Kooli- ja lasteaiatoit viib omavalitsuste rahakotist rohkem raha

Andra Kirna

andra@le.ee

Haapsalu Pääsupesa lasteaia mudilased on oma toiduga silmanähtavalt rahul. Foto: Andra Kirna

Haapsalu Pääsupesa lasteaia mudilased on oma toiduga silmanähtavalt rahul. Foto: Andra Kirna

Inflatsioon on juba sundinud Haapsalu lasteaedu toidupäeva hinda tõstma. Lääneranna vallas mõeldakse lasteaialaste söögiraha valla rahakotist kinnimaksmisest loobumisele.

Häda koolitoidu maksumusega pole ainult Läänemaal. Eesti linnade ja valdade liidu juhatus pöördus valitsuse ja riigikogu poole sooviga tõsta järgmisest õppeaastast riigi koolilõuna toetust poole võrra ehk ühelt eurolt poolteisele eurole päevas, alla saja õpilasega koolides koguni 1.80 eurole päevas.

Riik maksab põhikoolilaste ja riigigümnaasiumide gümnasistide toitlustamiseks omavalitsusele ühe euro päevas. Nii on see püsinud juba 2017. aastast.

Põhikoolis katavad toidu tegeliku maksumuse ja toetuse vahe omavalitsused, gümnaasiumis lapsevanemad. Lasteaialaste toitlustamise palga-, kommunaal- ja köögikulud maksavad kinni omavalitsused, toiduainete kulu on lapsevanemate kanda. Lääne-Nigula ja Lääneranna vallas on ka selle osa võtnud enda kanda vallavalitsus.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
27 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
krõmpsluu
1 aasta tagasi

Peate kannatama,meil on sõda.

arvamus
1 aasta tagasi

koolitoit peab olema tasuta, sest kool on kohustuslik nagu kaitsevägi….

Kokkuhoid kõhu kõrvalt
1 aasta tagasi
Reply to  arvamus

Söömine ei ole Kaja Kallase ja Jürgeni arvates kohustuslik.

To arvamus
1 aasta tagasi
Reply to  arvamus

KOOL ei ole kohustuslik, sa võid oma lapse ka koduõppele jätta. Põhihariduse omandamine on justkui kohustuslik, aga kui mitu korda istuma jääda, võib 16aastaseks saades piirduda ka näiteks kuue klassiga.

Mati Põdra
1 aasta tagasi
Reply to  To arvamus

Tänapäeval saab klassi kordama jääda ainult lapsevanema nõusolekul. Mingid erandjuhtumid olid ka, aga nende saavutamine on suhteliselt võimatuks tehtud.

Juhhei
1 aasta tagasi
Reply to  arvamus

Põhikooliharidus peaks olema privileeg, mitte kohustus. Ja tasuta põhikoolihariduse võimaldamine vaid neile, kellel ette näidata head tulemused. Ülejäänud loodripolk maksku. Või mingu abitöödele omale elatist teenima.

Mati Põdra
1 aasta tagasi
Reply to  Juhhei

Katsuksite äkki sellestki aru saada, et iga laps vajab koolis individuaalset lähenemist? Asja, mida teie oma kommentaaris propageerite, nimetatakse dresseerimiseks.

Vaesed närigu muru
1 aasta tagasi

Kajal ja Pentusel ainult 1 laps, need ei vaja toidutoetust. Pealegi on nende endi vanemad seotud olnud suurte rahade kadumisega, seega jätkub väljavalitutel seda pappi igasugu asjadeks. Vaesed neid ei huvita.

Uus reaalsus
1 aasta tagasi

Kui lastele on vaja süüa anda ja seoses hinnatõusuga on vaja omavalitsusel 50 senti rohkem välja käia, siis kisa taevani, aga kui ametnikel palka vaja tõsta – no problemo, tehtud. Prioriteedid!?

Arusaamatu
1 aasta tagasi

Vangid söövad riigi raha eest,ning kordades kallimat toitu kui kooli ja lasteaia lapsed?
Lapsed pidid olema riigi tulevik,või on seda hoopis mõtetud pätid?

Haz
1 aasta tagasi
Reply to  Arusaamatu

Väga õige märkus !

nii on
1 aasta tagasi
Reply to  Arusaamatu

lisaks on vangidele veel koolitused ja hambaravi tasuta….

To nii on
1 aasta tagasi
Reply to  nii on

Lastele on ka hambaravi tasuta. Koolitusi lapsed ei vaja, aga kool on tasuta.

Pille.
1 aasta tagasi

Aga seda peab siis juba mõtlema kui lapsi tehakse.

Toeta
1 aasta tagasi
Reply to  Pille.

lugupeetud Pille.
Tunnen huvi, kes sind vanaduses üleval peab, lapsi sa ju ei tee!

aksel
1 aasta tagasi
Reply to  Toeta

lapsi nüüd selle pärast pole küll mõtet teha,et keegi sind vanaduses ülal peaks, väga isekas mõtlemine. Tööd tuleb teha ja raha teenida,et pensieas ka elada saaks. Kiruda riiki ja valitsust on debiilsus. Käige valimas ,valige siis nö õiged inimesed ja saategi omale selle mida arvate õige olevat ,vinguda pole vaja .

To toeta
1 aasta tagasi
Reply to  Pille.

Ma tahaks sellist inimest isiklikult näha, kes teadlikult lapsi teeb selleks, et need teda vanaduses ülal peaks. Valdavalt saadakse laps/lapsed sellepärast, et lihtsalt tahetakse. Sisemine tung ja soov, millel puudub ratsionaalne tagamõte.

Paha lugu
1 aasta tagasi

Ivve niigi väike, lapsi vähe ja riik ei suuda toita oma lapsi? Kohutav

To paha lugu
1 aasta tagasi
Reply to  Paha lugu

No miks peab riik sinu lapsi toitma? Huvitav lähenemine; teen aga lapse valmis ja edasi hoolitsegu tema materiaalsete vajaduste eest riik. Kas lapsi planeerides tõesti selle peale ei tulnud, et nad tahavad ka süüa, riideid jne?

Maakas
1 aasta tagasi

Kas meie lapsevanemad on kõik nii vaesed, et ei suudaks ise iga kuu 20€ juurde maksta? Kuidas küll kõik äkki nii saamatuks on muutunud?

Mida v..
1 aasta tagasi
Reply to  Maakas

20€ on suur raha. Mis rumalus, täiesti loogiline, et ei pruugi suuta.

Maakale
1 aasta tagasi
Reply to  Maakas

küsimus pole ju selles 20euros…..kõik hinnad ju tõusevad, oleks siis ainult see…..

To maakale
1 aasta tagasi
Reply to  Maakale

Absoluutselt iga generatsiooni ajal on olnud nii suuremaid kui ka väiksemaid hinnatõuse. Ometi on suudetud lapsed söönuks ja riidesse saada ka ajal, mil igasugu toetusi polnud või olid need olematud. Praegused lapsevanemad võtavad toetusi liiga iseenesestmõistetavana ja leiavad, et neil on õigus neid nõuda. Riik on kusagil vea teinud ja lapsevanemad lihtsalt ära rikkunud.

Jaan
1 aasta tagasi

Pille, ka restoranis on samad toidud iga nädal.Naljatilk.

Pille
1 aasta tagasi

Lihulas võiks lapsevanemad ise maksta küll. Ehk oleks siis menüü mitmekesisem ja lapsed ei peaks iga kahe nädala tagant jälle samu toite sööma. Võiks uueneda!

Mida v..
1 aasta tagasi
Reply to  Pille

Iga kahe nädala tagant on väga mõistlik intervall ju. Mis jutt

Mati Põdra
1 aasta tagasi
Reply to  Pille

Kui see koolitoidu probleem Lihulas on tõesti nii terav, nagu siin kirjeldatud, võiks ikkagi alustada kooli hoolekogust, mitte Lääne Elu kommentaariumist. Kooli hoolekogu saab kindlasti midagi ette võtta, siinsed 95% ulatuses anonüümsed kommenteerijad ilmselgelt mitte.