Eesti valitsus mõistab hukka Venemaa agressiooni põlistamise Donetski ja Luganski aladel

Lääne Elu

info@le.ee

Peaminister Kaja Kallas ütles, et mõistab hukka Donetski ja Luganski separatistlike rahvavabariikide tunnustamise. Foto: Arvo Tarmula

Valitsuse liikmed mõistsid hukka Venemaa presidendi Vladimir Putini otsuse tunnustada Donetski ja Luganski separatistlikke nn rahvavabariike ja piirkonda täiendavate väeüksuste viimise. See on rahvusvahelise õiguse jäme rikkumine, mis suurendab laiaulatusliku sõjategevuse puhkemise võimalust ja on ohuks kogu Euroopa julgeolekule.

„Eesti valitsuse liikmed mõistavad üheselt hukka Donetski ja Luganski separatistlike rahvavabariikide tunnustamise. Rahuvalvemissiooni kattevarjus viiakse läbi rünnak Ukraina omariikluse, suveräänsuse ja territoriaalse terviklikkuse vastu,“ ütles peaminister Kaja Kallas.

„Venemaa lõpetas ühepoolselt Minski lepingud ja muutis edaspidise diplomaatilise pingutuse väga keeruliseks. Kui kaheksa aastat on Venemaa varjanud oma osalust Ukraina idaosas separatistlikeks nimetatud vabariikide taha, siis nüüd on Venemaa avalikult põlistanud oma agressiooni Ukraina vastu. Lisaks võib see olla ettekääne laiemaks Ukraina-vastaseks agressiooniks. Töötame ühemõttelise rahvusvahelise hukkamõistu ja reaktsiooni nimel. EL peab viivitamatult kehtestama karmid sanktsioonid ning NATO peab andma sündmustele oma hinnangu. Selles järjest pingelisemaks muutuvas olukorras jätkab Eesti Ukraina igakülgset toetamist ja seismist selle eest, et demokraatlike riikide vastus oleks ühtne ja kiire,“ rõhutas Kallas.

Välisminister Eva-Maria Liimets rõhutas, et Venemaa presidendi Vladimir Putini otsus tunnustada Ukraina idaosa separatistlike rahvavabariike Donetskis ja Luganskis on äärmiselt ränk rahvusvahelise õiguse rikkumine. „On selge, et Minski rahulepete tingimuste rikkumine lõpetab ühepoolselt selle lepingu täitmise. Arutame eskalatsiooni kohe oma liitlaste ja partneritega ning meie seisukoht on, et Venemaa tegevusele tuleb anda viivitamatult rahvusvaheline hinnang ja rakendada sanktsioonid.“ Välisminister märkis, et Eesti pakub Ukrainale relvaabi kõrval ka mitte-sõjalist ja humanitaarabi. „Oleme üle vaatamas Eestis olemas olevaid varusid, et Ukrainat võimaluse korral mitte-sõjalise abiga veelgi enam aidata.“

Venemaa poolt Ukraina omariikluse ründamise kõrval arutasid valitsuse liikmed ka Eesti valmisolekut Ukraina vastase sõjalise eskalatsiooni mõjudega toimetulemiseks.

„Täna vaatasime taas üle riigi plaanid olukordadeks, mis võivad Eestis kaasneda Venemaa relvastatud ründe suurenemisel Ukrainas,“ ütles peaminister. „On selge, et sõjategevuse laiaulatuslik puhkemine Euroopas mõjutab mitte ainult Ukraina, vaid tõenäoliselt ka meie elujärge. Seoses sellega on kõik ministeeriumid kaalunud läbi Ukrainas sõjalise tegevuse suurenemise võimalikud mõjud Eestis.“

Valitsuse liikmed on läbi vaadanud võimalikud arengustsenaariumid ministeeriumite haldusalade kaupa, et planeerida vajalikke tegevusi ja ressursse. Näiteks ajakohastab siseministeerium pidevalt oma kriisiplaane, sotsiaalministeerium teeb ettevalmistusi sõjapõgenike võimalikuks vastuvõtmiseks, majandus- ja kommunikatsiooniministeerium kontrollib majandusvaldkonna elutähtsate teenuste küberturvalisust, rahandusministeerium on koostanud plaanid kriisi oludes riigi rahavoogude kindlustamiseks ja analüüsinud kriisi võimalikku mõju Eesti majandusele, Eesti Pank kontrollib pangandussüsteemi valmiolekut, valitsemisalade kaupa on üle vaadatud riigi kriisivarude seis.

Eestile ega NATO liikmesriikidele otsest sõjalist ohtu pole. Ootamatuteks kriisiolukordadeks tuleb aga riigi kõrval valmistuda ka omavalitsustel, erasektoril ja igal inimesel.

Siseminister Kristian Jaani sõnul on tänases keerulises julgeolekuolukorras väga oluline tugev rahvusvaheline koostöö ja üksteise toetamine. „Anname Ukrainale, kes on Venemaa tegevuste tõttu suure surve alla sattunud, kindluse ja toe, et nad ei ole selles olukorras üksi,“ märkis siseminister. Eestile ei ole täna otsest sõjalist ohtu. Meie piir on valvatud, meie avalik kord ja põhiseaduslik kord on tagatud ja pidevalt monitooritud. Siseministri sõnul kaasneksid aga sõjategevuse suurenemisega Ukrainas tuntavad mõjud ka Eestile.

„Valmisolek peaks olema meil igas olukorras, eriti siis, kui meid ähvardavad hübriidohud, mis võivad kaasneda Euroopas sõjalise tegevuse puhkemisel,“ ütles Jaani. „Kriisiolukordade lahendamisel on tähtis, et me oleksime ühiskonnana ühtsed. On väga oluline, et Eesti inimesed aitaksid üksteist. Samuti, et riigi ning kohaliku omavalitsuse asutused ja ettevõtted teeksid omavahel koostööd ja oleksid suunatud lahenduse leidmisele.“ Jaani sõnul on Päästeamet aastate jooksul pidevalt jaganud kriisideks valmistumise alast infot ning kohalike omavalitsuste kriisikomisjonidega on kujunenud välja hea koostöö.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
58 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Rahvas valis ekre
2 aastat tagasi

Eesti rahvas mõistab hukka tegevusetuse ja ebainimlikkuse kahjuks kehtiva koalitsiooni poolt
Astuge tagasi!!

Kooliõpetaja
2 aastat tagasi

Nii rumalad ei tohi riiki juhtida!

kas
2 aastat tagasi

teate, et soomlastel on piirialadel keelatud appi hüüda, sest ti.bla tulebki kohe appi

25 keskerakondlasest 10 ei ühinenud Venemaad agres
2 aastat tagasi
Reply to  kas

Keskerakonna liikmetest jättis Mailis Reps hääletamata. Puudusid Dmitri Dmitrjev, Maria Jufereva-Skuratovski, Andrei Korobeinik, Siret Kotka, Igor Kravtšenko, Oudekki Loone, Natalia Malleus, Martin Repinski, Mihhail Stalnuhhin. Nemad ei allkirjastanud ka avalduse esitamist.

mis sanktsioonid
2 aastat tagasi

kannatab lihtrahvas,kes sõda ei taha. Rikkurite lasped õpivad ammu Euroopa parimates ja kallimates erakoolides, omavad seal kallist kinnisvara.Kallas räägib, pole vaja vene gaasi, teeme parem rohepööret……no mis jutte see on…….

Ehh
2 aastat tagasi

Ah ongi üks tsirkuse sarnane tegevus. Teevad nalja, aga idanaaber võtab ikka tükkhaaval naabermaid enda võimu alla.

Jenkem
2 aastat tagasi

Mingeid sanktsioone pole olemas, see on jutt kollases ajakirjanduses… Kogu jama all kannatab ja maksab kõik kinni lihtrahvas, energia hinnad jne …. Kurb aga tõsi

naine
2 aastat tagasi

meie kõrval on suur naaaber. 11 ajavööndit, meeletu hulk maavarasid….kahju, et me saa ja ei oska normaalselt temaga läbi käia, et seda kõike enda heaolu parandamiseks kasutada…..

Nimi (kohustuslik)
2 aastat tagasi
Reply to  naine

Palun, siin on naise arvamus! …11 ajavööndit, meeletu hulk maavarasid…. ja ikka on talle vähe, et peab oma naabreid ründama ja neile kultuurat ja kirjaoskust viima!

nii on
2 aastat tagasi

aga mis on teie ettepanek? sõdida sellise riigiga?kes hakkab seda tegema? Meie seda ei suuda ja teistel riikidel pole seda vaja…. ja Eu ei suuda siiamaani sanktsioonides kokku leppida……

Nimi (kohustuslik)
2 aastat tagasi
Reply to  nii on

Ukraina hakkab vastu ja kui kirsturong Moskvasse jõuab, ehk siis pannakse isehakanud tsaar ehk hullumajjagi!

Anonüümne
2 aastat tagasi

Naiivne natukene

Nojah aga
2 aastat tagasi
Reply to  naine

Noo võiks ju, aga usun, et see ei ole nii ühekülgne, et saame hästi läbi. Need hakkavad kohe oma peale suruma ja pole kindel kas seda enam keegi tahab. Niisama sa sinna turule ei pääse ja maarikkusi endale ei küsi.

need
2 aastat tagasi
Reply to  Nojah aga

rikkused seal juba ammu kremli eraomand

Vladimir Putin
2 aastat tagasi

Head Armee ja Sõjalaevastiku Aasta päeva tsuhnaad

Anonüümne
2 aastat tagasi
Reply to  Vladimir Putin

Sa saad aegajalt kuskilt palatist välja v?

Grammatik
2 aastat tagasi
Reply to  Vladimir Putin

Lihtsalt üks küsimus ,,Vladimirile,,. Kas ,,huiloo,, kirjutatakse ühe või kahe oo-ga?

Kallas hukutab Eesti
2 aastat tagasi

Selline on ajaloo kulg, kui võimu haaravad marksistid ja vasakpoolsed. Trumpi kõrvaldamisega võltsitud valimiste kaudu sai maailm sõja korrumpeerunud Bideni poolt. Sama on EKRE valitsuse ebaseadusliku kõrvaldamisega, mille tagajärjel lõhestab Kallase valitsus Eesti ühiskonda kõige räigemal moel.

Vladimir Putin
2 aastat tagasi

Siberimaal on puhas õhk, suur taiga, ilusad jõed, palju loomi mida küttida,rikkalik mullastik…Kes oskab, elab ilusasti ära… See kord me laagrisse enam Teid ei pane… Seina äärde ka mitte…
Ikka parem kui siin Haapsalus kus saeti puude allee julmalt maha…
Ja muideks… 😍 🥰 Pilet on tasuta… Väljaisõit ekskursioonile on Läänemaa inimestele Riisipere jaamast…

jahimees
2 aastat tagasi

puurotid meid reedavad

Kuli
2 aastat tagasi

Varsti Ratas, Toom, Repinski ja Karilaid hüüavad kooris: “Tule Volodja meile appi, meil on ju leping!”