Vatla mõis sai muinsuskaitse toetust

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Vatla mõis. Foto: Arvo Tarmula
Vatla mõis. Foto: Arvo Tarmula

Muinsuskaitseamet andis Vatla mõisa härrastemaja peasissekäigu restaureerimiseks 24 000 eurot.

Lääneranna vallavalitsuse arendus- ja hankespetsialist Rein Kruusmaa ütles Lääne Elule, et häärberi peasissekäik ja selle kohal asuv rõdu on väga kehvas seisus. „Täna ja praegu rõdu otse alla ei kuku, aga laguneb ja kaotab väärtust,“ ütles Kruusmaa. „Katsume kõpitseda nii palju, kui vähegi võimalik.“

Töö algab, kui ehitaja on leitud ja ilmad lubavad. „Suvel,“ ütles Kruusmaa. Viiendiku või rohkem toetuse summast peab vald ise juurde panema.

Vatla mõisahäärberisse on pärast kooli sulgemist jäänud külaraamatukogu ja seal tegutseb külaselts. Kevadsuvel sai seni vaid ruumiti köetud häärber maakütte. Ositi kütmine lõhkus maja – osa ruume oli soojad, osa külmad, tekkis niiskus. Sel talvel köetakse üle hulga aja kogu häärberit, v.a kolmas korrus.

19. sajandi alguses välja ehitatud Vatla mõisakompleks on Läänemaa üks kaunimaid.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Iseeneset
2 aastat tagasi

tore,et väike kopikas ka sinna leiti kuid võrreldes nüüd mõisa ja viinakööki lihulas mis sai rahastust ligi miljon paneb ikka kiruma ja pead vangutama küll.

Nimi (kohustuslik)
2 aastat tagasi

Katus tuleb korralikult remontida!