Reovee koroonaviirusesisaldus on stabiliseerunud kõrgel tasemel

Tartu ülikooli juhitava reoveeseire sellenädalased tulemused näitavad, et reovee koroonaviirusesisaldus on väga kõrgel tasemel stabiliseerunud. Ülejäänud Eestiga võrreldes eristub jätkuvalt Kagu-Eesti, kus on viirusekogus mitu korda suurem kui mujal.

Haapsalu on kaardil oranž ehk viirus levib siin laialdaselt. Lihula on reoveekaardil punane, mis tähendab, et seal levib viirus väga laialdaselt.

Nädala jooksul kogutud proovide analüüsitulemusi kajastav kaart on muutunud eelmise nädalaga võrreldes mõnevõrra heledamaks. Uuringu juhi, Tartu ülikooli antimikroobsete ainete tehnoloogia professori Tanel Tensoni sõnul on see muutus siiski üsna piiripealne. „Saame pidada heaks märgiks seda, et nädalaga pole väga suure viirusekogusega asulaid juurde tulnud. Seda, kas hakkame nägema viirusekoguse kahanemist, näitab järgmine nädal. Kas trend jääb püsima, võime hinnata 2–4 nädala pärast,“ rääkis Tenson.

Eesti keskmist olukorda kirjeldavate indeksite võrdluses torkab endiselt silma Lõuna-Eesti, kus viirusekogus ületab keskmist mitu korda. Samuti on reovee viirusesisaldus kasvanud Kesk-Eesti suuremates asulates.

Reoveeproove kogutakse iga nädala alguses kõigis maakonnakeskustes, üle 10 000 elanikuga linnades ja vastavalt vajadusele ka väiksemates asulates. Suuremate linnade puhul kajastab proov ööpäeva jooksul puhastit läbinud vee olukorda, andes usaldusväärse pildi asula nakkustasemest. Väiksematest asulatest võetud punktproovid näitavad olukorda proovivõtu hetkel. Punktproovid on kergemini mõjutatavad, mistõttu tuleks neid vaadelda pigem mitme nädala võrdluses kujunenud trendi hindamiseks kui hetkeolukorrast lõpliku pildi saamiseks.