Peep Talving: Eesti meditsiin on viidud maksimumini, aga kriis vajab enamat

Andra Kirna

andra@le.ee

Oma kabinetis Põhja­Eesti regionaalhaiglas töötab Peep Talving Rembrandti maali „Doktor Tulpi anatoomialoeng” repro all. Foto: Andra Kirna

Põhja-Eesti regionaalhaigla ülemarsti ja Tartu ülikooli kirurgiliste haiguste professori Peep Talvingu sõnul on eesti meditsiini üks põhiküsimus, kuidas leida maakondadesse arste ja õdesid.

Talving on Haapsalu mees. „Sündinud Haapsalus ja seal keskkooli lõpuni koolis käinud,“ ütleb ta ise. Käib siiani Haapsalus, emal-isal külas ja linnailu imetlemas.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
21 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Doktor
2 aastat tagasi

Eestis on kahjuks otsustajad algharitusega, nii ei saa me suunamise asja korda, ülemuste preemiaid jäädaksegi jagama ja hädavalitsus töötab inimestele ning riigile vastu!
Kõik algab peast, vajame uut valitsust!!

reaalsus
2 aastat tagasi

on see, et me ei suuda maksta sellist palka,mis hoiaks arste eestis.

krõmpsluu
2 aastat tagasi
Reply to  reaalsus

Pole neil häda midagi.Tahad opile-ei saa,järjekord 5 kuud,viskad 1000 euri lauale ja samal õhtul on see sama arst sul skalpelliga kallal.

käbi
2 aastat tagasi

See on elementaarne riigi kohus – arstiabi tagada ja arstidele tuleb maksta sellist palka, et nad sooviksid koha vastu võtta. Selle asemel, et brüsseli-jooksikutele koduigatsustasu maksta….

arvamus
2 aastat tagasi

Paljud artid lähevad välismaale….Kahjuks ei tule kõik tagasi koju. Ju siis meilgi tuleb võtta arste mujalt…..Lääne arstid vaevalt siia tuleks aga näiteks ukrainast kindlasti….Kas me tahame seda või ei, aga nad niigi tulevad ju tasapisi siia. ja ausalt öeldes ma ei näe muud varianti……või siis sulgeda väikesed maakonnahaiglad…mida on ka juba tehtud.

krõmpsluu
2 aastat tagasi
Reply to  arvamus

Ahvrikamaalt tuleb ju ka pidevalt igasugu doktorisi ja….on ka üks variant.Olen videotest näinud,et kõri operatsioone teevad küll kiirelt ja puhtalt.vähemalt ükski patsient pole hiljem kaebust esitanud.

Fakt
2 aastat tagasi

”Põhja-Eesti Regionaalhaigla kasum kasva pea neli korda”…….mida ”enamat” te veel vajate? – – koroonaga on pumbatud meditsiinisfääri lisaks sadu miljoneid, rikastuvad väike seltskond tippmeedikuid ja ametnikke. Kas inimeste ravi on paranenud?

kolme kuuga trolijuhiks
2 aastat tagasi

Tehke õdedele kiirkursuseid. Kui Euroopa Komisjoni energeetikavolinik saab olla ilma erihariduseta, miks siis maakonnahaigla süstitegijat 3-e kuuga välja pole võimalik treenida? Õed pole ammu enam palgavaesed, küll oleks huvi. Lolle ei tohi muidugi ligi lasta.

Vaidlen vastu
2 aastat tagasi

Õige õde on palju-palju enamat kui suvaline süstitegija. Palk või töökoormus on nähtavasti üks põhjus muu ameti kaalumiseks, aga paljude üleolev suhtumine õe ametisse, mis teie kommentaaris vastu kõlab, on samuti oluline ajend muud tööd teha. Milleks olla haritud meditsiiniekspert, kui seda sugugi ei väärtustata?

varsti on
2 aastat tagasi

haapsalu haigla , kas vanadekodu või velskripunkt, suund on sinna

Vahi nalja
2 aastat tagasi

Eesti suurim probleem on süsteemsete vigade mittemärkamine, ka antud juhul. Sellise meditsiinisüsteemiga väikesel riigil pikka pidu ei ole, puuduvad jätkusuutlikuse ja majandusliku otstarbekuse kriteeriumid, patsiendi tähtsustamisest mainimata. Kui rääkida veel näituseks Pikani esitatud arusaamatust plaanist, siis otse öeldes on tulevik tume. Pigem peaksime tooma meditsiiniarengu tuleviku arutamise juurde mõistust ja pädevust ning julgelt mõtlema ka reaalsest taasriigistamisest kui ühest võimalusest kuivõrd süsteem ei peaks olema ainult kasumit teeniva eesmärgiga ehk otsuste põhialuseks peab olema eelkõige meditsiiniline põhjus. Kahju on nentida, aga Eesti kõige suurem probleem on inimliku lolluse kõrge määr ühiskonnas ehk me peaksime kordades rohkem panustama kvaliteetsesse haridusse ja… Loe rohkem »

täname
2 aastat tagasi
Reply to  Vahi nalja

selle eest tillivillit, rootslased ilmselt ei koonerdanud oma kaupa müües

nii on
2 aastat tagasi
Reply to  Vahi nalja

ja selleks, et meil seda tarkust jäguks peavad riigikogus istuma majandus või juuraharidusega inimesed mitte näitlejad ja sportlased. ja seda ma ei ütle halvustavalt…..

Mõelge ka
2 aastat tagasi
Reply to  nii on

Sul õige jutt, aga miks sina ja rahvas valib riigikokku ja ka kohalikesse volikogudesse ikka nimede tuntuse järgi. See näitab, et rahvale läheb rohkem peale tsirkus, kui majanduslik mõtlemine.

Tühi sõnavaht
2 aastat tagasi

Mis on takistanud TÜ arstiõppes kehtestama reeglit, et lõpetanu peab töötama nt 5 aastat Eestis ja nii tasuma oma õppe eest? Kes maksab õpingud täielikult ise kinni, on vaba minema kuhu-tahes. – – sama ka med/õdede puhul. Aastast aastasse kestev soigumine ei lõpeta med-töötajate põuda, vaid tuleb teha midagi konkreetset.

aga
2 aastat tagasi

siis tekib küsimus, miks ei tehta kohustuslkuks 5 aastat ka näiteks õpetajatele või ka ehitajatele, kelle koolitus ametikoolis ei ole ka ju odav…..

Lollidemaa
2 aastat tagasi
Reply to  aga

Väga õige, vaene Eesti maksumaksja koolitab omal kulul välja spetsialiste ja need lähevad teenima rikastesse riikidesse ning sealset elatustaset veelgi suurendama. Meie aga ägame kõige puuduses edasi…

Kuli
2 aastat tagasi

Meie teame, meie teeme. Tegelikult lõhutakse meditsiini süsteemi juba aastaid ja see jätkub täie hooga ka täna. Pole mõtet kannatanut sellel Peebukesel mängida. Mingu parem jalutagu ilusal peatänaval ja nautigu linnailu.