Metsküla saatis kooli kaitseks presidendile kirja

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Režissöör Sulev Keedus peab Metsküla kooli sulgemist lühinägelikuks. Foto: kuvatõmmis

Režissöör Sulev Keedus peab Metsküla kooli sulgemist lühinägelikuks. Foto: kuvatõmmis

Matsalu rahvuspargis elavad kultuuritegelased ja haritlased pöördusid Metsküla ja teiste Eesti väikekoolide kaitseks president Alar Karise ja peaminister Kaja Kallase poole avaliku kirjaga.

Allakirjutanud teevad ettepaneku kaitsta elujõulisi maakoole. 21 õpilasega Metsküla kooli laste arv ei kahane, vaid kasvab – koolis käib täpselt sama palju lapsi kui 20 aastat tagasi. Lastevanemad on kooliga rahul, lapsed võidavad järjest maakonna- ja üle-eestilisi olümpiaade. Sellest hoolimata ähvardab kooli sulgemine. Vastav eelnõu on koostatud ja volikogu laual juba tuleval reedel. Muu hulgas teevad allakirjutanud presidendile, peaministrile, riigikogule ja Eesti valitsusele ettepaneku, et maakoolide sulgemisotsused ei tohiks jääda vaid poliitilistest tõmbetuultest mõjutatavate kohalike omavalitsuste kätesse, vaid sellel peaks silma peal hoidma ka haridus- ja teaduministeerium.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
30 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
viltust
1 aasta tagasi

koolide rahastamise skeemi tuleb sel juhul muuta, kui koolidele raha ei jätku, üldiselt ei ole näha raha puudust raha soovahetajatele, pridedele, narkarite ülalpidamisele, välispankade maksuvaba kasum, riigiettevõtte ee ülikasumid jne

eestlane
1 aasta tagasi

Kallis rahva poolt palavalt armastatud president, kaitse meid oravate ja tema hüäänide eest, et meie lapsed saaksid ikka koolis käia!

Helle Mart
1 aasta tagasi

Mati lubab juba pikemat aega peade lendamist ja kohtukulli. Ole mees ja tee ära, see kaagutamine on ää tüüdanud. Asjamehed ongi selleks, et midagigi otsustada. Selge see, et kõikide koolide pidamine käib vallal üle jõu aga kui näitate kust selleks raha võtta siis olete kõvad tegijad. Ainult nõuda kõikide teenuste olemasolu, mõtlemata kui palju makse valda laekub. Loomulikult oleks hea kui suudaks kõik koolid, lasteaiad ja kultuurimajad töös hoida aga vähene ettevõtlus ei võimalda seda kõike. Järelikult tuleb teha valik ja seda peabki keegi otsustama.
Kindlasti ei saa seda teha ainult ajalehe veergudel.

Mati Põdra
1 aasta tagasi
Reply to  Helle Mart

Katsuge aru saada, et mina pole ühegi kohitseda kavatsetava kooli töötaja, lapsevanem, hoolekogu liige ega ka nende kogukondade elanik. Järelikult puudub ka kohtusse andmise isiklik võimalus.

Aga ärge muretsege – neid asja vajadusel kohtusse andjaid leidub kindlasti.

Mati Põdra
1 aasta tagasi
Reply to  Mati Põdra

Vastan iseenda kommentaari all – valitsev jõuk pole avalikkuse ette toonud mitte ühtki adekvaatset arvutust, mis näitaks, konkreetselt kui suur on saavutatav kokkuhoid vallaeelarves, kui teha x kooliga y asju.

Sellist arvutust ei saagi olla, kui lähteandmed on täiesti valed.

Jürgen
1 aasta tagasi
Reply to  Helle Mart

Aga miks siis siiani oli raha ‘kõikide koolide, lasteaedade ja kultuurimajade’ jaoks, aga nüüd enam ei ole!? — elu peaks ju olema paremaks läinud peale 20 a targa Reformierakonna juhtimist? –kas selleks tahtsime vaba Eestit, et elu halvemaks pidevalt läheks?

Ökonomist
1 aasta tagasi
Reply to  Jürgen

Asi on väga lihtne – kui enne suutsid 3 maksumaksjat ülal pidada lasteaednikku,õpetajat või kulturnikut , siis nüüd seoses nende kasvanud (pööraselt) palganälja tõttu on selleks tarvis juba 30 maksumaksjat . Kõikides kov ides (v.a.Tallinn ja Tartu ) aga maksumaksjate arv väheneb . Küll aga kasvab ülalpeetavate arv neis – kui vanasti lasteaednik suutis rühmas kantseldada 40 last , siis nüüd vaid paariteist ,vanasti suutis õpetaja õpetada klassis lausa 45 õpilast , siis nüüd vaid 20 ; kui kunagi kulturnik jooksis jalad rakku iga päev , siis nüüd 2 üritust ja ta tahab emotsionaalselt puhkama soojale maale . Nii et… Loe rohkem »

Mati Põdra
1 aasta tagasi
Reply to  Ökonomist

Valetate, nii et suu suitseb.

Õpetajale makstakse ikka tunnikoormuse järgi, sõltumata sellest, palju tal klassis õpilasi istub.

Ja mis puutub kulturnikute soojamaapuhkustesse iga kahe ürituse järel, siis …tõepoolest, üks käib küll niimoodi. Koondaks ta kui absoluutselt mõttetu üldse ära? Elu sellepärast seisma ei jää, kaks korraldava poole tüdrukut ja tehnikapoole meesterahvas on väga asjalikud. Kogu maailmas liigub trend ennastjuhtivate töötajate suunas.

Ökonomist
1 aasta tagasi
Reply to  Mati Põdra

No nagu alati tuleb “haritlastele” asi puust ja punaseks ette teha . Küsimus oli ju kuidas enne suudeti neid asutusi ülal pidada , nüüd järsku mitte – vastus :õpetajaid on vaja 2 korda rohkem kui enne sama arvu õpilaste jaoks , üks õpetaja soovib 3 korda rohkem palka kui enne e. üks õpetajakoht on lausa 6 korda kallim kui enne . Rahatoojaid on aga kovides vähenenud Kõige lihtsam kooli efektiivsust näidata on välja tuua kooli õpilaskoha TÄISMAKSUMUS ( olen ühe väikekooli kohta seda teinud – üks koht maksis üle 5000 euro , mille peale üks vallavolinik arvas et lapsi on… Loe rohkem »

Nagu Venemaal kombeks
1 aasta tagasi

rahvas saadab abipalveid tsaarile Kremlisse, vahel mõni mutike saab abi ka….

Mutike
1 aasta tagasi

Jah, ma ka ükskord saatsin terve kuhja abipalveid sinna-tänna, aga abi… võta näpust : )

valimised
1 aasta tagasi

olid selleks, et oma meelsust avaldada, aga tundub, et kärpijad on teretulnud 4 aastaks

Mati Põdra
1 aasta tagasi
Reply to  valimised

Vaadake, mitte ükski valimisnimekiri ei teinud sõnakestki juttu koolide kohitsemisest. Ja selle vastu polnud ka kellelgi midagi, et Lihulasse tuleks moodne koolimaja. Valimistulemused olid vastavuses sellega, kui palju keegi parasjagu eelnevalt trummi tagus.

Koolide kinnipanek kerkis päevakorda alles jupp aega pärast seda, kui valimised olid toimunud.

Niisiis, mitte keegi ei andnud oma toetushäält toimivate koolide lõhkumiseks.

Vanasõna
1 aasta tagasi
Reply to  Mati Põdra

Pärast kaklust rusikatega ei vehita

Mati Põdra
1 aasta tagasi
Reply to  Vanasõna

Siia sobiks üks teine vanasõna. Meest sõnast, härga sarvist.

IRW
1 aasta tagasi
Reply to  Mati Põdra

Ega ikka kõlba küll . Ei mäleta et ükski valimisliit poleks lubanud koolireformi teha

Mati Põdra
1 aasta tagasi
Reply to  IRW

Lihula Coopis on mälu parandavad tabletid täiesti müügil. Tutvuse kaudu saaksin ka pisut kangemaid, kui abi vaja.

Muuseas, ei soov, et Lihula koolil oleks oma teistest eristuv nägu, ega ka soov, et selle kooli leiaks üles ka mujal Eestis elavad noored, pole nüüd küll mingi koolireform.

Viive Kaplan
1 aasta tagasi

Aga mida Kaja Lotman Lääneranna valimisliidust asjast arvab?

Looduskaitsja
1 aasta tagasi
Reply to  Viive Kaplan

; )

: x
1 aasta tagasi
Reply to  Looduskaitsja

Naiskodukaitsja

Korrumpeerunud oravate ja põdra-riik
1 aasta tagasi

See Reformi puudel ei liiguta kulmu ka , kui rahvast üle sõidetakse.

Vabandust
1 aasta tagasi

Vaadake uudiseid,mis Prantsusmaal eile õhtul toimus.Kas oleme lambad igas küsimuses?

Fakt
1 aasta tagasi
Reply to  Vabandust

Jah, eestlane on elupõline lammas.

Irw
1 aasta tagasi
Reply to  Fakt

Keegi ei keela sul lammas olla.

Keit.
1 aasta tagasi

Lendavad kõrgelt!

Ahhhaaa
1 aasta tagasi
Reply to  Keit.

Aga tiivad ei kanna …

Mati Põdra
1 aasta tagasi
Reply to  Ahhhaaa

Küll nad kannavad. Avapauk käib ära juba järgmisel nädalal. Vallavalitsusel on loodetavasti uued töökohad juba valmis vaadatud? Ja küllap kaalutakse mõne teisegi sobivust oma kohale.

Oooooooo
1 aasta tagasi
Reply to  Mati Põdra

Uus selgeltnägija !

Mati Põdra
1 aasta tagasi
Reply to  Oooooooo

Kõigi jaoks peale paari võimuhullu egomaniaki on asi juba ammu selge, kui isegi oma valimisliidu inimesed ütlevad, et Reinmaa kokkusoperdatu ei kõlba kuhugi.

Jep
1 aasta tagasi
Reply to  Mati Põdra

Milleks raiuda koera saba 1x kui seda saab teha 3x