta tagasi
Reply to  Jaan

Unista edasi, t.bla! Vaata kuidas Ukrainast tervelt pääsed, maailma teine armee! irw

jürgen
1 aasta tagasi

KaKa säilitas omadele ja endale veel määramata ajaks tulusad töökohad, kui kauaks, ei tea. Jürgeni aeg on läbi, sest Kaja ei pannud teda isegi uue koalitsiooni läbirääkimiste meeskonda.

Kirp Conrad
1 aasta tagasi

Igor ennustas täppi
tähtede seis on Kaja le hea

süvariigi projekt murenes
1 aasta tagasi

Päikesevalitsus läks looja….

2. kodanik
1 aasta tagasi

Läks looja väga eriskummalisel moel. Lasti lahti pooled ministrid, mitte ei astunud terve valitsus tagasi. Ju siis peaministril oli põhjust karta, et ta ei pruugi kvalifitseeruda uueks ametiajaks, kui ta praegu oleks koos valitsusega tagasi astunud.

AVS
1 aasta tagasi

Eks ta algusest peale kahtlane kooslus oli ka. Aga peale järgmiseid valimisvõitu, kui Ref endale valitsuskaaslaseid otsima hakkab, poleks mingi ime, kui näiteks EKRE nendega koalitsiooni teeb. Miks ka mitte – iseenesest mõlemad on siiski parempoolsed erakonnad, peaministrikoht jääb Refi kätte, vana Helme saadetakse vaikselt pensionile, et mingit järjekordset lollust suust välja ei saaks ajada ja noor Helme suudab Refiga kokku leppida küll. Veidramaidki koalitsioone olnud.
Aga Ratas ja Karilaid peaksid tõsiselt peeglisse vaatama – nendele vist pole veel ikka pärale jõudnud, et nad on korralikud poliitluuserid.

...
1 aasta tagasi
Reply to  AVS

See oleks huvitav küll, ekre ja ref.. vana helme jah võiks rohkem nõunikuks jääda kui ministriks, aga ma pakun, et ta ei tahaks ka enam minister olla.

nõuanne
1 aasta tagasi

eestiks kehib juba 25 aastat sõjaseisukord kus valitsus sõdib enda rahva vastu ja käsitleb rahvast kui maksu maksvat orja.