Valtteri tõi ülimadala õhurõhu

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Madal õhurõhk. Foto: Urmas Lauri
Madal õhurõhk. Foto: Urmas Lauri

Nädalalõpul möllas Malikiks ristitud torm Suurbritannias, Taanis, Poolas ja Rootsi lõunaosas, Saksamaal pandi lund ja tuult keerutanud tsükloni nimeks Nadia, Soomes kandis ta Valtteri nime. Torm tegi palju paha ka Eestis.

Pühapäeva, 30. jaanuari hommikul kella veerand kuue paiku näitas koduilmajaam Kassaris vaid 711 mm/Hg. Ametlikud ilmajaamad esitasid samal ajal siiski 10 mm kõrgemat näitu.

Pühapäeval kell 4 oli Hiiumaa läänetipus Ristnas õhurõhk vaid 962,3 kPa (722 mm/Hg), saare idaservas Heltermaal oli samal ajal näit 963,6 hPa. Haapsalus ja Lääne-Nigulas oli madalaim õhurõhk tund aega hiljem – kell 5. Haapsalus mõõdeti 964,5 hPa ja Lääne-Nigulas 964,9 hPa (724 mm/Hg).

Madalrõhuala ehk tsüklon on ümbritsevast õhkkonnast suhteliselt madalama õhurõhuga ala. Kõige madalam on õhurõhk tsükloni keskmes ja see tõuseb perifeeria suunas. Eesti madalaim õhurõhk merepinnal mõõdeti 16. detsembril 1982 Naissaarel – 947,6 hPa (711 mm/Hg). Jaama kõrgusel mõõdeti samal päeval Väike-Maarjas 936,0 hPa (702 mm/Hg).

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments