Juhtkiri: rihm koomale

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.
Joonistanud Ott Vallik.

Samal ajal kui päästeameti juht Kuno Tammearu eile keskpäeval Tallinnas pressikonverentsi andis ja rääkis kõigist suurepärastest plaanidest, mis päästeametit uuel aastal ees ootavad, avaldas Delfi oma portaalis intervjuu Tammearuga. Optimistliku tooniga pressikonverentsiga võrreldes olid intervjuus jutuks hoopis teised teemad, kuigi ka seal rääkis ameti juht ajakirjanikule eesseisvatest muutustest. Sedapuhku küll sellistest, mis jätavad senise tööta umbes 70 inimest üle Eesti – viie grupi operatiivkorrapidajad, mitmed komandopealikud ja päästepiirkondade juhid.

Päästeameti juht ütleb küll, et enamikule neist pakutakse tööd ja vaid paarkümmend on sellised, kellele päästesüsteemis tõenäoliselt töökohta pakkuda pole. Komandode kallale ei minda, kuigi ka see plaan käis kärpeid plaanides laualt läbi. Läänemaal puudutavad ees ootavad muudatused viit-kuut inimest, kelle riik on välja õpetanud ja kes on oma ala professionaalid.

On paratamatu, et elu muutub, turvalisust tagavad pääste ja politsei peavad muutuma koos sellega. Tänu suitsuandurite kohustuslikuks muutumisele on hoonetulekahjusid jäänud aastatetaguse ajaga võrreldes tunduvalt vähemaks, nagu on ka kuritegevuse vähenemine koomale tõmmanud politsei ridu. Nii nagu liiguvad inimesed suurtesse keskustesse, liiguvad koos inimestega sinna ka õnnetused ja kuriteod. Keskustest kaugemal tõmmatakse aga rihma koomale.

Tõsi, tavainimesel, kellega õnnetus juhtub, pole vähimatki vahet, kas tema maja kustutamist juhib meeskonnavanem või päästekorrapidaja või kas Risti ja Nõva komandot juhib kaks inimest või üks. Ees ootavad ümberkorraldused päästesüsteemis puudutavad tavainimest vähem kui näiteks Haapsalu politseijaoskonna merepäästeüksuse kaotamine eelmisel aastal. Aga see, kuidas Läänemaal riigipalgalisi töökohti ja sellega ka maksutulu vähemaks jääb ning teenused meist järjest kaugemale liiguvad, puudutab meid küll.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
12 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
uskmatu Toomas
1 aasta tagasi

Majandus kasvab,maksulaekumised on suurenenud,Eesti Energia teenib mega kasumeid jne. aga raha ei jätku ja peab igal pool koondama neid kes tegelikult tegutsevad,et teha ruumi sooja õhu puhujatele igasugustes riigi MTÜ`des.

Ats
1 aasta tagasi

Vale pealkiri.Mitte,rihm koomale,vaid rihm on maas.

Vali Reformierakond
1 aasta tagasi

sest nemad lubasid odavat elektrit ja gaasi ja ütlesid, et hoolivad meist….. tegelikult kukkus välja nagu ikka – perek Kallased ja Rosimannused sõidavad tõllas, rahvas püüab nööri kaela ümbert lahti tõmmata.

aga
1 aasta tagasi

kas kersti on seenel, et vaikus on

Lao mell
1 aasta tagasi
Reply to  aga

Et see s.taperse kaoks eskimote juurde , rsk

Nimi (kohustuslik)
1 aasta tagasi

Näh, ekreiit jälle valelt tabatud!

Vahi nalja
1 aasta tagasi

Lihtsad tähelepanekud ehk riigil on raha küll, aga see jagatakse labaselt valesse kohta. Näiteks riigi autopargi korrastamine tooks kokkuhoidu ca 20 miljonit, nn uussisserändajatele ei ole vaja 18 miljonit ega inglise keelset taristut integreerimiseks, me ei pea maksma kinni välistudengite tasuta kõrgharidust jne jne. Küsimus on poliitilise tasandi kvaliteedis ehk inimliku lolluse levimises ja see muutub iga aastaga järjest suuremaks probleemiks Eestis. Teiseks, kas keegi on kuulnud arengutegevustest ehk ettepanekutest kuidas tekitada juurde raha kasvu eelarves või lisandväärtuse kasvu majanduses? Raha oskavad jagada kõik, aga juurde tekitada vähesed. Kahjuks need vähesed ei ole poliitikud ega ka ametnikud. Küsimus taandub mõistuse… Loe rohkem »

kes
1 aasta tagasi
Reply to  Vahi nalja

valib neid refi parte võimu juurde, e-valimine annab neile tuhanded hääled

kus on
1 aasta tagasi
Reply to  kes

faktid?

fakt
1 aasta tagasi
Reply to  kus on

on see, et selle e- hääletamise võttis kindlalt oma arsenali sm.igavene putin

nii me
1 aasta tagasi

liigume 15 rikkama riigi hulka, aga mis on rahval sellega pistmist

Lao mell
1 aasta tagasi
Reply to  nii me

No vähemalt see s.taperse Anvelt oma fooliumiga , tõi sajad tuhanded eurud omale ……..krd täinahk