Polaarkoidu võimas mäng

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Virmalised. Foto: Kairo Kuik
Virmalised. Foto: Kairo Kuik

Virmalised pakkusid nii pühapäeva kui ka eile hilisõhtul võimsa vaatemängu. „Mänguks läheb juba kella 22–23 vahel,” kirjutas sünoptik Kairo Kiitsak pühapäeva õhtul oma sotsiaalmeediapostituses.

Haapsalu fotograaf Kauro Kuik käib tavaliselt virmalisi pildistamas Rohukülas. Nii ka sel korral.  „See oli hea, et kuuvalgus oli, ma pole varem sellise valgusega virmalisi pildistanud. See tegi esiplaani ka valgeks. Rüsijää oli Rohukülla kogunenud, tegingi rüsijää esiplaaniks ja virmalised taustaks,” ütles Kuik, kes oli rannas kolm tundi, kella kümnest kella üheni öösel.

Virmalised ehk põhjavalgus ja ka lõunavalgus (üldnimetus on aurora polaris ehk „polaarkoit”) on atmosfääri kõrgemates kihtides esinev optiline nähtus, mille põhjustab Päikeselt lähtuvate laetud osakeste (nn päikesetuule) kokkupõrked Maa atmosfääri osakestega.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments