Haapsalus sai pildistada virmalisi

Andra Kirna

andra@le.ee

Virmalised. Foto: Anette Tameri
Virmalised. Foto: Anette Tameri

Nädalavahetusel Maani jõudnud mõõduka tugevusega magnettorm laskis laupäeva öösel vastu pühapäeva näha virmalisi.

„Ütleme nii, et Harju keskmisest parem vaatemäng oli see küll. Ja vedas neil, kelle kohal oli taevas selgem,” ütles sünoptik ja hobifotograaf Kairo Kiitsak. Ta lisas, et paljudes kohtades oli taevas üsna pilves.

„Päikesel tekivad koroonapursked, kuna plasma on pidevas muutumises. Selle purske tagajärjel liigub meie süsteemi planeetide suunas laetud osakeste voog ehk päikesetuul, mis põrkab kokku Maa atmosfääri osakestega. Nii tekivad virmalised – atmosfääri aatomeid ergastatakse päikesetuule osakeste poolt,“ selgitas sünoptik.

Kiitsak tõdes, et on ka vägevamaid virmalisi nähtud. „17.–18. märtsil 2015 oli kordades võimsam vaatemäng ja virmalised ulatusid lausa lõunataevasse,“ meenutas ta.

Foto Haapsalu kohal näha olnud virmalistest tegi Anette Tameri Haapsalu kesklinnas kella 1–2 paiku öösel vastu pühapäeva.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
sünoptik
1 aasta tagasi

Imelik küll kui hobiennustajad muutuvad, alkeemikud?, sünoptikuteks ja riigipalgale